374219458
374219458 | © Dean Drobot / Shutterstock / NTB scanpix

Testosteronbehandling kan få gnisten tilbake i sexlivet

Skrevet av: Tore Aasheim

Publisert:
Sist oppdatert:

Behandling med testosteron kan gi menn et bedre sexliv, men det er verken snakk om «quick fix» eller mirakelkur.

Testosteron – hormonet som gjør menn til menn er som selve smøreoljen i et godt sexliv.
 
Testosteronbehandling er for tiden den store snakkisen på legekongresser over hele verden. Flere og flere sexologer har også begynt å snuse på denne formen for behandling for å hjelpe menn som sliter med sexlivet.
 
Lege, psykiater og sexolog Haakon Aars forklarer til Cupido at testosteron ikke er det nye mirakelmidlet, men at hormonet kan være et nyttig redskap i arbeidet med å gi menn sexlysten og livsgnisten tilbake.
 
Testosteronbehandling øker ikke risikoen for kreft.

Nå er det ikke noe nytt å bruke testosteron i behandlingen av både kvinner og menn. Til nå har man likevel vært svært restriktiv med bruken av dette mannlige kjønnshormonet, spesielt fordi man har vært redd at det kunne øke faren for kreft, spesielt i prostata hos menn.

Nyere forskning viser at dette nødvendigvis ikke er tilfellet, noe som har åpnet nye dører når det gjelder behandling av sexrealterte helseproblemer hos begge kjønn, men først og fremst menn.
 
Haakon Aars mener likevel at testosteron ikke er det første man skal ty til når en mann kommer til legen med lystproblemer.
 
- Når alle andre muligheter er sjekket ut, det gjelder både fysiske og mentale, så kan det være nyttig å prøve behandling med testosteron. Før man kommer dit er det likevel en rekke andre behandlingsmuligheter, forklarer Aars.
 
Først og fremst må fastlegene lære seg og våge å snakke om pasientenes seksuelle helse.

- Først og fremst må fastlegene lære seg og våge å snakke om pasientenes seksuelle helse. Når pasienten forteller om depresjoner og dårlig livskvalitet er det betimelig å spørre om vedkommendes sexliv.
 
Menn som lider av for lavt testosteronnivå i blodet sliter ofte med overvekt, dårlig sexlyst og depresjon. Alle disse tingene kan være symptomer på at ikke er som det skal være, i stedet for først og fremst være en diagnose i seg selv.
 
Det er en enkel prosess å finne ut om man har nok testosteron i blodet eller ikke. Fastlegen kan sjekke dette ved en enkel blodprøve, som for øvrig må tas tidlig på dagen.
 
Haakon Aars forteller at det er mye man selv kan gjøre for å holde testosteronnivået ved like. Mye av hemmeligheten ligger i måten man lever på.
 
Sunt kosthold og et aktivt liv økter testosteronnivået. Magefettet er mannens verste fiende.

- Sunt kosthold og et aktivt liv økter testosteronnivået. Med aktivt liv mener jeg både fysisk trening og seksuelt aktivitet. Legen bekrefter at det er «use it or loose it» som gjelder: Dersom man holder maskineriet i gang, holder smøreoljen seg ved like.
 
Magefettet er mannens verste fiende. Det er en kilde til en rekke sykdommer; diabetes, hjerte- og karsykdommer, benskjørhet og lavt testosteronnivå. Det sier seg selv at det å leve og trene slik at man ikke ender opp med en fettring rundt magen og hoftene er et mål i selv.
 
Mangelen på sexlyst er i tillegg til problemet med ereksjon mannens største utfordring i sexlivet. Selv om ereksjonssvikt er det som plager flest menn i dag, så kan man jo også spørre seg om hvor lett det er å få den opp dersom man ikke har lyst. Dessverre er det slik at legen veldig kjapt og lett skriver ut resept på potenspiller i stedet for å spørre pasienten om hvordan det egentlig står til med lysten.
 
- Det er mange grunner til at menn ikke har lyst, forklarer Haakon Aars. – Det kan være så enkelt at man ikke lenger har lyst på sin partner. Enten fordi man ikke lenger er forelsket, man har vokst fra hverandre eller at man oppdager at man har en annen seksuell legning enn det man først mente man hadde.
 
Stress og arbeidspress reduserer lysten
Stress, stort arbeidspress og store omveltninger i privatlivet, som for eksempel det å få barn, er også årsaker til at menn får mindre lyst, forklarer Aars.
 
Det er en seiglivet myte at mannen skal være kåt og klar hele tiden. Det stemmer jo rett og slett ikke.

- Det er dessuten en seiglivet myte at menn har lyst hele tiden. Mannen skal være kåt og klar hele tiden, og det stemmer jo rett og slett ikke. Dette forventningspresset kan i seg selv være nok til at menn mister lysten.
 
Aars forklarer at testosteron ikke er noen «quick fix» for å få tilbake sexlysten og gnisten i sexlivet, men at det kan være en behandlingsmulighet dersom det blir brakt på det rene at mannen har for lavt testosteronnivå.
 
Før man starter behandling med å tilføre kroppen hormonet skal man også se på muligheter for endring av livsstil, diett og fysisk aktivitet. Legen advarer på det sterkeste mot å tilføre kroppen hormonet dersom man ikke har for lavt nivå.
 
- Testosteron er et kraftfullt hormon, og tilføres det uten at det egentlig er noe behov for det kan det ødelegge kroppens egen evne til å produsere hormonet. Dersom man begynner med testosteron er det også en mulighet for at man må gå på det resten av livet.
 

Les også:
Når skal penis til doktor?
Det kan være mange årsaker til at penis er i dårlig form. Lavt testosteronnivå kan være en av dem.

Ereksjonssvikt som varsler om infarkt
En skrantende ereksjon kan være et tidlig varsel om et mulig hjerteinfarkt.


Lyst - et problem også for menn
Uavhengige undersøkelser i vestlige land viser at mangel på lyst er det største seksuelle problemet for folk flest. Også for menn.

Har menn overgangsalder?
Noen menn har en «overgangsalder», men bare de færreste. Mange menn opprettholder god testosteronproduksjon langt inn i alderdommen.


Fra Cupidos arkiv:
Mannens seksualitet

Hva vet mannen om andre menns seksualitet - og om sin egen? Og hva vet egentlig kvinnen om den?

Relaterte artikler