Jordmor Hilde Ostad forteller at oksytocin er “ferskvare”. En klem i uka eller en orgasme i måneden er ikke nok, vi trenger stadig påfyll av dette viktige hormonet. | © Tore Aasheim

Fascinasjon for oksytocin

Skrevet av: Tore Aasheim

Publisert:
Sist oppdatert:

Oksytocin er kjærlighets- og berøringshormonet. Det gjør også godt for immunforsvaret.

Hilde Ostad (40) jobber som jordmor – og hun er hekta på oksytocin. Nei da, det er ingen grunn til å kontakte helsetilsynet. Det beste ville være om vi alle ble rusa på dette hormonet!

Hilde Ostad skrev sin hovedoppgave om bryststimulans under fødsel og produksjonen av hormonet oksytocin som dette medførte. Dette bragte den vordende jordmoren inn i en helt ny verden av kunnskap om sex, fødsel, kjærlighet og ikke minst berøring.

- Vi mennesker er en haug med hormoner. Uten hormonene og deres evne til å sette i gang prosesser, reaksjoner og signaler i kroppen vår hadde vi ikke kunnet eksistert.

Hilde Ostad snakker med et sterkt engasjement når temaet er hormoner. Ja, du kan godt si at hun har et helt spesielt forhold til oksytocin, en fascinasjon for dette ene spesielle hormonet som betyr så mye for oss når vi blir født og når vi skal bygge relasjoner.

Da man første gang oppdaget oksytocin trodde man at det i all hovedsak hadde som hovedhensikt å holde riene i gang under fødselen. I ettertid har man skjønt at hormonet har flere virkeområder, at det både virker emosjonelt og fysisk, og at det av og til kan vende seg mot oss.
 
Oksytocin en viktig bestanddel i kjærlighetsformelen
- Når man har levd en stund og kanskje opplevd flere kjærester, så vet man at det er noen kjærester man husker og liker bedre enn andre. Dersom man virkelig går tett innpå vet man med seg selv at det er noen av kjærestene som luktet bedre, eller som smakte bedre. Dersom kjærlighet kan kokes ned til ren kjemi, tror vi hormonet oksytocin er en veldig viktig bestanddel i kjærlighetsformelen, sier hun.

Vi mennesker er en hormonfabrikk av en annen verden, og disse kjemiske virkestoffene er alfa og omega for et godt sexliv og et godt kjærlighetsliv. Oksytocin har både en fysiologisk og en emosjonell side som gir oss lyst på sex, samtidig som det i viktige øyeblikk sørger for at kvinner får rier og at kvinnens brystmelk drives ut.

Orgasmen den største oksytocinprodusenten
- Den aller største utløseren av oksytocinproduksjon i kroppen vår er trolig orgasmen, forteller Hilde Ostad.

- Alle orgasmer sørger for at vi får en solid dose med oksytocin, men det ser ut til at desto nærmere forhold vi har til den vi får orgasme sammen med, desto større dose oksytocin blir sluppet ut i kroppen vår.

- Hva med orgasmen som man fremkaller selv ved onani?

- Jo, også den gir oss en god dose oksytocin, men ikke i samme omfang som sex sammen med en man er glad i. Det er trolig også forskjell på mengden hormoner som produseres ved sex sammen med en kjæreste og sammen med en tilfeldig sexpartner. Desto nærmere forhold, desto mer hormoner blir utløst.
 
Foreldre må bli flinkere til å ta på sine egne barn
- Finnes det andre måter å få i gang produksjonen av oksytocin?

- Helt vanlig berøring, altså hud mot hud, setter også i gang produksjonen av dette viktige hormonet. Og det fantastiske er at det bygger relasjoner ut fra hvem det er som tar på hvem. Jeg mener at vi foreldre må bli flinkere til å ta på våre egne barn. Massasje, en god klem, det å stryke dem over ryggen og vise moderlig og faderlig kjærlighet bygger barnas reservoarer av oksytocin og gir dem en god følelse.
 
Oksytocin bygger relasjoner og styrker kjærligheten
- Vil dette for eksempel ha innvirkning på barnas selvfølelse og selvsikkerhet senere i livet?

- Ja, det er jeg overbevist om. Oksytocin bygger relasjoner og styrker kjærligheten, og et barn som vet det er elsket og som har det trygt, vil også kunne bli et barn med god selvfølelse. Tenk bare på hvor viktig det er å få sitte i et bestemorfang og få en god klem. Denne berøringen skal selvsagt ikke ha noen erotiske undertoner, men kontakt hud mot hud er like fullt veldig viktig.

- Så det du sier er at når machomenn braker sammen på fotballbanen og klemmer og kysser etter å ha scoret et mål så er oksytocinproduksjonen i full gang?

- Ja, jeg tenker at det også er viktig for disse mennene. I kampens hete er det laget som er familien, og klemmingen bygger relasjoner og sveiser laget sammen. Lekeslåssingen i garderoben og dyttingen i dusjen er også et utslag av det samme. Enten gutta liker det eller ikke så bygger de relasjoner med hverandre.
 
Oksytocin binder mannen til både kvinnen og sitt avkom
- Det er lett å forstå at kvinner trenger dette hormonet. De trenger å få satt i gang fødselen, få fart på riene, drive ut melk og knytte seg til barnet, men trenger vi menn strengt tatt dette hormonet?

- Ja, klart dere trenger det! Mennesket er ikke et monogamt vesen, det er kun noe de fleste av våre kulturer har fremholdt som et nærmest praktisk ideal. Oksytocinet på sin side binder mannen til både kvinnen og sitt avkom. Jeg mener det er like viktig for en mann å holde den nyfødte mot den nakne brystkassen sin, som det er for en kvinne å legge barnet til sitt bryst.
 
Erogene sonene er “turboknapper” for oksytocinproduksjon
- Huden vår er ett stort sanseorgan, og noen steder responderer vi sterkere enn andre steder på berøring som fører til produksjon av oksytocin. Det er de stedene vi gjerne kaller erogene soner. Dette er områder på kroppen som virker som startknapper på vår seksuelle lyst, og de erogene sonene er “turboknapper” for oksytocinproduksjonen i kroppen vår.

- Så hvordan får vi mest mulig ut av disse erogene sonene våre?

- Det viktigste er å kjenne sin egen kropp. Hvor kjennes det godt eller ikke godt, hvor føles det erotisk eller ikke erotisk? Dette er noe man fint kan utforske alene. Lek med kalde og varme ting, se på deg selv i et speil, utforsk alle deler av kroppen.

Menn som kan få panikk
- Nå er det også for eksempel en del menn som får litt panikk når de kjenner at det føles deilig når noen tar dem på brystvortene eller i rumpa…

- Ja, for ikke å snakke om når dama stikker inn en finger i anus og masserer prostata. Nå må menn slutte å være så pinglete og redde for sin egen maskulinitet. Både kvinner og menn har vært så heldig å få en kropp som kan nytes og brukes til nytelse – da må vi ta i bruk alle deler av den og alle muligheter den gir oss.
 
- Men går det ikke an å få en overdose oksytocin?

- Nei, dette hormonet er livsviktig for oss, ikke bare den dagen vi blir født, men også senere i livet når vi skal knytte viktige mellommenneskelige bånd.

- Undersøkelser viser også at oksytocin har en positiv innvirkning på immunforsvaret vårt, noe som er en tankevekker når det gjelder folks skepsis til å ta på mennesker som for eksempel er smittet av hiv. Det er ikke hudkontakten som gjør folk syke, det er mangel på kontakt som forringer vår helse.

Oksytocin betyr utrolig mye når det gjelder dette med å binde seg til andre mennesker, føle seg elsket og å få andre til å føle seg elsket. Sex avler sex, og mye vil ha mer – så det er bare å stå på, for den gode sexen, helsa og livets skyld.

 

Les også del 2 av Tore Aasheims intervju med Hilde Ostad:
Allerede hormonelt tilfredsstilt
Gravide og nybakte mødre er så stappfulle av «kjærlighetshormonet» oksytocin at de er godt forsynt og vel så det med alt som har med seksuelle følelser å gjøre.

Les også:
Rasende hormoner
Hormoner i bøtter og spann forklarer hvorfor puberteten oppleves stormfullt både for de unge og omgivelsene deres.

Kjønnshormoner til besvær
Samspill mellom hormoner og andre kjemikalier kan forklare hvorfor kvinner kan være humørsyke og at deres seksualliv er mer mangfoldig og komplisert enn menns.

  FRA CUPIDOS ARKIV:
Oksytocin
Artikkelstoff, nyheter og notiser om ksytocin fra Cupidos arkiv.
 
 
Det handler om nærhet, ømhet, intimitet, sensualitet, nytelse, lyst og tenning som bør oppdages og oppleves.

Relaterte artikler