© Shutterstock / NTB scanpix

Kjærlighetshormonet Oksytocin

Publisert:
Sist oppdatert:

Oksytocin utløses hos både menn og kvinner ved berøring, kos og seksualitet og er derfor et viktig bidrag til å føle trygghet og nærhet mellom mennesker.

OKSYTOCIN virker på det parasympatiske nervesystemet, som bidrar til å roe kroppen ved å blant annet senke hjerterytme og blodtrykk. Oksytocin utløses hos både menn og kvinner ved berøring, kos og seksualitet og er derfor et viktig bidrag til å føle trygghet og nærhet mellom mennesker.

Barns seksuelle utvikling
Kroppsberøring gjør barnet bevisst på de ulike kroppsdelene og hvor det er godt å bli kost med, noe som er viktig for selvforståelsen. Fysisk berøring øker produksjonen av hormonet oksytocin hos den som blir kost med og den som gir kos, enten berøringen er seksuell eller ikke. Barn som blir straffet for å berøre kjønnsorganene sine, kan oppfatte at det både er galt å ta på dem og galt å ha kjønnsorganer.

Fascinasjon for oksytocin
Oksytocin er kjærlighets- og berøringshormonet. Det gjør også godt for immunforsvaret.

Berøringshormon som gjør oss kåtere og friskere
Berøringer trenger vi, ikke bare fordi det er deilig og gir mer kåthet, men fordi kroppskontakt er helt nødvendig for helsa vår.

Oksytocin viktig ved fødsel
Oksytocin som er kjent som kjærlighets- og berøringshormon, er også helt avgjørende ved fødsler.

Kosestund for å starte fødselen
Det finnes ikke så mye forskning på dette området, men det er vanlig at jordmødre anbefaler paret en kosestund for å sette i gang fødselen dersom kvinnen går over termin.

Allerede hormomelt tilfredsstilt
Gravide og nybakte mødre er så stappfulle av “kjærlighetshormonet” oksytocin at de er godt forsynt og vel så det med alt som har med sex og seksuelle følelser å gjøre.

Amming kan gi orgasme
Én av tre kvinner kan bli seksuelt tent når de ammer, og noen kvinner opplever orgasmer. Erotiske følelser ved amming er bra for både mor og barn.

Kjærlighetshormonets mørke side
En ny studie fra universitetet i Sterling peker også på en mørkere side ved kjærlighetshormonet: det er altfor likt alkohol og alkoholens effekter på mennesker.

Hvorfor blir vi søvnige etter orgasmen?
Det er endorfinene som utløser velbehag og gjør oss søvninge. Og menn blir like trøtte som kvinner - om noen skulle være i tvil.

Singel med berøringsbehov
Om du lever alene er det lett å bli utsultet på kroppskontakt. Det er i dag stadig flere som lever et singelliv, og de fleste er ikke på sjekker'n.

Hva skal menn med brystvorter?
En enkel forklaring på hvorfor menn har brystvorter: Det er rett og slett fordi kvinner har det! Og husk at også menns brystvorter er erogene!

Du har elleve peniser - bruk dem alle!
- En kvinne, som var utrolig oppgitt over mannen sin fordi han bare var opptatt av samleie og sjelden tok på henne på andre måter, sa til ham: "Du har elleve peniser, bruk dem alle!"

Når gamle berøringsmønstre ikke virker
Den berøringen paret vanligvis deler, kan funke fint i ti år, men kanskje ikke i de ti neste.

På sjekker'n med oksytocin
Som sjekketriks kan det være lurt å benytte seg av egenskapene til berøringshormonet oksytocin.

Folk lyver av kjærlighetsdop
Medlemmer av en gruppe er tilbøyelige til å lyve etter å ha inhalert «kjærlighetshormonet» oksytocin, viser en ny studie.
 

Relaterte artikler