Nytt nummer ute nå!
Illustrasjonsfoto. | © Bulls

Hvorfor blir vi søvnige etter orgasmen?

Publisert: 27.04.2018 kl. 00:00 | Oppdatert: 27.04.2018 kl. 00:01

Det er endorfinene som utløser velbehag og gjør oss søvninge. Og menn blir like trøtte som kvinner - om noen skulle være i tvil.
– Endorfiner blir frigitt under fysisk anstrengelse og er det som kan gi oss et «kick» når vi trener. Men endorfinene er nok også den viktigste grunnen til at vi blir søvnige etter en orgasme, forklarer Troels Kjær til Videnskab.dk. Han er er hjerneforsker ved Neurofysiologisk Klinikk på Rigshospitalet i København.

– Alle signalstoffene finnes både hos menn og kvinner, og jeg har ikke kjennskap til vitenskapelige studier som tyder på at det er en forskjell mellom kjønnene, sier han.

Orgasmen frigir dopamin og oksytocin
Forskerne har studert signalstoffene som blir frigitt i hjernen. For eksempel frigis noradrenalin og dopamin, som blant annet påvirker stemningsleie og lystfølelse.

Orgasmen frigir også oksytocin fra hypofysen i hjernen, noe som hjelper til med å øke tilliten og den følelsesmessige tilknytningen mellom sexpartnerne, og endorfiner – også kjent som kroppens egen morfin. Disse stoffene virker smertelindrende, avslappende, utløser velbehag og gjør oss søvnige.

Hjerneforsker Morten L. Kringelbach ved Universitetet i Århus, er forfatteren bak boken «Den nydelsesfulde hjerne», og har skrevet flere bøker om seksualitet. Han tror heller ikke det er noen forskjell på hvor søvnige menn og kvinner blir etter en orgasme.

Begjær, nytelse, metthet, tilfredshet og tretthet
– Både for menn og kvinner følger alle former for nytelse et syklisk forløp – enten det handler om mat, narkotika eller seksuelt samvær. Forløpet er: Begjær, nytelse, metthet og tilfredshet – og til slutt tretthet, forklarer han og utdyper at det er derfor mange får lyst til å ta en liten lur etter lunsj.

- Når det gjelder sex tror jeg først og fremst det er en tillært vane. Sex finner ofte sted om kvelden før sengetid, og derfor har mange vent til seg at man skal sove etterpå. Og når man er blitt tilfredsstilt, er man klar til å slå av systemet, sier han, fortsatt i følge videnskap.dk.

 
23 prosent av masturberende kvinner sier de gjør det for å få sove.
 
God søvn gir bedre – og mer – sex
Sammenhengen mellom søvnforstyrrelser og seksuelle problemer er i det store og hele et oversett problem.

 
Fra Cupidos arkiv:
Oksytocin
Oksytocin utløses hos både menn og kvinner ved berøring, kos og seksualitet og er derfor et viktig bidrag til å føle trygghet og nærhet mellom mennesker.

Seksualitet
Som voksen i dag har du sannsynligvis fått mangelfull seksualundervisning. Uansett kan det vel være smart med litt påfyll.Denne artikkelen var først publisert i bladet Cupido 4/2012.