64380988
64380988 | © NotarYES / Shutterstock / NTB scanpix

Helsevesenet neglisjerer helserisiko

Skrevet av: Hanne Grasmo

Publisert:
Sist oppdatert:

De fleste førstegangsfødende kvinner opplever problemer i seksuallivet under svangerskapet, men helsevesenet gir dårlig informasjon.

Rikelig med god sex under svangerskapet er en meget god investering for et godt samliv etter fødselen. Lite eller dårlig sex i denne perioden kan være risikabelt.

Kvaliteten på seksuallivet under svangerskapet kan være helt avgjørende for hvordan både sex- og samliv utvikler seg senere i livet.
 
Men selv om langt de fleste av førstegangsfødende kvinner opplever problemer i seksuallivet i denne perioden, er helsevesenet ytterst påholden med å gi veiledning om sex under svangerskapet.
 
  • Bare én av ti svangre kvinner får råd om å bruke alternative stillinger som kan gi bedre sex med gravid mage.
  • Bare to av hundre får tips om å fortsette med annen sex enn samleie.
  • Så godt som ingen får fortalt at sex er bra for den gravide kvinnen, og at seksuallivet kan bli enda bedre i svangerskapet enn før svangerskapet.

Det er den nederlandske sexologen og gynekologen Woet Gianotten som med støtte i erfaringer fra egen praksis og nyere forskning kommer med disse påstandene i et intervju med Cupido.
 
Gianotten er en internasjonalt anerkjent sexolog, har skrevet over 300 vitenskapelige artikler og bøker, holder foredrag verden rundt og sitter i styret for World Association of Sexual Health (WAS).
 
Betydningen av de store endringene som skjer både fysisk, hormonelt og følelsesmessig er lite påaktet.
 
- Sexlysten og sexaktiviteten er vidt forskjellig fra par til par, men de fleste fortsetter å ha sex og samleie etter at graviditeten er et faktum. Det er imidlertid få som er klar over betydningen av de store endringene som skjer både fysisk, hormonelt og følelsesmessig i denne spesielt viktige tiden fra unnfangelsen til ett år etter fødselen. Faktisk gjelder dette både for kvinnen og mannen, hevder Gianotten til Cupido.
 
Lite eller dårlig sex under svangerskapet representerer faktisk en økt risiko for samlivsslitasjer og samlivsbrudd.

Lite eller dårlig sex under svangerskapet representerer faktisk en økt risiko for samlivsslitasjer og samlivsbrudd i årene etter fødselen. Woet Gianotten fremhever spesielt to viktige forhold:
  • Par som ikke har sex under svangerskapet står i mye større fare for å splitte opp.
  • Menn som ikke fortsetter et aktivt seksualliv med sin svangre kvinne er oftere utro.

Fra Cupidos arkiv:
Livssyklus / Svangerskap

God sex under svangerskapet og i tida etter fødselen er en meget god investering for et fortsatt godt samliv. Lite eller dårlig sex i denne perioden kan være risikabelt.

Relaterte artikler