Ellen Laan statistikk 2
Ellen Laan statistikk 2

Menn tenker spennende tanker - kvinner ikke like flinke

Skrevet av: Ellen Laan

Publisert:
Sist oppdatert:

Menn er flinkere enn kvinner til å stimulere seg selv. Når de presenterer seg selv med strålende ereksjoner og foreslår sex, føler mange kvinner at de allerede henger litt etter.

Mange mener kvinner er kompliserte seksuelle vesener og at det skal uendelig mye om og men til før de er klare til penetrasjon. Men vet du hva? Det er null kjønnsforskjell her. Mannens kjønnsorganer må også være helt fylt med blod før han er i stand til å gjennomføre et samleie.

Forskjellen mellom menn og kvinner kan være at menn er flinkere enn kvinner til å stimulere seg selv før de tar initiativet til sex med sin partner. De tenker spennende tanker om det som er i vente, og siden de statistisk sett har større sjanser enn kvinner til bli seksuelt tilfredsstilt av partnersex, kan det hende at det er enklere for dem å bli tent av disse tankene.


 

 
© Felix Wirth/Corbis/NTB scanpix

De hyppige orgasmene fra runking og partnersex kan ha programmert det dopamindrevne «belønningssenteret» deres [se Parsex best med håndhjelp!] i høyere grad enn hos kvinner. Så når de presenterer seg selv med strålende ereksjoner og foreslår sex, føler mange kvinner at de allerede henger litt etter, at de er presset til å gi plass til den ivrige penisen så fort som mulig, og dermed ignorerer sine egne fysiske krav for å kunne ha nytende sex.

Den onde sirkelen fullføres idet begge får bekreftet at det faktisk kan ta evigheter før en kvinne blir kåt nok.
 
Hadde hun hatt like mange nerveender i vagina som i klitoristuppen, ville det å føde barn vært så uutholdelig smertefullt at vår art hadde vært utryddet for lenge siden!

Sammenlignet med klitoristuppen er vaginaen tilnærmet ufølsom. Det er faktisk en bra ting, for vaginaen er først og fremst en fødselskanal som skal klare å gi plass til et babyhode som er ca. 10 cm i diameter. En kvinnes forplantningsevne er rett og slett avhengig av at vaginaveggene hennes er relativt ufølsomme. Hadde hun hatt like mange nerveender i vagina som i klitoristuppen, ville det å føde barn vært så uutholdelig smertefullt at vår art hadde vært utryddet for lenge siden!

Likevel er det en helt vanlig oppfatning, både hos menn og kvinner, at kvinner burde være i stand til å oppnå nytelse utelukkende gjennom vaginal penispenetrasjon.
 
En granskning av vitenskapelig litteratur antyder faktisk
at seksuell nytelse er avhengig av om du er mann eller kvinne.
 
I stedet for å anta at kvinner er mentalt umodne fordi de har problemer med å få orgasme gjennom heteroseksuelt vaginalt samleie, er en mer troverdig forklaring at kvinnens kjønnsorganer er rent anatomisk dårligere utstyrt til å oppnå orgasme enn menns kjønnsorganer. En granskning av vitenskapelig litteratur antyder faktisk at seksuell nytelse er avhengig av om du er mann eller kvinne.

Over 90 prosent av heteroseksuelle menn får alltid eller stort sett alltid orgasme ved vaginalt samleie. Vaginalt samleie er en kjempeeffektiv og seksuelt opphissende metode for menn. Vaginalt samleie tilbyr varme, friksjon, trykk og fuktighet, og en penis storkoser seg i dette miljøet. For en penis er det vanskelig å tenke seg et bedre sted å være enn i vagina.
 
Men for kvinnen er ikke historien like søt. Stimulering av en kvinnes relativt ufølsomme vagina ved hjelp av en penis, og uten å ta den opphissede klitorisen med på leken, er ikke spesielt seksuelt tilfredsstillende. Hvis samleie er målet med sex – og for heteroseksuelle par tror jeg fortsatt det er sant – er det rett og slett mye vanskeligere for kvinner å oppnå seksuell nytelse gjennom partnersex enn det er for menn.
 
Selv i dag er det mange kvinner som nøler med å gi klitoris litt ekstra hjelp under samleiet, siden det ikke regnes som «ekte sex». På dette området lever Freuds påstand i beste velgående. «Ekte kvinner» bør, ifølge den allmenne oppfatningen, få orgasme av vaginal penispenetrasjon uten en «hjelpende» hånd, finger eller vibrator.


Ellen Laan er psykolog og professor ved Academic Medical Center i Amsterdam, avdelingen for sexologi og psykosomatisk gynekologi.


 
NYTELSE FOR HVEM? 1-2-3-4
Denne artikkelen er del 3 av Ellen Laans artikkelserie
«Nytelse - for hvem?».
 
Del 1: Seksualitet -  fra plikt til nytelse
(Eros versus Dyden)

Kvasiforestillinger om vår seksuelle lyst og hva vi burde gjøre med den har vært robuste. Faktisk er det meste av relevant kunnskap av rykende fersk dato.
 
Del 2: Parsex best med håndhjelp
Kvinner har en tilbøyelighet til å hevde at orgasmen i seg selv ikke er så viktig for dem, og at det er mye viktigere å oppleve følelsesmessig intimitet. Men orgasmen er et viktigere suksesskriterium enn de selv tror.

Del 4: Selv om det gjør vondt
Noen kvinner opplever smerte i løpet av et samleie, og oppførselen deres er illustrerende for hvor viktig samleie er for de fleste heteroseksuelle par. Kvinner som opplever smerte slutter ikke å ha samleie selv om det gjør vont.Artikkelserien er en redigert versjon av Ellens Laans forelesning «Sexual pleasure, a gendered affair» på verdenskonferansen til World Association for Sexual Health (WAS) i Singapore i 2015. Forelesningen er transkribert, tilrettelagt, oversatt og redigert av Cupido med Ellen Laans tillatelse. Lydfilen fra forelesningen er stilt til rådighet av Sexual Health Visual.


Fra Cupidos arkiv: Samliv og seksualitet
Kunnskap kommer godt med når du investerer i et samliv som skal fungere godt og sikre deg et godt liv.

Relaterte artikler