Utsnitt fra The Combat of Love and Chastity (Kampen mellom Eros og Dyden), maleri av ukjent kunstner (Florentinerskolen) fra perioden 1475 til 1500. Fra samlingene til The National Gallery, London. | © Heritage/NTB scanpix

Seksualitet - fra plikt til nytelse (Eros versus Dyden)

Skrevet av: Ellen Laan

Publisert:
Sist oppdatert:

Kvasiforestillinger om vår seksuelle lyst og hva vi burde gjøre med den har vært robuste. Faktisk er det meste av relevant kunnskap av rykende fersk dato.

Vet vi så mye mer om samleiets fysiologi og orgasmens funksjon i 2016 enn hva Leonardo da Vinci kunne vise oss i 1492?

 
Samleiestudie med gjennomskåret mann og kvinne.
Tegning av Leonardo da Vinci fra 1492.
© GraphicaArtis/Corbis/NTB scanpix
 
Ja, det gjør vi, men det tok 500 år før det virkelig begynte å løsne. Kvasiforestillinger om vår seksuelle lyst og hva vi burde gjøre med den har vært robuste.

Faktisk er det meste av relevant kunnskap av rykende fersk dato, som kunnskapen Ellen Laan formidler i dette Cupido-temaet, «Nytelse - for hvem?», og den åpenbarer for oss at det fortsatt er mye vi ikke vet.


Kvinner har opp gjennom historien hatt et svært ambivalent forhold til seksuell nytelse. Det nederlandske uttrykket «meisjes van plezier», som kan oversettes med «nytelseskvinner», illustrerer dette godt. Nytelseskvinner opplever ikke nødvendigvis nytelse. De gir eller bidrar med nytelse, og uttrykket fanger mange kvinners reelle forhold til seksualitet: de gir i stedet for å motta.

I mange hundre år ble sex sett på som den heteroseksuelle kvinnens ekteskapelige plikt, en handling i mannens og forplantingens tjeneste mer enn for hennes nytelses skyld. Det er ikke så lenge siden, rundt 1950-tallet, at synet på sex som ekteskapelig plikt ble forkastet i den vestlige kulturen, og i mange ikke-vestlige kulturer står fortsatt sexplikt-synet sterkt.
 
Tidligere var det jo slett ikke viktig om en kvinne begjærte sex eller ikke – sex ble det uansett.

Men med overgangen fra sex som plikt til sex som rettighet dukket det opp et nytt problem for kvinnen, for hvordan skal hun finne nytelse i noe som har vært en plikt i så lang tid? Tidligere var det jo slett ikke viktig om en kvinne begjærte sex eller ikke – sex ble det uansett. Nå opplever kvinner at mangel på seksuell lyst oppfattes som et medisinsk problem, samtidig som det i jødisk-kristen tradisjon fortsatt oppfattes som en feminin egenskap å ha lite seksuell lyst.
 
Forholdene er faktisk litt annerledes i islamske land. Selv om kvinner der har mindre makt enn menn, er nytelsen hennes viktig.

Forholdene er faktisk litt annerledes i islamske land. Selv om kvinner der har mindre makt enn menn, og sex utenfor ekteskap er strengt forbudt, er faktisk hennes nytelse viktig. Dersom hun ikke får nok nytelse kan det til og med bli et familieanliggende.

Dessuten har ikke synet på kvinnen som det svake kjønn når det gjelder lyst alltid vært en kristen tradisjon heller. I middelalderen ble faktisk lysten sett på som svært feminin, dog ikke spesielt positiv. Den kvinnelige lysten var rett og slett farlig, som beskrevet i dette sitatet fra historikeren Edward Shorter:

«Kvinner er kjødelige smelteovner …» (kan det bli heitere enn det, monn tro?) «… som, hvis de får sjansen, vil lede menn inn i fortapelsen om og om igjen. Og siden den kvinnelige seksualitetens brennende flamme kunne slukke en manns ånd, måtte kvinners begjær kues og kontrolleres.»
 
Ble kvinnens seksualitet kontrollert og mislikt fordi hun alltid kunne være trygg på at barnet var hennes eget, mens mannen ikke hadde den samme tryggheten - med mindre han sperret henne inne?

På tvers av kulturer er kvinners seksualitet blitt begrenset, kontrollert og mislikt. Kan grunnen være mannens frykt for falske farskap? En kvinne er av naturlige årsaker alltid trygg på at barnet er hennes eget biologiske avkom, mens mannen ikke har denne tryggheten med mindre han dekker henne med slør, sperrer henne inne og sørger for at ingen andre enn ham selv har tilgang til henne.


Ellen Laan er psykolog og professor ved Academic Medical Center i Amsterdam, avdelingen for sexologi og psykosomatisk gynekologi.

 

NYTELSE FOR HVEM? 1-2-3-4
Denne artikkelen er første del av Ellen Laans artikkelserie
«Nytelse - for hvem?».
 
Del 2: Parsex best med håndhjelp
Kvinner har en tilbøyelighet til å hevde at orgasmen i seg selv ikke er så viktig for dem, og at det er mye viktigere å oppleve følelsesmessig intimitet. Men orgasmen er et viktigere suksesskriterium enn de selv tror.

 
Del 3: Menn tenker spennende tanker - kvinner er ikke like flinke
Menn er flinkere enn kvinner til å stimulere seg selv. Når de presenterer seg selv med strålende ereksjoner og foreslår sex, føler mange kvinner at de allerede henger litt etter.
 


Del 4: Selv om det gjør vondt
Noen kvinner opplever smerte i løpet av et samleie, og oppførselen deres er illustrerende for hvor viktig samleie er for de fleste heteroseksuelle par. Kvinner som opplever smerte slutter ikke å ha samleie selv om det gjør vont.
 


Artikkelserien er en redigert versjon av Ellens Laans forelesning «Sexual pleasure, a gendered affair» på verdenskonferansen til World Association for Sexual Health (WAS) i Singapore i 2015. Forelesningen er transkribert, tilrettelagt, oversatt og redigert av Cupido med Ellen Laans tillatelse. Lydfilen fra forelesningen er stilt til rådighet av Sexual Health Visual.RELEVANT LESESTOFF

Lene Wikanders intervju med Marie-Anne Ramuz Evensen:
Jentene skal være seksuelle men dydige
Unge jenter i dag er ekstremt stigmatisert når det kommer til kjønn og seksualitet, og det er jenter som stigmatiserer andre jenter.


Rikke Pristeds omtale av Eva Elmerstigs forskning:
God i senga?
Ja, det er viktig for oss å oppnå seksuell nytelse, men det er fortsatt mannen som oftest opplever at det er han som må ta føringen.


Fra Cupidos arkiv: Kvinnens orgasme
Kvinnens orgasme er - takket være ny forskning  - ett av flere områder der seksualiteten må fortelles på nytt.

Relaterte artikler