Relieff fra indisk tempel.

På jakt etter ungdomskilden

Skrevet av: Hanne Grasmo

Publisert:
Sist oppdatert:

Tradisjonell indisk medisin vet hvordan vi skal eldes med helsen, sexlysten og æren i behold.

Nå har også moderne vitenskap oppdaget at sex kan være selve ungdomskilden. Men trenger vi piller, eller holder det med sex?

Rasayana, “Rasas vei”, er et unikt ayurvedisk konsept som er flere tusen år gammelt. Den indiske professoren A. B. Vaidya beskriver i Indian Journal of Medical Science hvordan denne antikke medisinlæren kan bidra til dagens forståelse av hvordan man kan holde seg ung lenger, og til og med reversere alderstegn. Ved å gå ”rasayana” kan et menneske leve 100 år eller mer, og hele tiden være vital i kropp, sinn og også i sin seksualitet.
 
Ayurvedisk livsstil gir liv og sexliv
Mye av innsikten fra Ayurveda er allerede inkludert i vår tids vestlige helseråd, men det er en ganske spesifikk oppskrift for hvordan du skal velge riktig kost og smak, og lære deg en sunn kontroll av følelser. Gjennom Kaya-kalpa-praksis (foryngelseskur) kan du holde avstand til alderstegn, aldersspesifikke sykdommer og også døden selv.
 
– En person som eldes med god helse burde ikke ha noen problemer, hverken med sexlyst eller seksuell funksjonsevne, bortsett fra at alt virker litt saktere, rynkene blir flere og skjellettet mer slitt, skriver doktor A.B. Vaidya.
 
Men slik de fleste av oss lever i dag er det mange problemer og sykdommer knytter til det å være gammel.
 
– Mangel på et aktivt sexliv er en av mange utfordringer som gjør det trist å eldes, påpeker Vaidya.
 
Akkurat det er legemiddelindustrien klar over i USA også:
 
Sexhormoner gjør deg evig ung?
– Det pågår et kappløp i USA for å finne ut hvordan sexhormonet testosteron og andre bestanddeler av androgen kan gjøre folk ”evig unge” sier Paul M. Stewart til New England Medicne Journal.
 
Vitenskapen holder på å finne sammenhengen mellom det voldsomme fallet i østrogen hos kvinner etter menopausen, i testosteronnivå hos både menn og kvinner, og at antall voksehormoner (som holder cellene unge) synker parallelt. Nivået til sex-steroiden DHEA begynner å synke ved 30-årsalder, og når du er 60 har du kun halvparten igjen.
 
Aktivt sexliv - den enkleste veien til ungdomskilden
Men går veien til ungdomskilden virkelig via tilførsel av ekstra sexhormoner? Eller er det rett og slett slik at du ved å ha et aktivt sexliv beholder tilstrekkelig av dine egne hormoner?
 
Ja, sier moderne sexologer med leder for World Association for Sexual Health, Beverly Whipple, i spissen. Hun beskriver nå nærmest sex som selve ungdomskilden.
 • De mange helsefordelene ved jevnlig sex inkluderer:
 • Du ser yngre ut. Folk med et jevnlig sexliv blir gjettet å være 10 år yngre enn de er.
 • Du beholder sexlysten og sexevnen.
 • Du reduserer sjansen for hjerte/kar-sykdommer og kreft.
 • Du øker livslengden.
Jevnlig sex betyr sex helst èn gang i uken, gjerne to, alene eller sammen med en partner, og i alle fall bør du nyte orgasmens gleder et par ganger i måneden. I en undersøkelse fra 2002 (Lundberg m fl.) påvises det at sexaktive eldre har lavere dødelighet, i tillegg til bedre lungekapasitet og surstoffopptak, samt at de er mer sosiale og har mer psykisk energi.
 
Opphisselse, orgasme og samleie har hver for seg og sammen klare helseeffekter. Særlig for dem som er oppe i åra, eller som vil bli eldre med kropp, sinn og kjønn i beste velgående!
 
En noe mer krevende vei
Har du god råd og god tid kan du dra til India og gjennomgå tøffe ayurvediske foryngelseskurer (Kaya-kalpa). Den ene, kalt Kutipraveshik, foregår i en spesialbygget hytte hvor du må bo i 21–92 dager, med minimal diett og så lite som 2­–3 timer søvn. Mens du i den andre kuren, Vatata­pik, skal sitte ute i sol og vind i ukevis.
 
Enklere er det da å følge Rasayanas råd om en sunn livsstil for å bli yngre og leve lenger:
 • Fasteperioder (under 1500 kalorier om dagen).
 • En daglig diett med mindre enn 10 prosent fett.
 • Daglig doser av antioksidanter (vitamin E, selen, vitamin C, bioflavoner, metionin, cystein).
 • Moderat, daglig trening. Gå en time hver dag.
 • Spis frukt, salat og fiber, samt moderate mengder av ingefær, gurkemeie og pepper.
 • Avslapningsøvelser, gjerne yoga.
 • Utfordre hjernen, nervesystemet og musklene ved å lære nye ting.
 • En god livsstil hvor du får nok sex og nok søvn, og unngår tobakk og for mye alkohol.
 • Å ha et livssyn med en tro på noe som er høyere enn deg selv.
Vanlige, gode helseråd, ja vel, men vitenskapen har bevist at dette både senker aldringen og til og med kan gjøre kropp og sinn yngre. Det finnes også spesielle urter som skal ha anti-aldrings-effekt. ”Centella asiatica” (eller Brahmi) er en mye brukt plante som spesielt virker på hjernen.


Kilder:
 • Vaidya AB, Vaidya RA: Ancient insights and modern discoveries in the process of aging - An overview. Indian J Med Sci [serial online 2010 Jan 25];51:349-63.
 • Beverly Whipple m fl
 • Paul M. Stewart: ”Aging and Fountain-of-Youth-hormones”, New England Medicine Journal, desember 2009.
 • Anne-Kate Jensen: Sex og eldre – ressurs eller problem?
 


Tantra - kjærlighetens kunst
En filosofi, vitenskap og livsform som fremmer bevisst og skapende seksualitet.


Tantramassasje til Nirvana
«Det var tilfeldig at vi møttes på Facebook. Snart hadde vi avtalt at jeg skulle komme til henne og få tantramassasje.»

Relaterte artikler