© Nickolay Stanev / Shutterstock / NTB scanpix

Har menn overgangsalder?

Skrevet av: Esben Esther Pirelli Benestad

Publisert:
Sist oppdatert:

Noen menn har en «overgangsalder», men bare de færreste. Mange menn opprettholder god testosteronproduksjon langt inn i alderdommen.

Min onkel Oskar gikk brått inn i overgangsalderen. Han pleide å gå med servietter rundt halsen for å samle opp i alle fall noe av svettingen. Hetetoktene kom ofte. Onkel Oskar ble lyserød i ansiktet og de reneste bekker sildret ned i ser­viettene hans. Vi prøvde forskjellige behand­linger, inklusive en forsiktig dose østrogen. Det var ingenting som hjalp.
 
Testosteron kunne vi ikke gi ham. Onkel Oskar ble kastrert fordi han fikk kreft i prostatakjertelen, og den kreften ble stimulert av testosteron. Det var tomt der prostataen hans hadde sittet og det var tomt i pungen. I hvert fall den han hadde mellom bena. Kastrasjon betyr fjerning av testiklene.
 
Onkel Oskar gikk brått i «overgangsalderen» fordi han ble kastrert. Fra ett øyeblikk til et annet falt testosteronproduksjonen hans til nesten null. Da var han 73 år. Det er mange år og en begravelse siden. Han døde ikke av kreften.
 
Andre menn opplever ganske plutselige fall i testosteronproduksjonen, uten at det er snakk om kastrasjon. Slike fall kan komme i forbindelse med sykdom, men det vanligste er at de bare kommer. Når det skjer, er disse mennene gjerne et sted mellom 40 og 60 år gamle. De kan også svette. Noen blir mer dorske enn de var før. Den seksuelle lysten blir mindre, «morrabrødet» forsvinner mer eller mindre. Noen blir deprimerte. Dette er en «overgangsalder».
 

70 år gamle menn har i gjennomsnitt 70 prosent av sin ungdoms testosteronproduksjon i behold. 70 år gamle kvinner produserer nesten ikke østrogen i det hele tatt.


Den gjelder imidlertid ikke alle. Mange menn opprettholder god testosteronproduksjon langt inn i alderdommen. 70 år gamle menn har i gjennomsnitt 70 prosent av sin ungdoms testosteronproduksjon i behold. 70 år gamle kvinner produserer nesten ikke østrogen i det hele tatt. De fleste av oss har vel også lagt merke til at eldre menn kan gå bort og bli fedre. Gamle kvinner blir ikke det andre steder enn i Bibelen.
 
I tillegg til andre vesentlige forhold, er dette noe som skiller mannekropper fra kvinnekropper. Alle kvinner kommer i overgangsalderen, dersom de blir gamle nok. Menn gjør ikke det.
 

En kan undre seg på hvorfor noen insisterer på at det er en overgangsalder hos menn. Kan det være et rop om likestilling?


For undertegnede blir det derfor ikke rimelig å snakke om «mannens overgangsalder» som om det var et fenomen på linje med den perioden vi kjenner fra kvinnelivet. En kan undre seg på hvorfor noen insisterer på at det er en overgangsalder hos menn. Kan det være et rop om likestilling? Dersom kvinner skal ha dette privilegiet, må det vel også komme mannekroppene til gode! Jeg vet ikke, men Onkel Oskar satte ikke pris på det.
 
Livet er en overgang. En overgang fra dag til annen, fra måned til måned og fra år til år. I dette ligger det en rekke forandringer. Noen kommer brått, slik tilfellet var med Oskar. Andre ganger er de gradvise slik tilfellet er for rynker, for eksempel. Ser vi på bilder av oss selv fra ti eller tyve år tilbake, ser vi sannelig at ansiktet har fått en rekke nye, furete kjennetegn, men kan vi kalle det en overgangsalder? Jeg synes ikke det. Overgangsalderen må dreie seg om en veldefinert kroppslig begivenhet som gjelder alle, og som inntrer plutselig i en spesiell aldersperiode.
 
Menn kan selvsagt savne ungdommen, savne styrken og smidigheten som en gang var. I en større europeisk spørreundersøkelse gjennomført av Bayer Health forteller mange menn at de lengter etter seksuallivet de en gang hadde. Mange lengter, men ikke alle. Noen ville gjerne vært yngre enn de er, men det gjelder ikke alle menn. Flere mister av forskjellige årsaker seksualiteten, men mange gjør ikke det. Noen blir til og med fedre i ganske langt framskreden alder.
 

Hva skal du tro, hva skal du gjøre? Du skal gå til legen og bli undersøkt.


Vi skal være våkne. De mennene eller de mennenes partnere som merker at det går nedover bakke med seksuell lyst, «morrabrød», serviett forbruk og initiativ, skal tenke at her er det kanskje et brått hormonfall på gang. Da skal du gå til legen og bli undersøkt. Senere kan sexologer komme godt til nytte.
 Testosteronbehandling kan få gnisten tilbake i sexlivet
Behandling med testosteron kan gi menn et bedre sexliv, men det er verken snakk om «quick fix» eller mirakelkur.

Skyld ikke på alderen
- Det er ikke den som svekker lysten

Både yngre og eldre som har lite sex opplever også mindre fysisk nærhet. Lite sex blir ikke kompensert med andre former for intimitet.

Når skal penis til doktor?
Det kan være mange årsaker til at penis er i dårlig form. Lavt testosteronnivå kan være en av dem.


Lyst - et problem også for menn
Uavhengige undersøkelser i vestlige land viser at mangel på lyst er det største seksuelle problemet for folk flest. Også for menn.

Fra Cupidos arkiv:
Mannens seksualitet

Hva vet mannen om andre menns seksualitet - og om sin egen? Og hva vet egentlig kvinnen om den?


Gode nyheter om overgangsalderen
Klimakteriet er for mange kvinner som starten på et nytt liv. Men inntil halvparten av alle kvinner sliter med tørrere og mer sårbare slimhinner.

Relaterte artikler