© David Steinberg

Skyld ikke på alderen - Det er ikke den som svekker lysten

Skrevet av: Bent Ove Aulid

Publisert:
Sist oppdatert:

Både yngre og eldre som har lite sex opplever også mindre fysisk nærhet. Sjeldnere sex blir ikke kompensert med andre former for intimitet.

Hvor ofte du har sex, varierer med alderen din. Men hvor stor lyst du har på sex, har ikke noe med alder å gjøre.

Den gode nyheten er at folk som er friske, har et godt seksualliv og er tilfreds med sine tidligere seksuelle erfaringer, ikke opplever nedgang i seksuell lyst selv om de blir eldre.

Viktigst av alt er å ha en fast partner. Dette skriver Osmo Kontula og Elina Haavio-Mannila i en artikkel i Journal of Sex Research. De to finske forskerne har forsket på seksualitet i en årrekke, og er særlig kjent for to store, landsomfattende undersøkelser av finners seksuelle liv.
 
Mens sannsynligheten for seksuelle problem øker ganske kraftig med menns alder, ser forskerne ingen økning i kvinners fysiske problemer – utenom eventuell tørr skjede. Selv dette problemet er sjeldnere enn folk tror: To tredeler av menn og kvinner i alderen 65 til 75 år forteller at de kun sjelden har problemer med ereksjon eller fuktighet.
 

Psykisk er det omtrent tvert imot: Kvinner trenger å være i et forhold for å kjenne seksuell tenning, mens menn beholder lysten og blir kåte også dersom de er single.


Psykisk er det omtrent tvert imot: Kvinner trenger å være i et forhold for å kjenne seksuell tenning, mens menn beholder lysten og blir kåte også dersom de er single. Et klart råd fra forskerne er derfor at kvinner må pleie sin seksuelle glede og lyst. Hvis ikke risikerer de å miste den. For kvinner gjelder det at seksuell aktivitet og opphisselse utløser lyst som utløser seksuell aktivitet og opphisselse som utløser og så videre i en lykkelig runddans.


 

© Bulls


Mens menn har omtrent like stor glede av sex gjennom hele livet, dabber gleden av ganske kjapt av for kvinnene. Allerede i 55–65-årsalderen forteller halvparten av dem om redusert seksuell lyst. Kun 15 prosent av like gamle menn sier de samme. Når damene er mellom 65 og 75 år, forteller kun halvparten at de syntes deres siste samleie var deilig. Kun en tredel fikk orgasme.
 
Manglende glede og manglende orgasme kan også skyldes gutta: Det rapporteres om problemer både med å få ereksjon og å beholde den, og i et parforhold med samleiebasert sex, får dette konsekvenser for kvinnenes mulighet for å få orgasme.
 

Begrepet «seksuell omgang» inkluderer vaginalt samleie, munnsex og seksuell stimulering av partner med hånd. Men gammel vane er vond å vende.

 
Men manglende ereksjon burde egentlig ikke være noen god grunn: I undersøkelsen brukes begrepet «seksuell omgang» og inkluderer vaginalt samleie, munnsex og seksuell stimulering av partner med hånd. Men gammel vane er vond å vende. Forskerne har oppdaget at folk sjeldnere enn antatt utvider eller endrer sex-repertoaret etter hvert som de blir eldre.
 
– Våre undersøkelser viser at par som har lite sex, også tar mindre på hverandre enn andre par. De opplever også mindre fysisk nærhet seg i mellom. Sjeldnere sex blir altså ikke kompensert med andre former for intimitet, sier Osmo Kontula til Cupido.
 

Verden har overflod av enker. Derfor kan da også hver fjerde mann i aldersgruppen fortelle at han har hatt sex siste uke, mens kun hver tiende kvinne kan si det samme.


Den kritiske kjønnsforskjellen er om man har en fast seksualpartner eller ei. Mens kun under halvparten av kvinnene i aldergruppen 65 til 75 hadde en ektemann eller fast partner, hadde over 80 prosent av tilsvarende gamle menn ektefelle eller partner. Verden er full av enker og bare noen ganske få enkemenn. Derfor kan da også hver fjerde mann i denne aldersgruppen fortelle at han har hatt sex siste uke, mens kun hver tiende kvinne kan si det samme.
 

De må bare over den terskelen det er å kunne bruke hender, tunge og kanskje en dildo for å oppnå samme gleder som før!


Så oppgir da også mange par menns skrantende fysikk som den vanligste årsaken til at de ikke har sex. Men det er vel ikke noen grunn for at kvinnene ikke skal få dekket sine seksuelle behov likevel, med eller uten mann? De må bare over den terskelen det er å kunne bruke hender, tunge og kanskje en dildo for å oppnå samme gleder som før!

 

Artikkelen er en del av temaet «Sex til du er 40? 60? 80?» i bladet Cupido. Her er de øvrige artiklene fra temaet:

 

Sunt liv med flere partnere,
porno og litt alkohol

Et aktivt sexliv er god terapi for eldre kvinner og menn. Og det kan hjelpe med litt stimuli, hevder finske eksperter.

 

Tid for sex-glade 68-ere
Mens dagens yrkesaktive, foreldre og studenter er i tidsklemma, er det spreke pensjonister som har mest tid til sex.


Slik tennes moden kvinne
Har hun latt den seksuelle ilden dø ut, kan det være vanskelig å få den til å flamme opp igjen. Men evnen til opphisselse og klimaks er intakt.

Ikke vakker nok til å ha lyst?
Når en godt voksen kvinne takker nei til sex, er det nødvendigvis ikke fordi hun ikke har lyst.Smøretips for voksne kvinner
Kvinner synes det er pinlig å snakke om vaginal tørrhet med legen sin. Mange vet faktisk ikke at det er hjelp å få.


Le også:
Sex skaper nye hjerneceller
- også for hundreåringer

Hjernen stimuleres av alt som skaper lyst. Slik bidrar også god sex til at det dannes nye hjerneceller - faktisk også for hundreåringer.

Fantasier som tenningsvæske
Ta vare på fantasiene dine! De kan bidra til å holde kroppen din i god form til langt inn i alderdommen.

Kvinners erfaringer med overgangsalderen
Kvinners erfaringer er sammensatte og ulike. Flere opplever at negative opplevelser blir snudd til positive.


Fra Cupidos arkiv: Seniorsex
Et aktivt sexliv i yngre år er god investering for sikring av intimitet og nytelsesfullt liv som pensjonist.

Relaterte artikler