Nytt nummer ute nå!
408528271 | © Photographee.eu / Shutterstock / NTB scanpix

Slik tennes moden kvinne

Publisert: 14.10.2017 kl. 00:00 | Oppdatert: 14.10.2017 kl. 00:01

Forfatter: Hanne Grasmo
Har hun latt den seksuelle ilden dø ut over lengre tid, kan det være vanskelig å få den til å flamme opp igjen. Men evnen til opphisselse og klimaks er intakt.
Dersom en kvinne er ved god helse, får nok hvile og spiser sunt, kan hun nyte et godt sexliv langt opp i årene. Det påstår den amerikanske professoren Hugh Barber som har spesialisert seg på seksualitet hos modne kvinner.

Barbers forskning viser også at det er viktig å holde liv i glørne. Dersom man lar den seksuelle ilden dø ut over lengre tid, er det vanskelig å få sexlivet til å flamme opp igjen.

Sjansen for å beholde både lysten og evnen til et godt sexliv øker dersom hun masturberer. Flittig bruk av fingrene eller til og med en kraftig vibrator gjør at vagina holder seg elastisk. 
© Photographee.eu / Shutterstock / NTB scanpix

Myte at sex ikke er viktig
Professoren mener bestemt at det er en myte, både blant kvinnene selv og i samfunnet, at sex ikke er så viktig i alderdommen.

- Etter mat, vann og sikkerhet, kommer behovet for å føle kjærlighet og tilhørighet. Å bli eldre reduserer på ingen måte dette behovet. Tvert i mot, da er det for mange viktigere enn noen gang. Og om det ikke er på plass, kan du som eldre få god tid til å savne det.

- Det aller viktigste for å beholde sexinteressen og sexkapasiteten på sine eldre dager er å forsette med å ha sex, sier Barber.

Om du vil tenne en moden kvinne?
Om du vil tenne en moden kvinne skal du vite at evnen til seksuell opphisselse og klimaks er inntakt, men at funksjonaliteten kan ha blitt redusert med alderen:
  • Brystvortene blir ikke lenger så stive
  • Kjønnsleppene ikke så blodfylte
  • Den seksuelle rødmen kan utebli helt
  • Vulva blir ikke lenger like elastisk
  • Sammentrekningene under og rett etter orgasmen blir gjerne færre og varer kortere

Krampeaktige orgasmer
En utfordring som mange ikke er klar over er at orgasmene kan bli mer spastiske enn rytmiske. Dette er ikke farlig, men kan hos enkelte føles så kraftig at det blir smertefullt.

For mange kvinner forblir funksjonene intakt
- Men det finnes også mange eldre kvinner som beholder den vaginale lubrikasjon og de øvrige kjennetegnene på god seksuell funksjon, forklarer Hugh Barber.


 
 
© Photographee.eu / Shutterstock / NTB scanpix

Fem kvinner på én mann
Den siste utfordringen for en enslig, eldre kvinne i tilretteleggen for et godt sexliv er å finne en partner. Det er å håpe at hun har bifile tendenser eller at hun liker yngre menn. I aldersgruppen 65-70 er det nemlig ti kvinner på syv menn, og når hun passerer 85 er det fem kvinner på én mann.

Er det lyst er det håp
Heldigvis viser en stor amerikansk undersøkelse at 90 prosent av menn i eldreboliger er interessert i sex. Den viser også at så mange som 70 prosent av både eldre kvinner og menn finner seksuelle partnere for dans, kyssing, kosing og sex.

 
Artikkelen er en del av temaet «Sex til du er 40? 60? 80?» i bladet Cupido. Her er de øvrige artiklene fra temaet:

Skyld ikke på alderen
- Det er ikke den som svekker lysten

Yngre og eldre som har lite sex opplever også mindre fysisk nærhet. Sjeldnere sex blir ikke kompensert med andre former for intimitet.

Fantasier som tenningsvæske
Ta vare på fantasiene dine! De kan bidra til å holde kroppen din i god form til langt inn i alderdommen.

Sunt liv med flere partnere,
porno og litt alkohol

Et aktivt sexliv er god terapi for eldre kvinner og menn. Og det kan hjelpe med litt stimuli, hevder finske eksperter.

Tid for sex-glade 68-ere
Mens dagens yrkesaktive, foreldre og studenter er i tidsklemma, er det spreke pensjonister som har mest tid til sex.


Ikke vakker nok til å ha lyst?
Når en godt voksen kvinne takker nei til sex, er det nødvendigvis ikke fordi hun ikke har lyst.Smøretips for voksne kvinner
Kvinner synes det er pinlig å snakke om vaginal tørrhet med legen sin. Mange vet faktisk ikke at det er hjelp å få.


Fra Cupidos arkiv:
Livssyklus / Overgangsalderen
Slutten på fruktbarheten med de fysiske forandringene som skjer i kroppen, er noen kvinner til glede og andre til sorg.

Livssyklus / Senior
Et aktivt sexliv i yngre år er god investering for sikring av intimitet og nytelsesfullt liv som pensjonist.Denne artikkelen var først publisert i bladet Cupido 3/2010.