Mann og kvinne som har seg i baksetet på sin cabriolet på drive-in-kino. | © Corbis/All Over Press

Tre forutsetninger for god seksuell tenning:

Skrevet av: Tore Aasheim

Publisert:
Sist oppdatert:

  1. En viss distanse
  2. En god porsjon egoisme
  3. Rikelig med spennende usikkerhet

Hva avslører den seksuelle opphisselsen om hvem vi er og hva vi egentlig ønsker? Hvorfor er det slik at spesielle typer mennesker, sanseinntrykk eller situasjoner virker mer stimulerende på noen enn på andre?

Så langt har dette blitt overraskende lite studert og forsket på innen sexologien.

Den finske sexologen og professoren Osmo Kontula, som er blant de få som har forsket på fenomenet, hevder at tenningen eller opphisselsen er et resultat av det erotiske jeg som er et sluttprodukt av en mangfoldig prosess styrt av direkte og indirekte signaler fra våre aller nærmeste og våre omgivelser.

Det er i denne prosessen vår medfødte evne til å bli seksuelt opphisset og i det hele tatt oppleve nytelse, blir formet og finjustert, undertrykt eller realisert. Hvis alt går bra, fører det til at vi utvikler oss til erotiske vesener som gjør seksualiteten meningsfull.

I sin avhandling om opphisselsens opprinnelse, «The Origin of Sexual Arousal», som ble presentert på den nordiske konferansen for klinisk sexologi i Helsinki i 2012, hevder han også at god seksuell tenning er avhengig av en viss distanse, en god porsjon egoisme og rikelig med spennende usikkerhet.

 
Tore Aasheim som har gjennomgått Kontulas avhandling for Cupido, presenterer her en sterkt forkortet sammenfatning av den.
 
Seksuelle fantasier er tilgjengelig når som helst og hvor som helst.
© Richard Baker/In Pictures/Corbis/All Over Press

En spennende reise inn i våre fantasier
Vårt erotiske og seksuelle jeg er basert på noe så elementært som tiltrekning mellom mennesker. Det er her ferden starter. Seksualiteten er en spennende reise inn i våre fantasier, det er snakk om drømmer og løfter om etterlengtet intimitet og begjær. Når vi så erfarer noe som godt og deilig vil vi gjerne gjenta denne opplevelsen.

I tillegg er det i følge Kontula også et faktum at mange av oss foretrekker seksuelt utfordrende situasjoner framfor lettvint nytelse. Og ofte kan vi bli aller mest opphisset når vi er litt ute av balanse, usikre og ikke vet om det kommer til å bli fantastisk eller ren og skjær katastrofe.

En av de mest effektive og nytelsesrike måter å slippe opphisselsen løs på, er å minnes opplevelser med intens tenning. Kontula mener at du ved å se tilbake på disse opplevelsene får innsikt i hvem du er. Disse øyeblikkene avslører i høy grad din personlighet og din seksualitet.

Det er takket være hjernens evne til å skape fantasier at våre biologiske behov tilfredsstilles og oppleves som seksuell nytelse. Spørsmålet er bare om vi tør utforske denne delen av vår psyke.

Gi og motta beundring og komplimenter
Vår seksuelle personlighet, altså våre seksuelle preferanser, formes ut fra følelsesmessige opplevelser vi fikk del i som barn. Preferansene påvirkes av hvor mye våre foreldre tillot oss å utforske vår seksualitet og hvor mye eller hvor lite vi ble lært å frykte nytelsen. Seksuell spenning og opphisselse er ofte nøkkelen til våre innerste mentale lag og blottlegger årsakene til hvorfor vi lider eller nyter.

Alt dette påvirker vår seksuelle selvsikkerhet, noe som igjen påvirker vår evne til å gi og motta beundring og komplimenter. Dessverre er det slik at mange av oss sliter med å innse og akseptere at andre mennesker finner oss seksuelt attraktive. 

I overkant egoistisk
Seksuell tenning og opphisselse krever at vi for et øyeblikk bare tenker på oss selv. Det er viktig at vi ikke tenker på partnerens nytelse eller mangel på nytelse. Dette kan virke i overkant egoistisk, men det er en forutsetning for at vi skal få tenningen skikkelig i gang. Hva som helst som får oss til å bekymre oss for den andres velvære kan ødelegge vår egen opphisselse. Vi må med andre ord tillate oss selv å få tenning, før vi på en god måte blir i stand til å gi vår partner nytelse.

For å bli kåt fokuserer du på først og fremst på det du vet bygger opp og skaper en opphisselse og tenning hos deg selv, i hovedsak med fokus på kjønnsorganene. Men når det gjelder seksuell opphisselse er det snakk om et samspill mellom biologiske drifter og psykologiske reaksjoner. Vi blir påvirket av et helt sett av komplekse seksuelle stimuli omkring oss. Det er ikke slik at det er kun ett pirrende bilde, stilling eller oppførsel som automatisk får oss til å bli opphisset. Én person kan bli svært tent av en spesiell type kropp eller bilde, mens en annen kan finne akkurat den samme kroppen eller bildet dønn kjedelig.
 
Én person kan bli svært tent av en spesiell type kropp eller bilde, mens en annen kan finne akkurat den samme kroppen eller bildet dønn kjedelig.
© deux/Corbis/All Over Press

Når vi føler at fantasiene kan bli virkelige
Vi kan bli opphisset bare ved å tenke på noe vi synes er sexy eller ved hjelp av fantasier, men som regel trenger vi også å stimulere en eller flere av sansene våre. Opphisselse oppstår når vi føler at våre fantasier kan bli virkelige eller når en persons fysiske uttrykk stemmer overens med vårt drømmebilde.

Seksuelle fantasier er tilgjengelig når som helst og hvor som helst. Seksuelle fantasier er som databrikker, der informasjon blir pakket sammen og lagret til senere bruk. De kan dukke opp i dagdrømmene våre, utløse tenning og holde tenningen ved like, og de kan ha den fantastiske egenskap at de overbeviser oss om at vi ikke kommer til å skade eller såre noen, og at selv om vi skulle bli fullstendig opphisset så er det ingen som vil lide noen last. Fantasiene finner alltid en måte å omgjøre alt som oppfattes som «nei, nei» til noe «ja, ja» som kan nytes.

Vi skanner automatisk våre omgivelser
Vi er hele tiden på jakt etter den ideelle match mellom våre fantasier og virkeligheten. Derfor skanner vi automatisk våre omgivelser etter personer som passer inn i vårt idealbilde, og det er den ubevisste delen av hjernen vår som jobber under høytrykk og svært raskt når vi ser an menneskene rundt oss i jakten på noen som ville kunne interesse oss, tilfredsstille oss og gi oss nytelse.

Kanskje tror du at det er det sexy mennesket du går forbi på gata som gir deg det sensuelle velbehaget eller rett og slett utløser tenningen din, men sannheten er jo at det er din egen hjerne som får deg til å bli opphisset, det andre mennesket er rett og slett bare et objekt som kommer i fokus for vårt begjær.

Og slik sett kan også fantasiene hjelpe oss til å oppfatte seksuelle hint eller signaler som omgir oss og bidra til å trene opp våre sosiale ferdigheter.
 

Fantasiene kan avsløre våre fundamentale håp og drømmer, de gir oss muligheten til å oppleve noe nytt.
© Wallenrock / Shutterstock / NTB scanpix

Kampen mot psykologiske sperrer
I mange tilfeller er seksuelle fantasier og opphisselse et resultat av et ubevisst forsøk på å løse noe som man fra før anser som problematisk. Og også i sengen hender det ofte at vi spiller ut scenarioer og situasjoner som har stor symbolsk betydning i kampen mot psykologiske sperrer som prøver å legge bånd på vårt begjær. Dette kan være hvordan vi forfører eller lar oss forføre av vår partner, partnerens visuelle uttrykk og påkledning, spesielle stillinger, ting som blir sagt eller rollespill vi leker.

Fantasiene kan også hjelpe oss med å bearbeide vanskelige følelser til noe som vi kan hente ut tilfredsstillelse fra. Fantasiene kan avsløre våre fundamentale håp og drømmer, de gir oss muligheten til å oppleve noe nytt.

Seksuelle fantasier trenger ikke være avanserte. Den vanligste fantasien inkluderer to elskere som kjenner hverandre og som på grunn av dette har god sex sammen. Andre fantasier kan være at man gjenopplever tidligere gode opplevelser, at man opplever scenarioer med forskjellige typer forføring, «forbudte» seksuelle temaer, episoder med underkastelse og dominans, tvang og sadomasochisme, det å fantasere om å ha sex med andre enn den man faktisk har sex med. Menn har som regel aktive roller i sine fantasier, mens kvinner ofte fantaserer om å være den passive i det som skjer.

Skyld og skam
Osmo Kontula påstår at de seksuelle fantasiene ofte har røtter i følelser av skyld og skam.

Skyld blir framtredende de gangene vi avviser noen i fantasiene, mens vi opplever skam de gangene vi blir avvist av andre. Fordi både skam og det å bli avvist er vanlige opplevelser, så søker svært mange seksuelle fantasier å fortrenge eller fornekte denne type opplevelser. Svaret blir ofte fantasier om genital dyrkelse eller ekshibisjonistiske scenarioer. For en mann kan en striptease være spennende, fordi kvinnen skamløst er stolt av sin seksualitet og kropp. Gjennom dette kan mannen fri seg fra sine egne seksuelle hemninger.

Det at en person fantaserer om å ha mange seksualpartnere samtidig kan være et uttrykk for at vedkommende har et dårlig selvbilde og føler at han eller hun ikke fortjener å bli begjært. Skam kan bli bearbeidet i fantasier der man tenker at partneren ikke klarer å styre seg og er totalt oppslukt av ens personlighet og kropp.

Fantasier knyttet opp mot fetisjer kan også være med å motarbeide skam og ta fokus bort fra tanker som ødelegger tenningen. Mange som ønsker en større følelse av frihet kan i sine seksuelle fantasier innta en rolle som den som blir dominert og dermed få økt tenning. Det er videre en kjensgjerning at mange kvinner som ønsker å flykte unna følelsen av skyld – fordi de kanskje nyter sin egen seksualitet – fantaserer om å bli kontrollert eller voldtatt.

Det å holde liv i tenningen i et forhold som varer over tid krever en hårfin balansegang mellom individualitet og forpliktelse. Det betyr at vi må jobbe for å ta vare på vår egen identitet og egenart. Det er også viktig at vi ikke opparbeider oss en redsel for å bli forlatt eller bli for avhengig av hverandre. Men konflikter kan faktisk føre til en viss mental avstand som på sikt vil kunne øke det seksuelle begjæret, forholdet bevarer noe av tryggheten, men tilføres samtidig noe nytt og spennende. Tenningen trives godt i en verden der partene erkjenner hverandres ulike behov.
 
Forførelseskunstens betydning
De aller fleste ønsker at partnerens sjarme og personlighet skal være av en slik karakter at vi blir både påvirket og opphisset. Derfor er det også den enkeltes ansvar å se etter sider ved partneren som virker attraktive.

Det verste som kan skje i et forhold er dersom man slutter å se etter ting hos hverandre som man liker. Dersom du mentalt ikke legger merke til din partner, hvordan skal du da kunne tenne på ham eller henne? Gode elskere lærer å se på sin elskede med stadig nysgjerrige og beundrende øyne. Derfor er det også viktig at man fortsetter å forføre hverandre, skaper situasjoner som er nye og utenom det vante og tradisjonelle. 
Det er viktig at man fortsetter å forføre hverandre, skaper situasjoner som er nye og utenom det vante og tradisjonelle.
© Sergey Nivens / Shutterstock / NTB scanpix

Forførelse består av initiativ, intensitet og et element av dominans eller kontroll. Gjennom forførelsen kan hvem som helst gi uttrykk for sine hensikter og vise kraften i sitt begjær. Den som blir utsatt for et forsøk på forføring opplever som regel seg selv som sjarmerende og interessant. Forførelsen fornyer og forsterker elskerens selvfølelse og gir vedkommende en forståelse av at hun eller han har en erotisk makt over forføreren.

Forførelsen gir elskerne en mulighet til å pirre partnerens fantasier, noe som gjør at vi kan oppfylle partneres ønsker og behov. Evnen til å forføre og til å skape nærheten til et annet menneske er noe vi kan bli flinkere til dag for dag dersom vi er modige nok til å la det bli en del av hverdagen.

Gjennom livet opplever de aller fleste øyeblikk av seksuell ekstase; det blir en del av de virkelige minneverdige erfaringene vi høster i løpet av et liv. Felles for disse seksuelle høydepunktene er at de utgjør en balanse mellom begjær og ekstase på den ene siden og risikoatferd og en følelse av fare på den andre siden. Vi mennesker blir ofte opphisset av å gjøre noe risikofylt og bryte normene, det gir oss en mulighet til å være litt «slemme».

Nytelse av barnslig frihet
Det er slett ikke uvanlig at både kvinner og menn blir overrasket over styrken i følelsene som slike seksuelle klimaks bringer fram i dem. På en måte blir vi mer fokusert, vi kan nesten si at vi går inn i en slags seksuell transe. Det er også slik at når vi opplever slike øyeblikk gir kroppen og sinnet slipp på forventede normer og regler som tvinger oss til å oppføre oss på en bestemt måte. Styrken i seksualiteten og opphisselsen gjør oss i stand til å slippe seg løs og nyte en nesten barnslig frihet. Vi blir gjerne mer lekende, eksperimentelle og uttrykksfulle.

Disse fantastiske seksuelle øyeblikkene i livet ditt som er med å avsløre hva du tenner på og hvorfor, kan også hjelpe deg til å finne ut enda mer om ditt tenningsmønster. Hvorfor er det slik at akkurat denne opplevelsen ga deg slik nytelse? Dersom du går dette nærmere etter i sømmene vil du med stor sannsynlighet også huske på øyeblikk eller situasjoner som du kanskje i utgangspunktet har ansett som mer eller mindre problematiske.

Hvorfor så redde for å avsløre oss selv?
Opphisselsen er en katalysator til god sex og nytelse. Og når vi opplever våre seksuelle høydepunkt… ja, det er da vi virkelig mentalt, sensuelt og kroppslig er til stede i oss selv.

Hvorfor er vi da så redde for å avsløre oss selv og våre seksuelle kjernepreferanser ovenfor vår partner? Det er jo slik at dersom vi blir kvitt redselen og skammen vil vi kunne tilføre noe viktig og livnærende i vår hverdag og vårt samliv. Idealistisk sett burde et forhold fungere som en dør inn i en ukjent verden. Det er det som holder forholdet levende og stimulerende. Et åpent og seksuelt sinn har større muligheter til å oppfatte og fange seksuelt stimulerende øyeblikk og skape anledninger til god opphisselse.

Gode forhold er som veksthus for intimitet, men de er likevel avhengig av respekt for privatsfæren til den enkelte. Det betyr at adskillelse og tilstedeværelse er to naturlige og viktige elementer i et forhold. Det å vente på hverandre skaper forventning til at noe skal skje. Spenningen og den pirrende lengtingen øker sjansen for seksuell opphisselse når man møtes. Tankene og drømmene forsterker seksualiteten.

Husk at forførelse er en avgjørende ferdighet i et forhold. Det forsterker begjæret og setter rammene for felles fantasier. Hemmeligheten bak det å opprettholde den seksuelle interessen og opphisselsen er å få partneren til å forstå hvor unik hun eller han er. Til syvende og sist er jo dette noe vi alle ønsker å høre fra vår elsker.

 
Teksten er bearbeidet med utgangspunkt i Osmo Kontulas «The Origin of Sexual Arousal», en presentasjon for Nordisk forening for klinisk sexologi i Helsinki 2012, basert på Kontulas bok «Mielen seksuaalisuus».
 

Les også om Osmo Kontulas undersøkelse «Together or Apart?»
Hvem er de lykkelige?
Finsk studie gir svar på hvorfor noen holder sammen mens andre går fra hverandre, hvorfor noen er lykkelige mens andre ikke er det?


Fra Cupidos arkiv: Seksualitet
Som voksen i dag har du sannsynligvis fått mangelfull seksualundervisning. Uansett kan det vel være smart med litt påfyll.

Relaterte artikler