– Vi kvinner er nok flinkere til å bruke tankene og fantasiene våre i forbindelse med sex, hevder den italienske sexologen Roberta Rossi. | © Tore Aasheim

Menn tør ikke fantasere

Skrevet av: Tore Aasheim

Publisert:
Sist oppdatert:

En av årsakene til at mannen mister interesse både for sex og sin partner, er at han opplever fantasiene sine som utroskap og ikke tør å akseptere dem som drivstoff i forholdet.

– Du er ikke utro selv om du fantaserer om en annen person når du har sex med din partner. Fantasier er som drivstoff i et forhold, og tankene er dine, bare dine.

Det forteller den italienske sexologen Roberta Rossi i en samtale med Cupido. Hun er psykolog, psykoterapeut og nestleder i den italienske foreningen for klinisk sexologi.

Hun har i løpet av di siste ti årene opplevd en tredobling av menn som forteller at de har mistet lysten på sex, og hun mener at årsakene til dette er mange og sammensatte.

– Det som er helt klart, og som også synes å være en trend i hele den vestlige verden, er at kvinner og menn opplever mangelen på sexlyst som et stort og alvorlig problem, både i parforholdet og i livet sitt generelt.

Menn som før var mest bekymret for ikke å få ereksjon, forklarer nå oftere og oftere mangelen på ereksjon med mangel på lyst.

– En av årsakene til at mannen mister interesse for sex og sin partner er at han ikke tør å fantasere, forklarer Roberta Rossi.

– Mange menn blir fanget i sin egen oppfatning av utroskap. Det ville være svært tøft for en mann å få vite at hans partner tenker på en annen mens de har sex. Mennene vil oppleve dette som at de selv ikke strekker til, og at partneren rett og slett er utro ved å tenke på en annen person.

– Dette gjør at de selv ikke tillater seg å la fantasiene slippe til når de har sex, og det er døden for sexlysten. Fantasiene våre fungerer som drivstoff for lysten, og uten drivstoff stopper som kjent enhver drift opp, enten det er snakk hestekrefter eller sexlyst.

Menn er ofte mer visuelle av seg i sin sexdrift, de tenner på ting de ser, og følelser er ikke nødvendigvis så fremtredende. Når så sexakten blir forstyrret av fantasier som ikke dreier seg om vedkommende de faktisk har sex med, blir det svært forvirrende for disse mennene. Vi vet alle at fantasier ikke har noen begrensinger, og uønskede fantasier har også en stygg tendens til å dukke opp av seg selv når vi selv minst vil det.

– Hva slags fantasier er det som skremmer mennene?

– Det kan være fantasier om en annen, sexy kvinne, og da blir mange menn engstelige og oppfatter det som at de er utro mot sin partner. Det kan være at de fantaserer om menn, og det kan være et kjempeproblem for mange. De kan også fantasere om situasjoner og aktiviteter som overrasker eller skremmer dem; for eksempel SM-lek, dominans og vold.

– Er dette et større problem for menn enn for kvinner?

– Ja, det kan virke sånn. Vi kvinner er nok flinkere til å bruke tankene og fantasiene våre i forbindelse med sex. For en del år tilbake kom det en bok som het «Min hemmelige hage». Den beskrev hvordan kvinner brukte fantasier og drømmer til å berike sitt sexliv, ofte uten at partneren var klar over fantasiene.

– Jeg bruker ofte denne boken og dette bildet for å berolige mennene. Det er helt greit å ha sin hemmelige hage der man henter ut inspirasjon, fantasier og drømmer, forklarer Roberta Rossi.

– Jeg tror mange menn faktisk ville bli både overrasket og sjokkert over hva mange kvinner tenker på mens de har sex, smiler sexologen.

– Så det er altså helt greit for en mann å fantasere om søstera til kona eller Brad Pitt eller er han er i ferd med å bestige sin slavinne, mens han har sex med sin egen kone?

– Ja, hvorfor ikke? Tankene og fantasiene dine er dine mest private skatter. Det som foregår inne i hodet ditt er din eksklusive kapital, og den kan du fritt bruke til å gi deg selv og din partner en bedre sexopplevelse. Vi bør tenke på våre egne fantasier som noe positiv. Vi er i stand til å tenke og drømme. Fantasiene kan være med å berike og styrke forholdet fordi man får en bedre sexopplevelse ved å fantasere.

Noen fantasier kan man selvsagt snakke med sin partner om, og noen kan man til og med leve ut – men det er viktig at man bevisst ikke går inn for å skade eller såre andre. Som regel er det nok at man går rundt i sin hemmelige hage og plukker frem de fantasiene som man trenger og har lyst på der og da.
 


Les også:
Lyst - et problem også for menn
Uavhengige undersøkelser i vestlige land viser at mangel på lyst er det største seksuelle problemet for folk flest. Også for menn.

«Flott å være gammel gris»
På tide at mannen tar tilbake sin seksualitet og sin manndom, mener spesialist i klinisk sexologi.


Privatsex - bra for begge
Tolererer du at partneren din tilfredsstiller sine private lyster ved for eksempel å surfe på nettet? I så fall er du positiv til «privatsex».

Likhet er kanskje bra i politikken -
men ikke like bra for erotikken

Forskjeller stimulerer nysgjerrigheten  - og over- raskelsen som gir så mye mer næring til lysten.

Mannens mange utfordringer -
og noen enkle løsninger

Ereksjonsproblemer, mangel på lyst... Menn sliter i stillhet. Det trenger ikke å være sånn.
Fra Cupidos arkiv:
Mannens seksualitet

Hva vet mannen om andre menns seksualitet - og om sin egen? Og hva vet egentlig kvinnen om den?

Relaterte artikler