Nytt nummer ute nå!
0004w36x_w | © Bulls

«Flott å være gammel gris!»

Publisert: 26.08.2018 kl. 12:11 | Oppdatert: 01.11.2018 kl. 17:28

Forfatter: Tore Aasheim
Det er på tide at mannen tar tilbake både sin seksualitet og sin manndom, mener psykolog og spesialist i klinisk sexologi Atle Austad.
- Ingen menn har kamerater som sliter med sexlivet sitt, sier psykolog Atle Austad, og utdyper:

- Ytterst få menn har kompiser som er villige til å innrømme eller prate om sine seksuelle problemer. Menn skal liksom ikke ha vanskeligheter på dette området. Hvordan skal da en mann som virkelig har behov for det, kunne snakke med sine venner om sine problemer?

Dette er selvsagt dumt og uheldig, nettopp fordi det er så mange menn som har det tøft med sin seksualitet. Jeg mener at dette blant annet kommer av at vi menn på mange måter er blitt fratatt både den maskuline seksualiteten og manndommen. Jeg mener mannen bør ta tilbake seksualiteten sin. Det må lov å være mann og kåt. Det må være lov å tenne, være stolt av pikken sin og nyte sin egen seksualitet.
 
Politisk ukorrekte tanker
Det var under et foredrag på «Sex og samfunn – senter for ung seksualitet» at psykolog og spesialitet i klinisk sexologi Atle Austad kom med det som hos enkelte kan oppfattes som både provoserende og politisk ukorrekte tanker.
­
- Det er flott å være en gammel gris. Det viser at man fortsatt har evnen til å være både kåt og glede seg over sin egen seksualitet.
 
Austad innrømmer at han høstet en viss motbør hos noen av sine kollegaer som mener begrepet «gammel gris» er så belastet at det aldri kan brukes i en positiv sammenheng.
 
- Jeg har gjort det til min oppgave å innføre «gammel gris» som en hedersbenevnelse, smiler Austad, som samtidig forteller at han er alvorlig bekymret for den mannlige seksualiteten i dagens samfunn.
 
Ekteskapets arbeidsleir
- Menn skal liksom uten protester gå inn i rollen som den forståelsesfulle samtalepartneren som steller hjemme, passer ungene og former seg etter den moderne kvinnens ønsker og behov. Da kan det ikke gå annet enn galt dersom mannen samtidig mister seg selv som mann, med de egenskaper og karakteristika han hadde som mann før han ble innlemmet i det som kan oppleves som "ekteskapets arbeidsleir", et sted der begjær og forføring blir en plage for den ene parten.

Jeg tror egentlig heller ikke at kvinner bare vil ha en snill og forståelsesfull partner i senga. Jeg tenker at kvinner også vil bli begjært og forført, og at en veldressert mann blir for kjedelig i lengden.
 
Med Austads ord som bakteppe blir det kanskje litt mer forståelig hvorfor så mange kvinner kaster seg over bokserier som «Fifty Shades of Grey»?
 
I en tid der det er mye fokus på kvinnens lyst, behov og ønsker, mener Alte Austad at også menn må bli flinkere til å si i fra om hva de ønsker. Det trenger nødvendigvis ikke være en motsetning i det som menn og kvinner vil ha, men i følge Austad det blir feil når seksualiteten på død og liv skal være politisk korrekt og kun definert ut fra den ene partens behov.

For mye fokus på hva damene ønsker?
- Det har kanskje blitt litt for mye fokus på hva damene vil og hva damene ønsker, mener Austad.
 
- Det er kjempebra at vi har kommet dit hen at kvinner får lov til å være kåte og sette krav og rammer for sin egen seksualitet. Men hva med mennene? Har vi egentlig lov til å være kåte? Eller blir vi bare sett på som gamle griser og pervoer?
 
Austad lar spørsmålet henge i luften, og flere av tilhørerne begynner å bevege seg litt ubekvemt i stolene. Et tilsynelatende direkte og ærlig spørsmål fremstår en smule provoserende. Ingen av de som er til stede føler seg kallet til å svare.
 
- Vi menn definerer oss seg selv som menn mye gjennom vår seksualitet. Tar man vår seksualitet fra oss, tar man også manndommen fra oss. Og det er heller ikke noe kvinnene er tjent med.
 
Austad mener at det ikke er noen vesentlig forskjell på heterofile og homofile menn når det gjelder forholdet til egen seksualitet. Han tror den viktigste fellesnevneren er at man er menn.
 
At menn også er forskjellig sier seg selv, og at forskjellige menn har forskjellige tenningsmønstre og seksuelle preferanser er naturlig. Austad mener at menns seksualitet er mye mer sammensatt enn det den ofte blir fremstilt som.


Atle Austad
I tillegg til å være psykolog og spesialist i klinisk sexologi NACS, er Atle Austad også psykologspesialist i psykoterapi. Han arbeider ved IKST (Institutt for Klinisk Sexologi og Terapi) i Oslo. Han er også lærer ved Norsk Institutt for Karakteranalyse.

 


Menn tør ikke fantasere
Menn mister interesse både for sex og sin partner fordi de opplever fantasiene sine som utroskap.


Fra Cupidos arkiv:
Mannens seksualitet

Hva vet mannen om andre menns seksualitet - og om sin egen? Og hva vet egentlig kvinnen om den?