BBE 5142
BBE 5142 | © Bettina Bergemann

Jentene har forspranget

Skrevet av: Dag Solberg

Publisert:
Sist oppdatert:

– Jentene skaffer seg et stadig større seksuelt forsprang på gutta, sier sosiologi­professor Willy Pedersen. Han tror populær­kulturen spiller en stor rolle i den moderne seksualiteten blant unge.

Med boka Nye seksualiteter har Willy Pedersen samlet omfattende sosiologisk forskning om ungdom og seksualitet fra 1992 og fram til i dag.

Undersøkelsene baserer seg på materialet Ung i Norge 1992–2006, som Pedersen og en rekke medarbeidere har analysert  til bunns. Videre ble det gjort en undersøkelse blant 12.000 unge i Oslo i 1996 og blant 12.000 unge i hele Norge i 2002. Dette er det mest omfattende materiale som har blitt publisert om ungdommens seksuelle preferanser og vaner.

Det norske likestillingsprosjektet bærer frukter
Professor Willy Pedersen holdt foredrag om temaet på et seminar for helsepersonell, arrangert av Sexologisenteret NB22 i Oslo. Om jentenes seksuelle forsprang sa Pedersen at det i bunn og grunn dreier seg om at det norske likestillingsprosjektet bærer frukter:

– Vi ser at det feminine rom seksualiseres i større grad. De siste ti årene har også gitt oss ti års aldersforskjell på jentenes mødre. De er ikke lenger så redde for å snakke om sex til sine døtre, sier Pedersen.

Jentenes debutalder synker mest
Jentenes seksuelle debutalder har sunket  fra 18 i 1992 til 16,7 i 2006. For guttene har den tilsvarende alderen bare sunket med et halvt år.

– Jentene er dessuten mer erfarne på alle områder av seksualiteten. Kjærlighetsnormen har også endret seg og står ikke lenger sterkere blant jenter enn blant gutter, sier Pedersen.

Blir vi skeivere?
Har vi så fått en skeivere verden blant ungdommen? Pedersen peker på at det finnes veldig få empiriske studier. Men han er overbevist om at ordet homoseksuell vil forsvinne på sikt.

– Spørsmålet er: Velger unge nytelse på øverste hylle, uavhengig av kjønn? Spør Pedersen.

–  6 prosent av guttene og 8 prosent av jentene sier at de har hatt sex med en person av samme kjønn. Gråsonen er større hos jentene. Blant dem hersker høyere åpenhet og større fravær av homofobi.

Hans materiale viser at én av tre jenter oppgir at de kliner med hverandre. Dels kan dette betraktes som posørvirksomhet for å tiltrekke seg mannlig oppmerksomhet, men Pedersen tror likevel at jenter viser større åpenhet i forhold til sitt eget kjønn.

– Det kompromitterer ikke femininiteten å vise interesse for sine medsøstre, sier han.

Gutta er ekstremt politisk ukorrekte
En ting holder seg konstant: Gutta er fortsatt ekstremt politiske ukorrekte. For eksempel synes mange av dem at både silikonpupper og Fremskrittspartiet er bra. Jentene har større sensitivitet for bærende trekk i tida; avskyr silikonpupper og søker mot det rødgrønne alternativet. Det er like mange homofile og bifile av begge kjønn. Mannlige homofile har få partnere i tenårene og ikke veldig høy seksuell tilfredshet. Den ensomme homsen er den vanligste homsen.

Onani som et ensomt prosjekt hos menn
Pedersen har i forskningsarbeidet interessert seg for onani. I populærkulturen framstilles onani ofte som et ensomt prosjekt hos menn. Kvinnelig onani, for eksempel på film, har en helt annen adresse og symboliserer nærhet i stedet for ensomhet. Altså er det langt mer inkluderende og handlingsorientert.

Blant oppegående jenter er det naturlig å snakke om dildoer og massasjestaver, mens dildo-skepsisen blant menn er fortsatt utbredt. Og «ingen» snakker om reisevaginaer, enda butikker i volum selger akkurat like mye av dem.

Pedersen påpeker også at kvinner som onanerer ofte, også har oftere samleie. For menn er det ikke nødvendigvis slik, ofte er det motsatt.

Utro på nettet?
Chatting på nett, bilder på nettsteder som penest.no og deiligst.no samt mms-bilder med seksuelle overtoner blir stadig mer vanlige. Og Pedersen mener at det mobile samfunn har ført til flere kvalitative endringer i ungdommens seksualkultur.

Tidsskriftet for Den norske Lægeforening slo fast at bruk av mobiltelefon fører til tidligere seksuell debut. Kanskje en vel drøy påstand, sier Pedersen. Men at unge bruker mobiltelefonen emosjonelt er utvilsomt:

– Alt henger sammen. For ungdommen handler det om nettverk, fleksibilitet, intimitet og lek med grenser. Et av spørsmålene som ble stilt var: Kan du være utro på nettet? Her var meningene sterkt delte. Ikke overraskende var det færre av gutta som svarte ja, sier Pedersen.

Helt ålreit at folk publiserer bilder av seg selv
Sosiologiprofessoren er mest forbauset over at streit ungdom synes det er helt ålreit at folk legger bilder av seg selv med klare seksuelle overtoner ut på nett.

– Der ville svarene vært annerledes bare for få år siden, sier Pedersen.
 

Relaterte artikler