Er jenter flest bifile?
Er jenter flest bifile? | Hvorfor er det så få bifile gutter? spør artikkelforfatteren. Er de der, men ikke tør komme ut av skapet?  | © Bulls

Er jenter flest bifile?

Skrevet av: Maren Kristiane

Publisert:
Sist oppdatert:

Man skal ikke ferdes på mange nettsamfunn før man får inntrykk av at jenter flest er bifile, for å sette det litt på spissen. Bifile gutter, derimot, er er en mer sjelden vare.

Er det slik at biseksualitet faller seg mer naturlig for jenter? Er det en trend? Er det rett og slett langt færre bifile gutter, eller lar de bare være å snakke høyt om det?
 
Det dukker stadig opp nye forklaringer på hvorfor jenter – og damer – tilsynelatende synes det er lettere å ha sex med andre jenter og damer, hvorfor det er mindre tabu, hvorfor de kliner på fest og titter på pupper på gata, mens gutter og menn slettes ikke gjør det i samme grad. Sex mellom kvinner blir ufarliggjort og redusert til pikekos, mens sex mellom menn, særlig dersom de ikke er homofile, fremdeles er et tabubelagt emne. De bifile guttene roper ikke så høyt i korridorene.

I følge sosiologiprofessor Willy Pedersens undersøkelse i «Nye seksualiteter» (2006) er tallene omtrent like for gutter og jenter, når det gjelder hvem som definerer seg som homofile, og hvem som har seksuelle erfaringer og seksuell interesse for det samme kjønn. Forskjellene kommer til syne når det blir snakk om klining, flørt, og det å ha en viss interesse. Der er kvinner sterkere representert.
 
Det samme gjelder det å ha en homofil eller bifil identitet. Kanskje ikke så rart, når vi ser på det medieskapte bildet av biseksualitet. Britney Spears og Madonna kliner foran hele verden, og den ene sexy skuespillerinnen etter den andre innrømmer at hun liker jenter også. Og verden tar i mot med åpne armer, og syns det er flott og sexy.
 
Det er ikke like populært når det begynner å svirre rykter om at en mannlig kjendis liker å ha manneselskap i senga fra tid til annen. Vi lever rett og slett i en verden der dette med biseksualitet er enklere for jentene. Seksualforskeren Alfred Kinsey (1894 – 1956) derimot, regnet med at så mange som 20 prosent av mennene var bifile, og 10–15 prosent av kvinnene. Hans arbeid var og er meget betydningsfullt, men disse tallene er fortsatt omdiskuterte.
 
Dømt til å være misfornøyd?
Det er ingen hemmelighet at mange gutter og menn fantaserer intenst om to kvinner sammen, og ofte kunne tenke seg en kvinne til i senga. Er den biseksuelle kvinnen drømmedama, da, i og med at hun kan bringe deg et skritt nærmere den store våte drømmen? Kanskje det, men hva om du ser det fra et annet perspektiv, hva om kvinner også blir en trussel? Sagt på en annen måte, er det umulig for ett menneske å tilfredsstille en bifil partner? Er du som bifil dømt til å leve med en partner som ikke dekker alle dine behov, nettopp fordi du trenger begge deler?
 
Jeg tør gjette på at dette er spørsmål som har kvernet rundt i hodene på mange menn og kvinner. Er jeg ikke nok, skulle partneren min ønske at jeg var et annet kjønn? Eller at det var en til i forholdet?
 
Så vidt jeg kan se, er det ingenting som tyder på at bifile skulle være mindre fornøyd med å være monogame enn mennesker med andre legninger. Kan vi noen gang finne ett eneste menneske som vil vise seg å være absolutt alt vi ønsker oss allikevel? Mann, kvinne, oppvaskmaskin, hore, madonna, mekaniker og psykolog? Neppe.
 
Det bifile skapet
Som bifil har du også et skap du kan komme ut av. Til forskjell fra de homofile, er det et mindre offer å velge å bli i skapet. Du kan ha et heterofilt kjærlighetsliv, og være fornøyd med det, uten at noen får vite at du følte luften gnistret når bestevennen din, som var av samme kjønn, så deg dypt inn i øynene og strøk deg over armen.
 
Du kan ha et velfungerende kjærlighetsliv og sexliv, uten å leve ut biseksualiteten din. Kanskje er det «den enkle løsningen», men ingen har noe med hvordan du velger å definere din legning, eller hvordan du velger å leve den ut. Og om din biseksualitet kun er en seksuell preferanse, er det i hvert fall kun din egen sak og ingen andres.
 
Selv om vi kanskje ønsker oss et samfunn der det ikke er tilfelle, er det fremdeles slik at vi krysser en grense i det vi velger å gå inn i et forhold med en av samme kjønn. Da trer man inn i rollen som homofil, i hvert fall for store deler av omverdenen, selv om man presiserer at man svinger begge veier.

Og med mindre man går inn for å holde forholdet hemmelig, hvilket for de fleste vil bli en uholdbar løsning på sikt, innebærer dette en ut-av-skapet-prosess. For menneskers seksualitet er langt mer kompleks enn hva begrepene og båsene som beskriver den er. Men selv om man føler at verden velger overskriften for deg, kan du alltids presisere undertittelen selv.

Les også en artikkel fra BBC:  Why more women identify as sexually fluid than men

 

Relaterte artikler