© focal point / Shutterstock / NTB scanpix

Fra Cupido arkiv: 31 spørsmål om ung seksualitet

Skrevet av: Margrete Wiede Aasland

Publisert:
Sist oppdatert:

Så enkelt, men likevel så vanskelig. Her er 31 spørsmål og svar om de unges møte med seksualitet – enten sin egen eller andres – og hvordan de voksne kan eller bør takle dette.

1 «Vår datter på fem år kom inn på soverommet mens jeg og min kone hadde sex. Min kone var i ferd med å få orgasme og var ganske høylytt. Vår datter ble forskrekket og løp ut med en gang. Hva skal vi fortelle henne?»
 
For det første, kjøp en krok og sett på døren eller lås når dere skal ha sex, så slipper dere å få uventet besøk når dere skal nyte hverandre og seksualiteten dere har sammen.
 
Det går fint an å avbryte når barn kommer inn på soverommet, og kanskje lurte deres datter på hva som skjedde med mamma siden hun lagde så mange uvante lyder.
 
Si gjerne: «Oj, nå ble du visst forskrekket, mamma og pappa er så veldig forelsket og kåte noen ganger og får så lyst til å være ekstra nær hverandres kropper, og da ligger vi med hverandre og lager noen ganger uvante lyder. Og vi gjør det fordi vi synes det er godt og deilig begge to.
 
Sånn gjør voksne sammen noen ganger fordi de liker det og det er godt. Det var ikke meningen at du skulle bli forskrekket, unnskyld, vi glemte oss litt bort – det kommer kanskje til å skje igjen at du hører det, og da skal du vite at det er sånn mamma og pappa gjør sammen noen ganger fordi vi er kjærester.»
 
 
2  «Min datter på fire år er svært opptatt av mitt kjønnsorgan når vi for eksempel dusjer sammen. Vi har et avslappet forhold til nakenhet, og våre barn har alltid dusjet med oss voksne. Nå er jeg redd hun skal si noe i barnehagen som kan bli misforstått. Hva er ditt råd?»
 
Hva kan hun si annet enn at hun har sett tissen til pappa? Det har nok de i barnehagen hørt fra flere barn, og barnehagepersonell takler det som regel fint. Husk at de fleste voksne, også de som jobber i barnehage, har sett sin pappas tiss uten at det ble noe rabalder om det. Rådet er: Fortsett å dusje sammen når det er nødvendig. Når hun er i puberteten må hun få dusje for seg selv.
 
Det er i det øyeblikket ingen må få vite at dere dusjer sammen og at barn forteller at de må ta på pappa sin tiss og at det er hemmelig, at noen bør reagere og prøve å finne ut litt mer om hva som egentlig skjer.
 
Datteren din er fire år og opptatt av at du hører til gutte-/mannesiden og hun til jente-/damesiden, og ser at damer og menn er forskjellige.
 
 
3  «Jeg jobber som lærer, og her om dagen lekte en gjeng 4. klassinger sammen med et par gutter fra 2. klassen. De to minste kysset og klinte med hverandre og da jeg spurte hva som skjedde ble de fornærmet fordi jeg ikke kunne se at de lekte «homo». Hvordan i all verden reagerer man på noe sånt?»
 
Man sier «Å ja – nå ser jeg det!», og så sjekker du, enten ved å spørre eller se deg rundt, om de synes det er ok, eller om «gjengen» av 4. klassinger har presset dem til noe de ikke vil. Synes de at det er OK, og du er enig, så går du vekk derfra. Hvis ikke, så sier du: «Siden han ikke liker det, så stopper jeg denne leken nå. Ingen skal tvinges til å være med på noe de ikke vil. Det er lov å si ja, og det er lov å si nei.»
 
 
4  «Jeg gikk meg på min sønn på fem år og min datter på seks år. De lekte sex og han prøvde å penetrere henne. Hvordan takler man en slik situasjon?»
 
Det er slett ikke uvanlig at barn leker doktor eller puleleker. La dem leke i fred, og bank på døra før du går inn til dem neste gang du synes de er lenge stille inne på barnerommet. Ikke legg dine tanker om din eller andre voksnes seksualitet i dette, men prøv å huske din egen barndom.
 
Kanskje lekte du doktor og seksuelle leker du også? Seksuelle leker er en viktig del i forhold til barnets seksuelle utvikling når den skjer mellom barn på barnets premisser, når det er frivillig og når voksne ikke blander seg inn.
 
 
5  «Jeg hadde med min sønn på syv år i svømmehallen der han la merke til at noen har kjønnshår og andre ikke; at de unge gutta ikke har det, mens noen voksne har det og andre ikke. Hvordan forklarer jeg det?»
 
Du kan for eksempel svare: «Når du blir stor gutt og begynner å bli voksen, forandrer kroppen din seg. Først er det puberteten. Da får menn hår rundt penis og under armene, noen får hår på brystet og så får du skjegg.

Noen liker at det er hår der og lar det være sånn, mens andre barberer vekk håret både rundt penis og i ansiktet, under armene og så videre. Det kan man velge selv. Akkurat som voksne kan velge om de vil ha kort eller langt hår på hodet.» Så enkelt og så viktig.
 
 
6  «Jeg snakket med mine barn om blomster og bier og mamma- og pappatiss, men så spurte seksåringen hvorfor man har sex når man ikke kan få barn. Hans kamerat Ove har to pappaer, og de kan jo ikke få barn, så hvorfor har de to sex da? Hva svarer man på sånt?»
 
Du kan for eksempel svare: «Fordi vi voksne synes det er godt, deilig og morsomt å ha sex noen ganger. Og så kan man bestemme selv om det skal bli barn eller ikke. Inni damen er det en eggcelle og inni pappaens pung er det sædceller og egget og en sædcelle må smelte sammen for at det skal bli baby. Det må alltid både et egg og sædcelle til for at det skal bli barn.»
 
Jeg vet ikke om barn forstår så mye når man snakker om blomster og bier og sånt. Si det heller som det er. «Alle babyer har vokst inni en dame, og i Norge kan man være to pappaer eller to mammaer, derfor har Ove to pappaer.»

Så tar du en telefon til en av pappaene til Ove og spør hva de har fortalt ham om hvordan han ble skapt, så dine barn får den samme historien.
 
 
7  «Min sønn på 11 år sier at han egentlig er en jente, og jeg skjønner at det kan være noe i det. Men jeg er usikker på hva som er best å gjøre nå, siden han ennå ikke har startet på puberteten. Hva er ditt råd?»
 
Gå på nettet og les om transpersoner, støtt han og gi han gode råd. Søk råd og hjelp selv, det finnes og du er ikke alene om å være i en sånn situasjon. Kanskje føler han dette i en periode, kanskje vil han føle det for resten av livet. Lykke til – vær ydmyk, lyttende og støttende.
 
 
8  «Er det forskjell på når man snakker til gutter og jenter om forskjellige ting angående sex?»
 
Egentlig ikke, men husk alltid at det er viktig at jenter også vet noe om gutter, og gutter må få vite om jenter. Husk å understreke at det er lov å si ja og det er lov å si nei.
 
 
9  «Jeg var så uheldig å bli «fersket» av min egen sønn som kom inn på soverommet uten å banke på døren mens jeg lå og onanerte med en dildo. Han så det meste, for å si det sånn.»
 
Jeg antar du er kvinne, siden du nevnte dildo. Si at du lå og koste med tissen din, og si unnskyld for at du ikke låste døren, siden det ikke var meningen at han skulle komme inn.

Dersom du visste at det var fare for at han kunne komme inn, kunne du hatt en dyne eller et teppe over deg. Lås døren neste gang med nøkkel, eller kjøp en krok. 
 
Og så vet jeg jo ikke hvor gammel sønnen din er, men uansett alder: Lås døra, og husk at foreldre må gå foran som et godt eksempel når det gjelder å banke på døra og få «kom inn» til svar før man går inn.
 
 
10  «Jeg er fast abonnent på Cupido og trives godt med mitt «voksenblad». Her om dagen oppdaget jeg at guttungen på 14 satt og leste i bladet. Hvordan skal jeg takle det?»
 
Neste gang sier du bare: Finner du noe spennende?
 
Så går du og kjøper boka «Kukbruk» av Manne Fossberg til ham og sier «dette er nok mer for din aldersgruppe,» blunker til ham og gir han et lurt smil. Og så sier du at «det er bare å spørre meg dersom det er noe du lurer på.»
 
 
11  «Jeg er lærerassistent og her om dagen da jeg hadde inspeksjonsansvar fant jeg tre 3. klassinger som hadde «runkekonkurranse» på guttedoen. Hva sier man i en sånn situasjon?»
 
Du kan for eksempel si: «Dette kommer dere aldri til å slutte med gutter.» Så går du tilbake i skolegården igjen. Det kan også være lurt å tipse dem om at det er lurt å låse døren og at sånne ting pleier man å gjøre hjemme, ikke på skolen.
 
 
12  «Min datter er i ferd med å lære seg å gå på potta, og med fri tilgang til tissen har hun funnet ut at det er godt å ta på seg selv der nede.»
 
Det er helt vanlig at barn på potte sitter og tar seg på tissen. Du trenger bare å akseptere det.
 
 
13  «Min venninne kjefter og smeller på sønnen på tre år som leker med tissen sin når han sitter på potta. Ungen ser redd ut og jeg vet ikke helt hvordan jeg skal takle situasjonen. Er det riktig å kjefte på barn i en sånn situasjon?»
 
Som jeg sier rett overfor: Det er helt vanlig at små barn på potte sitter og tar på tissen sin. Det er vanlig og naturlig. Endelig er de uten bleie og har anledning til å bli kjent med flere deler av kroppen sin, og guttetisser kan bli stive og glade.

Spør din venninne om hvordan hun tror det går med barn som sitter og koser med tissen sin og så får kjeft for det.
 
Det kan jo hende at din venninne synes det er litt vanskelig med seksualitet og nakenhet, og da er det ikke uvanlig at man viderefører det til egne barn om man ikke får jobbet litt med seg selv på det området.
 
 
14  «Hvordan forklarer jeg min datter om onani. Hun er 12 år. Hvor tidlig er det OK å gi unge jenter sexleketøy?»
 
Hun er 12 år og har kanskje allerede begynt å onanere. La henne få høre om sexleketøy av venninnene sine. Ikke bland deg for mye. Du kan trå over usynlig grenser.
 
Sørg for å ha tilgjengelig litteratur tilpasset ungdom som hun kan lese i. Siden du spør så tror jeg ikke du har snakket særlig med henne om seksualitet, og det er mange som synes det er litt vanskelig å snakke med sine barn om det.

Det er OK, men det finnes gode bøker om temaet, for eksempel «Snakk om sex»! Dette er en bok om pubertet, kropp og følelse gitt ut på Omnipax.
 
 
15  «Hva er akseptabelt når det gjelder overnatting? Når skal de unge få være i fred og potensielt ha sex?»
 
Unge bestemmer selv over sin egen seksualitet. Du bestemmer når du synes det er greit at de overnatter hos hverandre i ditt hus. Om de ønsker å ha sex med hverandre har de det enten de overnatter hos hverandre eller ei. Bank på og la også de unge ha muligheter til å låse døra – også på dagtid.
 
 
16  «Jeg tror min sønn på 14 år er homofil. Hvordan skal jeg takle det?»
 
Spør han da vel! Og du ikke er klar for det ennå, fortsett å være en god mor som bryr seg. La ham finne ut av ting selv, men det skader ikke å gi ham positive innspill.

Kom gjerne med positive kommentarer hvis dere ser på TV sammen og temaet dukker opp: «Å, så kjekke de to mennene var sammen» eller «så bra at de to har det bra sammen» og så videre.
 
Ikke vær for ivrig heller. Pusher du for mye er det ikke sikkert han åpner seg for deg. Snakker dere om sex eller følelser kan du ta høyde for at også gutter kan forelske seg i hverandre, uten at du gjør en stor greie ut av det.
 
 
17  «Når kan jeg snakke med datteren min om sex? Hun er fem år nå. Når skal jeg snakke med henne om de forskjellige tingene?»
 
Begynn i dag! Et barn på fem år er ofte opptatt av å være gutt, jente, transe, homse eller lesbisk, hvordan man får barn og så videre. Tegn opp kjønnsorgan, si «her er klitoris, den kiler litt når du tar på den, her er tissehullet, der kommer tisset, skjeden er her, der kommer babyen ut, og så videre, litt etter litt, og ikke alt på en dag.
 
«Kroppen» av Trond Viggo kan være en fin innfallsport. Si hun kan bruke et speil og se på tissen sin når hun er for seg selv, eller sammen med deg dersom dere har slik fortrolighet.
 
 
18  «Min datter er 15 år gammel og seksuelt aktiv med gutter som er eldre enn 16 år. Vi har snakket om det og hun sier rett ut at hun gjør det fordi hun liker det. Hvordan skal jeg takle dette?»
 
Seksuell lavalder i de andre skandinaviske landene er 15 år. Kanskje du skal si til henne, at «ja, du har sagt at du ligger med gutter fordi du liker det, og da forlanger og forventer jeg at du også er voksen nok til å beskytte deg mot kjønnssykdommer og graviditet». P-piller og kondom får hun på helsestasjon for ungdom, om det er i nærheten der dere bor.
 
Jeg vet jo ikke om du er hennes mor eller far, men dersom du er bekymret for hvordan hun har det, så si det. Og om du egentlig ikke er bekymret for henne, og til og med kjenner deg litt igjen, så si det.
 
Kanskje du kan si: «Klart du skal si ja når du vil, og husk også å si klart nei når du ikke vil ha sex, og kom til meg om det er noe du trenger å snakke om. Jeg er moren/faren din, og foreldre synes alltid det er litt rart når de oppdager at barna begynner å ha et aktivt seksualliv. Da er dere plutselig blitt så store. Jeg vil bare vite at du har det bra.»
 
 
19  «Jeg oppdaget at min sønn på 10 år ser på porno på nettet. Hvordan skal jeg forholde meg til det? Hva skal jeg si til ham?»
 
Porno på nettet er ikke laget for barn. Du kan si at dette vil du ikke at han skal se på, at dette ikke er for barn. Sett porno-sperre på PC-en din. Snakk med ham om seksualitet.
 
Finn bøker til ham om seksualitet og pubertet og kroppen. Jeg anbefaler «Snakk om sex! En bok om kropp, pubertet og følelser». (Harris, Omnipax) Denne boken passer for barn fra cirka ti år og langt inn i puberteten.
 
 
20  «Kan vi stole på skolen når det gjelder prevensjonsveiledning? Hva bør jeg selv snakke med sønnen min om?»
 
Du kan og bør snakke med ham om prevensjon uansett om de snakker om det på skolen eller ikke.
 
 
21  «Jeg leste et tips om at man kan legge kondomer lett tilgengelig i huset uten å gjøre en stor greie av det. Er dette litt vel involverende fra en mamma og litt kleint for ungdommen?»
 
Snakk med ungdommen om prevensjon. Det fås gratis på helsestasjon for unge. Sørg for at de har penger til å kjøpe prevensjon om det ikke er en helsestasjon for unge i nærheten.
 
 
22  «Ungene (7 og 10 år) hadde vært inne på soverommet og kom ut med et par sexleker som jeg og min kone hadde liggende på sengen. Hva svarer man når barna spør hva det er for noe?»
 
Du kan si: Dette er leketøyet til mamma og pappa som vi har glemt å rydde vekk. Og så gjør du ikke mer vesen ut av det.
 
 
23  «Jeg mistenker at min datter på 8 år kan være utsatt for seksuelt misbruk av en ung voksen mann i nabolaget. Hvordan går jeg frem uten å skremme henne eller gjøre ting verre? Hva om jeg tar feil?»
 
Ta kontakt med Cupido, så kan du få snakke og rådføre deg direkte med meg. Eller ring anonymt til et Støttesenter mot incest og seksuelle overgrep, ta kontakt med barnevernet eller med «Voksne for barn» som kan gi deg noen råd.
 
 
24  «Da jeg satt barnevakt for mine nieser og de skulle bade, begynte de på et tidspunkt i leken å simulere sexstillinger. Det viste seg at de hadde sett «voksenfilm» sammen med naboungene etter at naboen hadde glemt å ta filmen ut av DVD-spilleren. Hvordan takler man en slik situasjon med tanke på ungene, foreldrene og ikke minst naboen?»
 
Snakk om det. Kanskje det til og med er lettere for deg som onkel eller tante å ta en prat med naboen? Fortell naboene at ungene har sett på pornofilmen deres, og at de kanskje bør ta en prat med sine egne unger.

Og så snakker du med din egen søster eller bror og forteller hva som har skjedd, og så får ungenes foreldre og du bli enige om hvem som skal prate med jentene.
 
Det viktigste er at ungene skjønner at de ikke har gjort noe galt, men at slike filmer er «voksenfilmer». Det kommer også litt an på innholdet på filmen, er det snakk om «vanlig» sex så blir jo praten noe enklere enn om filmen innhold SM, bondage eller mer spesielle interesser.

La ungene spørre om de lurer på noe. Ikke gjør det til noe verre enn det det er og ta kontakt med en sexolog eller psykolog dersom dere er i tvil.
 
 
25  «Pappa, hva betyr det at mannen på TV har misbrukt unge gutter?» (Gutt 6 år)
 
«Ikke alle mennesker er snille. Noen ganger er det voksne som lurer barn og sier at de må ta på tissen deres eller den voksne lurer barnet og tar på tissen til barnet. Det er ikke lov. Ingen voksne har lov til å lure barn eller tvinge barn til å ta på tissen sin eller at barnet må ta på tissen til den som er voksen.
 
Det er aldri barnet sin skyld eller feil. Dersom du hører om noen som sier at du må ta på tissen deres eller de tvinger deg til å ta på tissen din, da må du si fra til en voksen. Ingen voksne har lov å gjøre sånn.
 
Vi får også henvendelser fra foreldre som har fått spørsmål fra sine barn som de ikke helt vet hvordan de skal besvare. Her er noen av dem:
 
 
26  «Mamma, hva er analsex?» (Jente 15 år)
 
Det er å bli penetrert i anus/rumpa. Det er ikke noe man må gjøre for å ha sex, men noen synes det er spennende og godt. Som regel er det greit å starte med litt mer vanlig sex, som runking, suging og penetrering forfra før man prøver analsex.
 
 
27  «Pappa, hvor kommer barna fra?» (Gutt, 6 år)
 
Babyen vokser inni magen til moren, sædcelle og eggcelle møtes inni moren sin livmor. De fleste babyer blir til fordi to mennesker er veldig glad i og forelsket i hverandre. De ligger i sengen og er så forelsket og kåte at pappaen får glad tiss/stiv tiss og den får veldig lyst til å besøke mammaen sin skjede.
 
De kysser og tar på hele kroppen til hverandre fordi det er så forelsket. Mammaen sin skjede blir myk og fuktig og har lyst på besøk av pappatissen. Når pappa sin penis er inne i skjeden til mamma koser de seg fryktelig masse fordi de er så kåte og glade. Og så spruter det sæd inn i moren sin skjede og eggcellen tar imot en sædcelle som kan vokse og bli til et barn.
 
 
28  «De andre gutta i klassen kalte meg homo fordi jeg liker å leke med jenter. Hva er en homo, mamma?» (Gutt 9 år)
 
Homo er når gutter forelsker seg i gutter og jenter forelsker seg i jenter. Det er helt greit og det er mange gutter og jenter som gjør det.
 
 
29  «Mamma, guttene på skolen kalte meg «hore». Hva er det for noe? Hvorfor kaller de meg det? (Jente 9 år)
 
Jeg ville nok ha spurt hva som skjedde og spørre hvordan det var for jenta da guttene sa det til henne. Og så ville jeg ha snakket med læreren.
 
 
30  «Mamma, hva er sånn sadomasochisme?» (Jente 7 år)
 
«Ja, hva er det tro? Hva er det du har hørt om det ordet da? Det er når to mennesker er glad i hverandre og koser seg og har sex med hverandre, og de bestemmer seg for å leke på forskjellige måter sammen.»
 
Du trenger ikke dra den noe særlig lenger. Finn ut hva hun har hørt og i hvilken sammenheng.
 
 
31  «Pappa, hva betyr knulling?» (Gutt 4 år)
 
Det er når to voksne mennesker ligger med hverandre, det kalles også «å pule» og «samleie». Mannen har tissen sin inni skjeden til damen (fortell at skjeden er bak tissehullet). Eller bare si det er når to voksne er forelsket og glade i hverandre og har tissene sine inntil hverandre.
 

Margrete Wiede Aasland (f. 1955) er blant annet utdannet førskolelærer og spesialist i sexologisk rådgivning. Siden 2003 har hun jobbet som terapeut ved Institutt for klinisk sexologi og terapi. Hun er forfatter av blant annet boka «Si det til noen – en bok om seksuelle overgrep mot barn og unge» i samarbeid med Eli Rygg.


Les også Margrete Wiede Aasland:
Snakk med barna om seksualitet
før de blir flaue!

La barna ha sin seksualitet i fred, men gi dem kunnskap nok til å ta de riktige valgene.


 Fra Cupidos arkiv:
Livssyklus / Barndom
Det skjer vesentlige forskningsgjennombrudd på et område som fortsatt er tabu innen store deler av forskningsverdenen.

Relaterte artikler