Viktig å se gutten
Viktig å se gutten | Seksualopplyser Inti Chavez Perez forteller det er viktig å se gutten når han går inn i puberteten. | © Tore Aasheim

- Sett fram kondomer og søppelbøtte

Skrevet av: Tore Aasheim

Publisert:
Sist oppdatert:

Bokaktuell seksualopplyser med råd til foreldre med sønner på vei inn i puberteten. Tre gutter fortalte oss hva de vil lære mer om.

Svenske Inti Chavez Perez er norgesaktuell med boken «Respekt – en sexbok for gutter», som ble lansert av Gyldendal mandag.

Boken som er en slags selvhjelpsbok for gutter og unge menn som har spørsmål rundt sin seksualitet som de gjerne vil ha svar på, men som det kan være vanskelig å spørre.

Selv beskriver Perez boken som en slags bestekompis som man kan finne svar hos dersom det er noe man lurer på.
Cupido møtte Perez etter at han hadde holdt et foredrag for en rekke ungdomsskole- og videregåendeskoleelever på Litteraturhuset i Oslo.

I forbindelse med lanseringen av boken holdt forfatteren flere foredrag for skoleelever der han fokuserte på å avlive to myter når det gjelder seksualitet; at jenter ikke har noen seksualitet og at det å ha sex er en livsoppgave og dermed også en konkurransegren for gutter.

Perez har i flere år jobbet med å informere om seksualitet, og har gjennom sitt arbeide snakket med tusenvis av gutter og jenter om sex og kjærlighet.
 

Viktig å se gutten


Med bakgrunn i lanseringen av boken spurte vi Perez hva som er det viktigste og beste en mor, far eller annen foresatt kan gjøre for å gi sin sønn en ok start på sin voksne seksuelle karriere.

- Jeg tror det viktigste er å vise gutten at man ser ham, at man som voksen tar innover seg at gutten er i endring og kommuniserer til ham at man er klar over dette.

- På hvilken måte kan man gjøre det?

- Ved for eksempel å fortelle at man fra og med nå alltid kommer til å banke på døren når man vil inn på rommet hans. Og at man vil vente til han sier «kom inn». Dette forteller ham at ting er i endring og at de voksne tar hensyn. 
En annen ting man kan gjøre er å sette inn en søppelbøtte på rommet og gjøre det klart at den må han tømme selv. Med andre ord, om han onanerer og kaster i tørkepapiret i søppelbøtta, så er det ingen som kommer til å stille spørsmål ved det.

Det er også viktig å gjøre ting som informasjon, kondomer og den slags tilgjengelig for gutten. Ikke nødvendigvis på rommet hans, det kan ofte oppleves som en invadering av hans privatliv. Men om kondomer for eksempel gjøres tilgjengelig i et skap på badet eller kjøkkenet, så er det likevel innenfor rekkevidde.

- Vil ikke det å legge fram kondomer også være en oppfordring til å ha sex, at man forventer at han skal debutere?
- Kondomer kan faktisk brukes til mer enn bare å ha samleie med en annen person, påpeker Perez.

- Kondomer er også fine å bruke ved onanering. Da kan gutten lære seg å bruke dem før han velger å ha sex med en annen person. Han blir trygg på å bruke dem og da blir det også lettere å ta dem fram når han skal debutere med en jente eller en annen gutt. 

Dessuten går det jo an å formidle at dersom man runker med kondom eller presser pikken mot madrassen eller en pute så kan man holde på helt til man kommer, og så slipper man å rydde opp en masse søl etterpå. Et kondom kan gjøre livet mye enklere, smiler Perez.
 

Vil lære mer om følelser


Etter at Perez hadde holdt sitt foredrag på Litteraturhuset snakket Cupido med tre av guttene som hadde vært tilstede.

- Hva var det som dere merket dere spesielt ved under foredraget?

- Jeg visste ikke at klitoris var en så stor del av kroppen, svarer en av guttene kontant, og kompisene nikker enig.

- Og så tror jeg blir litt mer oppmerksom på hvor usynlig sånn kvinnelig seksualitet er rundt om i samfunnet, fortsetter han.

En annen av gutten forteller at han lot seg fascinere av hvor fastgrodde enkelte myter angående seksualitet er.

- Jeg vet jo at jomfruhinnen ikke finnes og sånn, men at man har visst det i flere tusen år og at noen fagfolk fortsatt skriver i skolebøker at den finnes er jo bare for dumt.

Alle de tre forteller at de har fått litt å tenke på når det gjelder sin egen seksualitet og de forteller at de har lært ett og annet om sitt eget kjønnsorgan.

- Vi kan egentlig aldri lære for mye om sex og seksualitet, det er jo en så viktig del av livet, tenker en av guttene høyt.

- Dersom dere selv fikk bestemme hva dere skulle lære mer om når det gjelder seksualitet, hva skulle det være?

- Da kunne vi lære mer om følelser og sånn. Det er vanskelige greier. Hvordan man skal oppføre seg sammen med det motsatte kjønn.

Før vi rekker å be den unge mannen å utdype svaret sitt, avbryter han seg selv.

- Jeg mener selvsagt en annen partner, ikke bare det motsatte kjønn. Det er jo ikke alle som liker bare jenter. Noen liker gutter. Og noen liker både gutter og jenter, ikke sant?

Kompisen nikker og er enig.

- Jeg selv er skeiv og jeg synes det snakkes for mye om bare det ene eller det andre, liksom. Det er jo egentlig mange muligheter. Og vi burde lære litt om alle mulighetene. Dette med seksualitet er jo ganske kompliserte greier, ikke sant?

Guttene er så vidt fylt 16, og synes å ha et mye bedre grep på hva som gjelder, enn det kanskje en god del voksne har. Og selv disse tre - som overrasker med sin kunnskap og innsikt - understreker at de ønsker å lære mer og vite mer. Da er det muligens helt greit at det kommer ut enda flere bøker og mer informasjon om både respekt, sex og seksualitet.

Cupido avklarte med ansvarlig lærer før vi snakket med guttene, men siden ingen av de tre er myndige har vi i forståelse med guttene valgt å ikke publisere navn. 

Hva tenker du om saken. Vi hører gjerne dine synspunkt. Send oss din tilbakemelding på DENNE LINKEN.  

 

Relaterte artikler