Graf fra Osmo Kontulas undersøkelse. | © Osmo Kontula

Superspill for unge hingster

Skrevet av: Tore Aasheim

Publisert:
Sist oppdatert:

57 prosent av finske gutter finner informasjon om sex på internett. 48 prosent får den fra en venn. Ikke alt de får vite er helt korrekt.

Det er mye feilinformasjon på nettet, og det er begrenset hva jevnaldrende kamerater og kjærester vet om sex.
 
For å bøte på dette og for å tilby etterrettelig informasjon om sex og seksualitet har den finske sexologen Osmo Kontula utarbeidet et eget internett-spill der gutta kan spille seg opp til å bli «hingster», samtidig som de lærer nye ting om sin egen seksualitet underveis.
 
Spillet som på finsk heter Superori (Superhingst) går ut på å samle poeng ved å svare på morsomme spørsmål om sex. Det gjelder å svare kjapt, klokka går og svarer du feil mister du poeng. Er du riktig flink kan du blant annet vinne en t-skjorte som bevis på at du kan dine ting.
 
Spørsmålene er omfattende og du får ikke de samme spørsmålene om du prøver igjen. Vi testet spillet noen ganger, det er tilgjengelig også på engelsk, spansk og svensk, og fikk spørsmål om alt fra «Er det ok å tvinge noen til ha sex når du selv er kåt» til «Hvordan lærer du best å bruke kondom».
 
Spørsmålene er varierte og svaralternativene er til tider humoristiske. Vanskelighetsgraden er ikke alt for tøff, men det som gjør spillet tøft er at man må være kjapp på musa, noe som nok helt sikkert appellerer til konkurranseinstinktet hos de unge sexnysgjerrige.


Test deg selv på www.superori.fi!

Spillet som er utviklet av den finske forskeren og sexologen Osmo Kontula, er en del av et større forskningsprosjekt om 14–16 år gamle gutters forhold til kropp, jenter og seksualitet. Les mer om prosjektet her: Gutter på 14 – 16 vil lære mer om jenter.

Les også norske MSO-eres (MSO=Medisinernes Seksualopplysning) erfaringer med gutter i samme aldersklasse: Gutter trenger referanser de kan stole på!

Relaterte artikler