Det er bare 46 prosent av britene mellom 18 og 24 som definerer seg som kun heterofile. | © A. Inden/Corbis/NTB scanpix

Heterofili på vikende front blant unge voksne

Publisert:
Sist oppdatert:

Nærmere halvparten av unge britiske voksne oppgir at de verken er eksklusivt hetero eller eksklusivt homo.

Det foregår en seksuell revolusjon langs homo-hetero-skillelinjen, og det skjer i rasende fart. Halvparten av briter mellom 18 og 24 år sier de har en mer flytende seksualitet enn den som kan kalles «helt hetero» eller «helt homo».

Det er meningsmålingsinstituttet YouGov som har bedt britene plassere seg selv på en seksualitetsskala som går fra 100 prosent heterofil til 100 prosent homofil. I aldersgruppen 18-24 år markerer bare 46 prosent at de er 100 prosent heterofile. 
Resultatet fra YouGov-undersøkelsen som viser den betydelige generasjonsforskjellen i unge briters seksuelle preferanser.


Skalaen forskerne bruker er den samme som den amerikanske seksualitetsforskeren Alfred Kinsey etablerte på 1940-tallet, og som sjokkerte samtiden da den tydeliggjorde homofili i alle samfunnslag. Skalaen går fra 0-6, der 0 står for helt heteroseksuell uten noen homoseksuelle erfaringer, 3 står for helt biseksuell med likt antall homoseksuelle og heteroseksuelle erfaringer, mens et rent 6-tall står for helt homoseksuell uten noen heteroseksuelle erfaringer.
 
Det blir enklere å akseptere at man egentlig ikke er så annerledes som man kanskje trodde.

Selv om 89 prosent av briter totalt sett kaller seg heteroseksuelle, befinner vi oss midt i en seksuell revolusjon – fra heteroseksuell dominans til en normalisering av den mer flytende seksualiteten.

«For hver generasjon som går ser folk seksualiteten sin som mindre fastlåst,» skriver Yougov i sin analyse av undersøkelsen, og peker spesielt på aldersgruppen 18-24 år. Hele 43 prosent plasserer seg selv et sted mellom homo og hetero, de fleste av dem på skalaen fra 1 til 3.

Det virker som om den seksuelle identiteten er mer formbar, og flyten er mer akseptert enn noensinne. Den ideen støttes av 60 prosent av de som identifiserer seg som heterofile og 73 prosent av de homofile.
 
I den engelske avisa The Guardians oppfølging av YouGov-undersøkelsen, legges et vekt på at også kjendiser – som Miley Cyrus, Kristen Stewart og Cara Delevigne – spiller en viktig rolle.

Når kjendiser normaliserer en flytende seksualitet og nekter å la seg definere eller bli hengt ut av sensasjonspressen, blir det kanskje lettere for et forvirret barn i en liten by å forstå at det finnes flere måter å leve på. Sammen med den mer formelle utviklingen, som at ekteskap mellom personer av samme kjønn blir tillatt i stadig flere land, blir det enklere å akseptere at man egentlig ikke er så annerledes som man kanskje trodde.

«Jeg liker gutter, men jeg driver med jenter også.»

I The Guardian tar Alice (23) fra Sussex i England seg tid til å forklare hvordan hun tenker og føler om seksualiteten sin.

«Jeg vil beskrive meg selv som biseksuell homoromantiker. Det betyr at jeg liker sex med både menn og kvinner, men jeg forelsker meg bare i kvinner. Jeg kan si noe vasete om at jeg elsker mennesker, ikke kjønn, men noen ganger handler det bare om at jeg trenger en penis. Mange av vennene mine har droppet å sette merkelapper på seksualiteten sin for tiden. I stedet for å si ‘jeg er lesbisk’, ‘jeg er homo’ eller ‘jeg er biseksuell’, sier de i stedet ‘jeg liker gutter’ eller ‘jeg driver med jenter også’.»


YouGov-undersøkelsen fra 2015 bekrefter funn som overraskende kom frem i den store sexundersøkelsen til engelske The Observer i 2014. Der oppga 21 prosent av briter i alderen 16 – 24 at de definerer seg selv som homo- eller biseksuelle.
 

Les også:
Not tonight, darling
Seksualdriften i Storbritannia er redusert betydelig i løpet av de siste årene. Det er mennene som har mistet mest lyst.


Ungdom: 21% homo/bi
Engelsk undersøkelsen viser at homoer har et langt mer spennende (adventurous) sexliv enn heteroer.

Homofili: Et truende konsept
Gutters holdninger til homofili blokkerer for kunnskap som er vesentlig i utviklingsprosessen fra gutt til mann.Fra Cupidos arkiv:
Livssyklus / Ungdom
Tid for realisering av muligheter - med risiko for forspilte muligheter.


LGBH
Lesbe, homse, bi eller trans? En akseptert del av et normalisert seksuelt mangfold?
 
 
Seksualitet
Som vosen i dag har du sannsynligvis fått mangelfull seksualundervisning. Uansett kan det vel være smart med litt påfyll.

Relaterte artikler