00048hme
00048hme | © Bullls

Først må du tømme hodet for trivielle tanker

Skrevet av: Dag Solberg

Publisert:
Sist oppdatert:

Det kan ta, for eksempel, åtte minutter å bli kåt, mener sexologen Rosie King. Først må du tømme hodet for trivielle tanker - og deretter gjelder det å ikke miste fokus.

Den australske legen og sexologen Rosie King oppfordrer til å dyrke den seksuelle tenningen for å bedre seksuallivet og dermed opprettholde en god helse og et sunt syn på livet. Hun advarer mot sex uten lyst.
 
På konferansen til The World Association for Sexual Health i Sydney i 2007 holdt hun en forelesning om temaet under tittelen Tuning in and turning on. Knapt mulig å oversette til norsk, men fullt forståelig likevel: Skal du bli tent, må du først finne den rette tonen.
 
Rosie King beskriver tre forhold som er viktige på veien mot å oppnå seksuell tenning – og holde på den:

 
1  Det første handler om å tømme tankene for all ikke-erotisk stimulans.

2  Den andre oppfordringen er å skape og beholde et erotisk fokus – en tilstand av tilfredshet.

3  Og for det tredje mener hun at positiv feedback på seksuell tenning øker den seksuelle spenningen. Tenning gir spenning, med andre ord.

 
Kutt ut, slapp av – Tøm hodet for trivialiteter!
Før du kommer så langt, mener dr. King at du må være klar over de vanligste hindrene til seksuell tenning.

Her lister hun opp en rekke dagligdagse – og ofte nødvendige gjøremål – som å konsentrere seg om jobben, betale regninger, hva du skal handle i butikken, om du har betalt for lite skatt, at det er på tide å klippe plenen eller at du må gå tur med bikkja.
 
Hun mener ikke dermed at seksuell tenning hører fritida til, men snarere at det er viktig å skape rom og tid for den seksuelle lysten.
 
For at seksuell tenning skal finne sted, må både kvinner og menn skyve til side andre gjøremål og flytte konsentrasjonen. Et stressende og travelt liv er i seg selv ikke egnet for seksuell lyst. Lider du dessuten av prestasjonsangst i forhold til seksuell aktivitet, er du ille ute. Slapp av, stopp opp, kjenn etter, mener Rosie King.
 
Det kan ta sin tid – for eksempel åtte minutter
Rosie King ber oss også huske at det kan ta litt tid å bli kåt, spesielt når forholdet har vart en stund og/eller du begynner å dra på åra.

– Det kan, for eksempel, ta åtte minutter, sier hun for å understreke at partene må respektere den andres behov for konsentrasjon, og at det kanskje kan være smart å unngå innspill som kan være velmente, men som likevel kan oppleves som forstyrrende.
 
Konsentrer deg om det som kan tenne deg
Rosie King mener eksemplene på erotisk stimulans - det som kan gjøre deg kåt - er mange, men hun knytter det til mannens – og kvinnens – sanser:
 
  • Syn, lukt, smak, hørsel, berøring og følelse.
  • Gi og motta seksuell stimulering.
  • Fantasier, minner, tanker og ideer.
  • Gjenkjenn mulighetene til og forhåpningene om god sex.

Hold fokus – Begynn ikke å tenke på noe annet!
Når en mann får ereksjon, er det et signal på at han har klart å stenge ute all ikke-erotisk stimulans. Og dermed dreid oppmerksomheten og tankene mot det han opplever som erotisk. På dette stadiet gjelder det ikke å spore av, miste fokus, altså rett og slett ikke begynne å tenke på noe annet.
 
Feedback gir økt tenning og frigjør energi
Seksuell feedback forutsetter at seksualiteten utspiller seg sammen med en partner. Det er slett ikke nødvendig for seksuell stimulans, mener Rosie King – men det hjelper på den seksuelle tenningen. I og for seg ikke noe oppsiktsvekkende synspunkt, men verd å minne om, da noen av seksualitetens konsekvenser er forplantning. Seksuell feedback fører dessuten til økt seksuell tenning og frigjør kroppslig energi.
 
Få forskjellene på bordet – og aksepter dem!
For at tenning og lyst skal oppstå, må man fokusere på noe som fortoner seg som seksuelt tilfredsstillende. Rosie King understreker at erotiske tilfredsstillende tanker og fantasier knapt kjenner sin grense når de settes i sving, så spekteret er mangfoldig.
 
Det er heller ikke uvanlig at det som er sexy for den ene partneren, kan føre til avtenning hos den andre. Særlig i partforhold som varer over tid. Det er derfor viktig å oppdage forskjellene i seksuelle preferanser – og tolerere dem.
 
Som å bli OPPSLUKT av en god bok eller fotballkamp
Intensiteten på seksuelt fokus, lyst og tenning kan sammenlignes med fraværet av tankekonsentrasjon som mange opplever ved å se en god film eller teaterforestilling, være på en begivenhet innen favorittsporten eller å lese en god bok. 
 
– Å se en spennende film på kino kan medføre litt av et sjokk når du til slutt «oppdager» at du har sittet i en folkemasse i halvannen time eller så. Du har fullstendig glemt dine omgivelser. Det samme skjer ved sterk seksuell opplevelse, sier Rosie King.
 
Hun mener altså at jo mer konsentrasjon som foregår rundt seksuell opplevelse, jo bedre blir opplevelsen. Men i en slik tilstand har du ikke prestasjonsangst, for den er tilbakelagt på veien fram  til seksualakten begynner. Hvis du har husket å tømme hodet først.
 

Les også:
Valg av ord reduserer nytelsen
Om vi sier «sex», så tenker de fleste først og fremst på samleie. Derfor kan det ofte være bedre å snakke om kos og berøring.
.
.
Fra Cupidos arkiv: Seksualitet
Som voksen i dag har du sannsynligvis fått mangelfull seksualundervisning. Uansett kan det vel være smart med litt påfyll.

Relaterte artikler