RTA 6407w
RTA 6407w

Uvanlige tenningsmønstre friskmeldes

Skrevet av: Bent Ove Aulid

Publisert:
Sist oppdatert:

Tenningsmønsteret ditt preges av hva du snubler over i din seksuelle utvikling. Det er ikke noe du bestemmer selv.

Altfor mange har fornektet sitt følelsesliv og forvaltet sitt seksuelle tenningsmønster i ensomhet, forklarer lege og sexologiprofessor Esben Esther Pirelli Benestad.

Allerede fra barnsben av kan mennesket kjenne begjær i nær sagt alle retninger. Det resonnerte Sigmund Freud seg frem til for hundre år siden. Et nyfødt barn har ikke bare evnen til å lære all verdens tenningsmønstre. Det kan til og med utvikle nye. Barn fødes med medfødte strukturer som står klare til å ta imot impulser som er relevante for seksualiteten.
 
Utvikling av tenningsmønstre kan sammenlignes med menneskets måte å tilegne seg språk på.

– Utvikling av tenningsmønstre kan sammenlignes med menneskets måte å tilegne seg språk på. Hjernen er oppbygd slik at den kan lære alle verdens språk. Hvilket språk du utvikler, er avhengig av hvor du bor.

– Underveis skjer det flere bemerkelsesverdig ting: Ifølge språkforskerne er det noen språklige «feil» som aldri forekommer, uansett hvilket språk du lærer. Dessuten kan et fire år gammelt barn lage langt flere setninger enn det er mulig å herme seg til. Barnet må med andre ord ha hatt med seg «noe» som gjør det i stand til å konstruere språk av ord- og setnings-«tilbudene». På samme måte kommer vi til verden med en medfødt evne til å motta erotiske impulser. Hvilke impulser vi mottar, er like tilfeldige som hvilket språk vi vokser opp blant, sier Benestad.

– Tenningsmønsteret oppstår når en kroppslig, seksuell tilstand blir koblet til en ytre påvirking, sier Benestad.

– En seksuell tenning representerer noe du gjerne vil oppleve igjen, utfyller psykolog og sexologiprofessor Elsa Almås.
 
Noen kan ha opplevd god og deilig læring, andre kan være blitt utsatt for overgrep.

Hun og ektefellen Benestad bruker resonnementet til å forklare hvorfor for eksempel den overgrepsutsatte selv kan tenne på overgrepstanker: Etablering av tenningsmønstre er noe som «bare skjer». Noen kan ha opplevd god og deilig læring, andre kan være blitt utsatt for overgrep. Da kan resultatet bli «tvungen læring» – tenningsmønstrene kan være uønskede, men «okke som» er de der.

– De fleste fortsetter å tenne på ting de opplevde den gang seksualiteten tok form i begynnelsen av puberteten. For mange blir dette ukomplisert: Tynne kvinner, langt og blondt hår, hårete brystkasse og så videre. Debuterte du derimot seksuelt med en prostituert, eller med en mye eldre eller mye yngre partner, blir denne opplevelsen ofte det kartet du senere ønsker å følge.

– Seksuelle tenningsmønstre er veier til erotisk nytelse, sier Almås.
Slik blir tenningsmønstrene verken noe «godt» eller «dårlig», verken noe «sykt» eller «friskt».

– Dette er noe vi har lært, helt tilfeldig. Det er ikke noe som har «gått feil». Vend blikket innover og gi deg selv tillatelse til å forstå. Deretter kan du vende blikket utover og snakke om tenningsmønsteret ditt. De aller fleste kan finne noen å dele tenningen sin med, sier Benestad.

– Men noen tenningsmønstre er ulovlige. Noen tenner på barn. Hva gjør de?

– De må erkjenne at de har dette tenningsmønsteret, men samtidig erkjenne at dette er et tenningsmønster de ikke kan leve ut. Det er ulovlig og vil kunne påføre stor skade.

I stedet må de spørre seg «hvordan kan jeg forvalte dette tenningsmønsteret på en god måte?» Et slikt tenningsmønster kan kun forvaltes og forfølges i fantasien. Men vel forvart i fantasien er det heller ingen grunn til å skamme seg, sier Benestad.
 
Man kan ikke avlære seg et tenningsmønster, men man kan lære noen nye i tillegg.

– Man kan ikke avlære seg et tenningsmønster, men man kan lære noen nye i tillegg. Andre tenningsmønstre er ikke ulovlige, men likevel kan de kreve visse justeringer for å fungere. Tenner du på å gå med bleier, kan det kanskje være en idé å bli enig med deg selv eller partneren din om at dette praktiseres to timer hver lørdag. Dette anerkjenner tenningen og gir samtidig rom til å opprettholde et normalt liv, sier Almås

– De aller fleste med uvanlige tenningsmønstre tenker at noe er «feil». De skammer seg og snakker definitivt ikke om det. Jeg drømmer om et samfunn der vi kan slå oss til ro med at «så ble det nå sånn, da», sier Benestad.

– Altfor mange har fornektet følelseslivet sitt og forvaltet sitt seksuelle tenningsmønster i ensomhet. Seksualiteten handler også om å skape nytelse, dyrke nærhet og oppleve livet som meningsfullt. Da er det sørgelige at uvanlige tenningsmønstre fremdeles blir definert som sykelige.
 
Forhåpentlig vil vi en gang klare å forholde oss til uvanlige tenningsmønstre som akkurat det: Uvanlige.

– På 70-tallet klarte vi å fjerne homofili fra sykdomslisten. For noen år siden ble også SM, fetisjisme og trans friskmeldt. Forhåpentlig vil vi en gang klare å forholde oss til uvanlige tenningsmønstre som akkurat det: Uvanlige. Noen språk er jo vanlige. Kinesisk, engelsk og spansk for eksempel. Norsk er det uvanlige. Lule-samisk eller sjeldne afrikanske stammespråk er veldig uvanlige. Men det er jo ikke noe galt med dem av den grunn, avslutter Benestad.

 

Fra Cupidos arkiv:
Seksuelle variasjoner

Til inspirasjon for deg som vil studere menyen for alt annet enn vaniljesex og vaniljeforhold.

Relaterte artikler