© Bulls

Lubrikasjon eller utflod?

Skrevet av: Thore Langfeldt

Publisert:
Sist oppdatert:

I seksualundervisningen lærer man mye om ereksjon, men så godt som ingenting om lubrikasjon.

Fuktighet i skjeden fungerer på samme måte som ereksjonen hos mannen. Når kvinnen blir kåt, blir klitoris stiv og skjeden fuktig. Dette skjer alltid samtidig. Siden lubrikasjon er et uttrykk for kvinners kåthet, er det kanskje ikke så rart at den, i tillegg til lysten, skulle forties.
 
På lik linje med at gutter og menn får spontan ereksjon, får jenter og kvinner spontan lubrikasjon uten noen form for fantasier eller stimulering. Dessverre kaller mange kvinner dette for utflod, som om det var noe galt.
 
Alle jenter bør lære om lubrikasjon
De bør vite at de ikke skal ha samleie dersom de ikke er tilstrekkelig fuktige. Er det for lite fuktighet, blir skjedeinngangen irritert. Dessverre er det slik at mange kvinner som mister fuktigheten under samleiet, fortsetter samleiet for at mannen skal bli fornøyd. Slike hensyn skal ikke kvinnen ta. Det er en måte å skade seg selv på. For mannen er situasjonen en annen, mister han ereksjonen under samleiet, så må han avbryte det, og ingen fysiske skader skjer.
 
I sexologien ser vi dessverre at kvinner ikke presenterer manglende lubrikasjon som et problem før det har begynt å gjøre skikkelig vondt. Noen venter så lenge at sårheten i vulva er blitt kronisk. Med andre ord har de ventet altfor lenge før de presenterer problemet.
 
Lubrikasjonen kan også påvirkes av stress og forstyrrelser, og av følelser som at sex er noe galt. Kvinner kan også føle prestasjonsangst i forhold til det å bli fuktig, på samme måte som menn kan føle prestasjonsangst i forhold til ereksjon.
 
Mer legitimt å snakke om ereksjonsproblemer
At mannens ereksjon og orgasme er nødvendig for befruktning, har klart gjort det mer legitimt å snakke om ereksjonsproblemer enn om lubrikasjonsproblemer. I en reproduktiv diskurs har kvinnens lubrikasjon og orgasme ikke den samme legitimitet som mannens ereksjon og sæduttømming. Dermed har den blir lett å fortie. Det er først når man forlater den reproduktive diskurs og vender seg mot erotikken, at kvinners orgasme og fuktighet har sin naturlige plass.
 
Det er ikke alle kvinner som opplever seksuell opphisselse selv om «kroppen» er kåt. Menn vil derimot så å si alltid si at de er kåte dersom de får ereksjon i en gitt situasjon. Hos enkelte kvinner er det altså annerledes. Noen kvinner attribuerer (gjenkjenner, oppfatter) at de er kåte ut fra om skjeden er fuktig og klitoris er stiv. Noen kvinner sier at de ikke er kåte selv om de fysiologisk sett er det (Heiman, 1977). En av grunnene kan være at noen kvinner definerer kåthet ut fra om de forstår de ytre objektene som erotiske.
 
Et interessant kjønnsperspektiv er at kvinner og jenter kan bli seksuelt opphisset uten at noen kan se det. Det er ikke mulig for en mann eller en gutt.


Fra Thore Langfeldts nye bok ”Seksualitetens gleder og sorger - Identiteter og uttrykksformer”, Fagbokforlaget 2013.

Les Cupidos presentasjoin av boka: Sex er sannelig ikke lett!

 

Fra Cupidos arkiv:

Kvinnens seksualitet
Hva vet kvinnen om andre kvinners seksualitet - og om sin egen? Og hva vet egentlig mannen om den?

Relaterte artikler