Hvor mange kjønn?

Skrevet av: Hanne Grasmo

Publisert:
Sist oppdatert:

Noen vil knapt blunke, og svarer med største selvfølge at det bare finnes to kjønn, mann og kvinne. Men sist Cupido talte opp, kom vi til hele syv forskjellige kjønn!

Dagens skandinaviske helsepolitikk har følgende mål for all transseksuell helse: ”Stabil kjønnsidentitet som mann eller kvinne”. Problemet er at alle ikke har det, aldri vil få det, og heller ikke har lyst til å oppnå dette.
 
GID-klinikkenens (GID = Gender Identity Disorder) forkjempere holder fanene med ”mann” og ”kvinne” høyt. Mange som har tatt en kjønnsbekreftende operasjon ser det nettopp som det: De var en mann født i en kvinnekropp (eller omvendt), og operasjonen skal kun bekrefte dem som kvinne eller mann. Det går ikke bare på følelser, men på at mange transseksuelle er født med det motsatte kjønns gener og hormon-sammensetninger.
 
Men det er stadig flere mellomting og andre varianter av kjønn som forstyrrer denne oppfatningen. Her er den mest omfattende listen av hvor mange kjønn vi kan regne med (med Elsa Almås og Esben Esther Pirelli Benestad som kilde):
 
Kvinnelig kjønn
Alle måter å være kvinne på; maskulin, feminin, hetero, bi, lesbe m.m.
 
Mannlig kjønn
Alle måter å være mann på; maskulin, feminin, hetero, bi, homse m.m.
 
Transekjønn
Å skifte fra et kjønn til et annet, enten tidvis eller hele tiden.  Både å sosialt være det andre kjønn eller å ta delvis eller fullt kjønnsskifte.
 
Intersex
Født med biologiske og genetiske trekk fra begge kjønn.
 
Ingen kjønn
Å ønske å fjerne alle sosiale og fysiske kjennetegn på det ene eller annet kjønn.
 
Flytende/personlig/udefinert kjønn
Kjønnet kan skifte over tid, eller flyte fram og tilbake mellom flere identiteter. Et personlig kjønn kan innebære et kjønnsutrykk som ikke passer i noen båser.
 
Evenukk
Menn som ønsker å fjerne baller og/eller hele kjønnsorganet for å leve som evenukker, men fremdeles vil være menn. Det finnes en gryende minoritetsbevegelse rundt dette.
 
 
Her er enda flere definisjoner:
 
Transe/transperson
Samlebetegnelse for alle som beveger seg fra et kjønn til et annet.
 
FtM, MtF
Female-to-male vil skifte/har skiftet fra kvinne til mann, Male-to-female vil skifte/har skiftet fra mann til kvinne.
 
Transvestitt
Brukes vanligvis om mann som klær seg og sminker seg som kvinne, det samme gjelder om en kvinne kler seg som mann.  Noen ønsker å ha på disse klærne på heltid, andre vil bare gjøre det av og til, mens en tredje gruppe gjør det kun i erotisk sammenheng (alene eller sammen med andre). For noen er det viktig å se 100 prosent ut som det andre kjønnet, andre blir tent av å se ut som ”en mann i dameklær”, gjerne med skjegg. Eller en ”dame med bart”.
 
Cross-dressing
Brukes som regel om den erotiske lysten knyttet til å kle seg som motsatt kjønn.
 
Kles-fetisjist
Å tenne på å ha på seg enkelte plagg som hører til det motsatte kjønn, f.eks. nylonstrømper og truser. Trenger ikke å være transvestititt. Kvinner kan ha samme type fetisj, f.eks. i forhold til å gå med løskukk.
 
Transseksuell/transkjønnet
En som føler seg som et annet kjønn enn det han/hun er født som.  Ønsker å skifte til det andre kjønnet, i sosialt og fysisk uttrykk og/eller biologisk (kjønnsbekreftende operasjon). De som har skiftet fullt ut til et annet kjønn ønsker som regel ikke å bli kalt transseksuelle, for nå ER de den kvinnen eller mannen de alltid har følt seg som.
 
Pre-op transe
”Pre operation”, før kjønnsskifteoperasjon. Brukes som regel om kvinnelige transpersoner som har bryster og kvinnekroppsutrykk, men ikke har fjernet penis.
 
She-male/T-girl
Internett/porno-uttrykket for pre-op transe.
 
Drag-king og Drag-queen
Drag-kings brukes vanligvis om lesber som kler seg som menn, mest for moro skyld og til show- og festbruk. Drag-queens er som regel homser som stasjer seg veldig opp som damer.
 
Hermafroditt
En betegnelse som sjelden brukes mer. Betyr en person som er født med begge kjønnsorganer. Det finnes kjente, og mytiske, hermafroditter opp igjennom historien, men i dag er det så godt som ingen som vokser opp slik. De blir medisinsk operert for å ha ett kjønn. Se intersex.
 
GID, Gender Identity Disorder
Diagnosen man må ha for å få godkjent kjønnsskifte i Skandinavia. WPATH har vedtatt å forsøke å få diagnosen endret til Gender Identity Dysphoria, og ta den ut av registret over seksuelle diagnoser. Andre ønsker å fjerne diagnosen helt, og heller la kjønnsskifteoperasjon være en rettighet.
 

Relaterte artikler