Digital-illustrasjon av herpes-viruset. | © Shutterstock/NTB scanpix

Herpes

Skrevet av: Olafiaklinikken

Publisert:
Sist oppdatert:

Herpes er en seksuelt overførbar infeksjon som opptrer i flere typer. Sykdommen har vært kjent over 2000 år og blir du først smittet blir du aldri kvitt viruset!

Dette er én av flere infosider om seksuelt overførbare infeksjoner (SOI) som Cupido publiserer i samarbeid med Olafiaklinikken i Oslo.

Felles for alle herpesvirus er at de blir værende i kroppen etter man er blitt smittet. Dersom du blir smittet bærer du på viruset resten av livet. Trøsten er at de aller fleste mennesker er smittet av et eller annet herpesvirus.
 
Viruset holdes tilbake av kroppens immunforsvar og hviler i nerveceller ved ryggraden. Av og til kan viruset aktiveres og det vandrer da ut via nervebaner til hud og slimhinner. Når dette skjer får ofte en betennelsesreaksjon i hud og slimhinner med rødt utslett, rødme, ømhet og hevelse, som igjen resulterer i påfølgende blemmer og sår.
 
De viktigste formene for herpes er:
 
Herpes Zoster: Denne formen for herpes kalles også ”Helvetesild”. Den forårsakes av varicella zoster viruset, det samme viruset som forårsaker vannkopper.
 
Herpes Libialis: Denne formen for herpes kalles også leppeherpes, munnherpes eller forkjølelsessår. Den forårsakes oftest av herpes simpex virus type 1 (HSV 1).
 
Herpes Genitalis: Denne formen for herpes kalles også kjønnsherpes eller underlivsherpes og forårsakes av herpes simples virus type 2 (HSV 2), men kan også forårsakes av HSV 1.
 
Både Herpes 1 og Herpes 2 smitter via blemmer og sår, men smitte kan også overføres når det ikke er synlige tegn på herpes. Viruset kommer inn i kroppen via slimhinner eller gjennom små sprekker i huden.
 
Genital Herpes 1 kan man få via munnsex. Genital Herpes 2 er vanligst og de fleste blir smittet via samleie. Man kan ha bli smittet flere år før det første utbruddet viser seg. Det vanligste er at man smittes av en person som har få eller ingen symptomer og som heller ikke vet at hun eller han har herpes.
 
Symptomer
De fleste som smittes får en stum infeksjon, det vil si at man ikke merker at man er smittet. Dersom man får symptomer kommer disse fra tre dager til tre uker etter smitte, vanligvis går det under en uke.
 
Symptomene på førstegangsinfeksjon er ofte symmetriske utbredte små væskefylte blemmer som rakst brister og gir ømme og smertefulle sår. Ømheten og smerten kan gjøre det vanskelig å late vannet. Allmenntilstanden kan være påvirket med feber og hovne lymfekjertler. Hos menn kan det komme utflod fra urinrøret. Hos kvinner kan utfloden fra skjeden øke. Uten behandling forsvinner infeksjonen i løpet av to – tre uker.
 
Tilbakefall av herpes er alltid mindre besværlige enn førstegangsinfeksjonen. Blemmene er gjerne mer grupperte og mer avgrenset enn første gang. Vanligvis opptrer blemmene og sårene på samme sted ved tilbakefall.
 
Hos kvinner kan herpessår og blemmer vanligvis opptre på kjønnsleppene, i skjedeåpningen, på kjønnsleppene, men også på livmortappen.
 
Hos mannen forekommer herpessår og blemmer på forhuden og penishodet, men også på penisskaftet og pungen.
 
Hos begge kjønn kan herpes opptre rundt endetarmsåpningen og tilliggende områder. Mer sjelden kan herpes type 2 gi utbrudd andre steder på kroppen slik som lår, mage, bryst og fingre.
 
Grunnen til at herpes bryter ut flere ganger kan variere fra person til person, men som regel har det forbindelse med nedsatt immunforsvar i forbindelse med annen infeksjon slik som forkjølelse og influensa, eller menstruasjon, fysisk eller psykisk stress eller soling.
 
Av og til kan du merke at ”noe er på gang” ved at du får stikking, kløe eller svie i én til to dager. Det betyr at herpesviruset er aktivert og har startet vandringen langs nervebanene ut til hud og slimhinner. Dette kalles prodromalsyndrom. Noen ganger kan man få slik prodromalsyndrom uten at herpesen slår ut.
 
Behandling
Det finnes i dag ingen medisin som fjerner herpesviruset fra kroppen vår. De medisinene som finnes kan imidlertid gjøre utbruddene mindre besværlige og kan også hindre utbruddene å komme tilbake. Medisinene virker slik at nydannelsen av herpesvirus hindres eller stoppes. Medisinen finnes som tabletter eller krem.
 
Herpes overføres ikke via blod og selv om man er smittet av herpes kan man for eksempel gi blod. Herpes innvirker heller ikke på verken menn eller kvinners evne til å få barn.
 
Før trodde man at det var økt risiko for livmorkreft dersom en kvinne var smittet av herpes. Nyere forskning ser ut til å motbevise dette.
 
Kondom og slikkelapp beskytter mot herpes. Dersom et par som har vært sammen en stund har hatt ubeskyttet sex over en lengre periode har de mest sannsynlig smittet hverandre med herpes.
 
Selv om munnherpes (Herpes 1) sjelden smitter ved munnsex og utvikler seg til genital herpes, så skal man unngå munnsex ved utbrudd. Dersom man allerede er blitt smittet Herpes 1 i barndommen gir immunforsvaret en god beskyttelse mot å få herpes type 1 i underlivet og førstegangsinfeksjon med herpes type 2 blir også mindre besværlig eller helt uten plager.
 
Herpessår og blemmer behandles med vanlig hygiene, vask med mild såpe og vann. Det finnes også smertestillende kremer man kan kjøpe som kan lindre ubehaget. 
 
Spesielt under det første utbruddet er det mulig å smitte seg selv andre steder på kroppen, kroppen har ennå ikke blitt kjent med det nye viruset og man kan lettere overføre smitten til fingre, lår etc. Ved påfølgende utbrudd trengs det mye større mengde virus fordi immunforsvaret da hindrer viruset å trenge inn i kroppen på andre steder.
 
Nyfødte barn har dårlig motstandskraft mot herpes. Det er derfor viktig med god håndhygiene dersom man pleier spedbarn når man har herpesutbrudd.
 
Les gjerne også denne artikkelen på Folkehelseinstituttets side av lege Ingeborg Lyngstad Vik: Gi herpes den plass den fortjener
 

Smittesporing
Herpes er definert som en allmennfarlig sykdom som gir rett til gratis rådgivning, undersøkelse og behandling. Leke/sykepleier og pasienten skal samarbeide om smittesporing i den hensikt å få undersøkt og behandle andre seksualkontakter som kan være smittet.


 
Fra Cupidos «Smitte-leksikon»:
Seksuelt overførbare infeksjoner
Kan ødelegge gleden ved sex. Den gode nyheten er at hvis man tar dem på alvor finnes det måter å beskytte seg på.

Klamydia
En infeksjon som mange går rundt med uten å vite det, og som kan føre til at kvinner ikke kan få barn.

Gonoré
På folkemunne kalt «dryppert» – en infeksjonen som overføres ved all seksuell aktivitet og er svært smittsom.

Syfilis
Infeksjonen som en gang var nesten utryddet i Norge. Nå er den blitt vanligere igjen, spesielt i hovedstaden.

Hiv
Regnes ikke lenger som en dødelig sykdom i Norge, men kan forringe livskvaliteten til den som er smittet betydelig.
  • Søkeord:
  • SOI

Relaterte artikler