Vaksine mot kjønnsherpes

Publisert:
Sist oppdatert:

500 millioner mennesker i verden er smittet av kjønnsherpes. Sahlgrenska presenterer strategier for utviklingen av en fremtidig vaksine.

Sykdommen, herpes simplex 2, kan ikke kureres, og det finnes heller ingen vaksine. Kjønnsherpes bidrar dessuten til spredning av HIV, så utviklingen av en vaksine har høy prioritet. Men det har vist seg vanskelig å etablere immunitet i underlivet. I dyreforsøk er det blitt prøvd ut både vaksine som injeksjon i huden og som dråper via nesens slimhinne.

«Studiene viser at begge metodene gir høy beskyttelse mot akutt genital infeksjon, samt at vaksinasjon via slimhinnen i nesen også kan gi delvis beskyttelse mot latent infeksjon i nervesystemet, noe som er viktig for å hindre videre smitte,» sier forsker Josefine Persson. 

Viruset infiserer slimhinnene i underlivet, og hviler deretter i nervesystemet. Infeksjonen kan gi smertefulle blemmer og sår i underlivet, og i sjeldne tilfeller gi infeksjoner i hjerne og ryggmarg. Infeksjon kan også gi alvorlig sykdom hos spedbarn dersom viruset overføres fra moren i forbindelse med fødselen. For de aller fleste smitter imidlertid viruset uten symptom. (forskning.se)

Relaterte artikler