Derfor bør du herpesteste deg

Publisert:
Sist oppdatert:

I følge Folkehelseinstituttet er 20–40 prosent av alle nordmenn mellom 20 og 40 år smittet med type 2 genital herpes.

Så mange som 50 til 80 prosent av alle i Norge blir smittet av type 1 (forkjølelsessår) som barn.

Svært mange er uvitende om at de har herpes, da mange ikke har symptomer, og aldri får utbrudd, eller at utbruddene er så små at de ikke merkes. Det betyr at de kan smitte andre med herpes uten å være klar over at de har viruset selv.

Sjansen for å møte en partner som er bærer av én eller begge typene, er med andre ord svært stor,» opplyser Eli Synnøve Lilleskog, som er spesialist i Hud og Venerologi ved Aleris Medisinske Senter i Bergen til magasinet Bedre Helse.

De fleste er av naturlige årsaker mest redd for å bli smittet av genital herpes – noe som mange betrakter som en farlig og smertefull sykdom, og som kun angriper personer med et aktivt seksualliv. Derfor er det knyttet mye skam og skyld til sykdommen.

Sannheten er at genital herpes er en relativt vanlig kjønnssykdom. Som alle andre kjønnssykdommer smitter den ved samleie, men den kan også smitte via oralsex.

Likevel regnes genital herpes ofte som verre enn for eksempel klamydia eller gonoré, fordi disse sykdommene kan helbredes.

«Ved oralsex, og selv ved samleie, risikerer du å bli smittet, men kondom gir relativt god beskyttelse,» sier Lilleskog.

Som i tilfellet ved flere andre virussykdommer blir du aldri kvitt herpes. Mange er derfor opptatt av hvordan de kan unngå å bli smittet.

«Blemmene og sårene sitter ikke alltid på penishodet eller i skjedeåpningen,» forteller daglig leder ved Sex og samfunn, Senter for ung seksualitet, Siv Gamnes.

«De kan like gjerne befinne seg i andre deler av underlivet, på lårene eller bak mot rumpeballene,» forklarer hun.

Det er under selve utbruddet at sjansen for å smitte andre er størst, men man kan også skille ut virus uten å ha sår og blemmer, såkalt asymptomatisk virusutskillelse, og dermed også smitte andre.

De aller fleste av dem som blir smittet av herpes, smittes av én som ikke har utbrudd, eller som har et utbrudd som er så lite at det ikke merkes.

«De som vet at de har utbrudd, unngår som regel å ha sex akkurat da,» sier Lilleskog. Folkehelseinstituttet anbefaler alle med herpesinfeksjon å informere nye partnere. Lilleskog og Gamnes støtter anbefalingen.

«Det er ikke en ideell start på forholdet, men tenk hvordan nye partnere vil reagere etterpå hvis de får et herpesutbrudd, og så finner ut at du visste at du hadde sykdommen, men unnlot å opplyse om det. Samtidig er det jo viktig at du sørger for at vedkommende får god informasjon om at herpes er en vanlig sykdom som ikke er farlig, men som kan være plagsomt,» sier Lilleskog.
 

Relaterte artikler