Gonoré-bakterien Neisseria. | © Shutterstock/NTB scanpix

Gonoré

Skrevet av: Olafiaklinikken

Publisert:
Sist oppdatert:

Gonoré er på folkemunne ofte kjent som ”dryppert” – denne infeksjonen overføres ved all seksuell aktivitet og er svært smittsom.

Dette er én av flere infosider om seksuelt overførbare infeksjoner (SOI) som Cupido publiserer i samarbeid med Olafiaklinikken i Oslo.

Gonoré er en SOI som skyldes bakterien gonokokken. Gonoré er en sjelden infeksjon i Norge, men blant menn som har sex med menn og i andre deler av verden er den mer utbredt. Gonoré kan overføres ved all seksuell aktivitet og er svært smittsom. Gonokokker trives på slimhinner og blir oftest funnet i kjønnsorganer, urinrør, endetarm og hals. Bakterien kan også spres til blod og andre av kroppens organer og kan gi betennelser i disse.

Symptomer
Symptomer hos menn: Hos de aller fleste menn gir gonoré symptomer etter to til fem dager. Det oppstår svie ved vannlating og ofte rikelig med utflod fra urinrøret, noe som har gitt infeksjonen det mer folkelige navnet ”dryppert”.

Symptomer hos kvinner: Kvinner kan ha lignende symptomer som menn, og i tillegg utflod fra skjeden. Symptomene er svakere, svært ofte så lite uttalte at de ikke merkes. Kvinner kan få uregelmessige blødninger. Hos kvinner kan gonoré spre seg til egglederne og føre til sterilitet. Dersom en kvinne har gonoré før hun føder kan barnet påføres øyeinfeksjon. Hos nyfødte kan ubehandlet gonoré føre til blindhet i løpet av få dager.

Infeksjon i hals og endetarm gir som regel ikke plager.

Undersøkelse
Gonoréprøver tas med en bomullspinne eller urinprøve. Gonokokken kan ofte påvises i mikroskop allerede ved legeundersøkelsen. Det tas også dyrkningsprøve som sendes til laboratoriet for å finne ut hvilke antibiotika som skal brukes.

Behandling
Gonoré behandles med antibiotika. Gonokokken er blitt resident mot mange typer antibiotika. Alle må derfor møte til avtalt kontroll der det tas nye prøver. Disse prøvene viser om du er blitt frisk. Man skal ikke ha sex den første uken etter at behandlingen er startet.

Smittesporing
Gonoré er definert som en allmennfarlig sykdom som gir rett til gratis rådgivning, undersøkelse og behandling. Leke/sykepleier og pasienten skal samarbeide om smittesporing i den hensikt å få undersøkt og behandle andre seksualkontakter som kan være smittet. Alle tilfeller av gonoré skal meldes anonymt til Nasjonalt Folkehelseinstitutt.


En historie om gonoré og syfilis
Et tema proppfullt av fortielse og bortforklaringer. Ikke kan vi legge skylda på Columbus, og ikke kan vi klandre Ibsen.Fra Cupidos «Smitte-leksikon»:
Seksuelt overførbare infeksjoner
Kan ødelegge gleden ved sex. Den gode nyheten er at hvis man tar dem på alvor finnes det måter å beskytte seg på.

Herpes
Herpes har vært kjent i over 2000 år. Er du først blitt smittet, blir du aldri kvitt viruset igjen.

Klamydia
En infeksjon som mange går rundt med uten å vite det, og som kan føre til at kvinner ikke kan få barn.

Syfilis
Infeksjonen som en gang var nesten utryddet i Norge. Nå er den blitt vanligere igjen, spesielt i hovedstaden.

Hiv
Regnes ikke lenger som en dødelig sykdom i Norge, men kan forringe livskvaliteten til den som er smittet betydelig.
  • Søkeord:
  • SOI

Relaterte artikler