Treponema pallidum, bakterien som er ansvarlig for utvikling av syfilis. | © Shutterstock/NTB scanpix

Syfilis

Skrevet av: Olafiaklinikken

Publisert:
Sist oppdatert:

Denne seksuelt overførbare infeksjonen var en gang nesten utryddet i Norge, nå er den blitt vanligere igjen, spesielt i hovedstaden.

Dette er én av flere infosider om seksuelt overførbare infeksjoner (SOI) som Cupido publiserer i samarbeid med Olafiaklinikken i Oslo.

Syfilis skyldes en bakterie som smitter ved seksuelt kontakt. Denne infeksjonen som var nesten utryddet i Norge er nå blitt vanligere igjen, spesielt i Oslo blant menn som har sex med menn. Sykdommen forekommer også blant heteroseksuelle, men de er oftest smittet i andre land. Syfilis øker risiko for hivsmitte.

Symptomer
Cirka tre uker etter smitteoverføring oppstår det et sår der bakteriene har trengt inn i kroppen. Såret vil ofte oppstå på kjønnsorganene, man kan også være i endetarmen, i munnen eller andre steder på kroppen. Såret gjør ikke særlig vondt og etter noen uker forsvinner det av seg selv uten behandling. De lymfekjertlene som er nærmest såret vil hovne opp, men er ikke ømme. Iblant er første stadium av sykdommen ikke merkbart.

Dersom sykdommen ikke blir behandlet under dette første stadiet, vil den etter et par måneder gå over i sitt andre stadium. De vanligste plagene i andre stadium er utslett av forskjellig slag, håravfall, hovne lymfekjertler, litt feber, hodepine og trøtthet.

Dersom sykdommen forblir ubehandlet vil den etter dette andre stadiet gå over i et latent stadium uten plager. Den seksuelle smitteoverføringen vil avta, men fremdeles kan en foster bli smittet under svangerskap.

Etter mange år kan sykdommen gå over i tredje stadium hvor den angriper hjerne, hjertekar, hud og skjelett.

Undersøkelse
En enkel blodprøve hos legen kan avsløre om du har syfilis. Imidlertid kan det ta noen uker etter smittetilfellet før prøven blir positiv. Det som kan skape problemer er at sykdommen er relativ sjelden, og at man derfor ikke tenker på å ta en syfilisprøve.

Behandling
Penicillininjeksjoner er 100 prosent effektive mot syfilis. For personer som er allergiske mot penicillin finnes det andre effektive medisiner.

Smittesporing
Syfilis er definert som en allmennfarlig sykdom som gir rett til gratis rådgivning, undersøkelse og behandling. Leke/sykepleier og pasienten skal samarbeide om smittesporing i den hensikt å få undersøkt og behandle andre seksualkontakter som kan være smittet. Alle tilfeller av syfilis skal meldes anonymt til Nasjonalt Helseinstitutt.
 
 
En historie om gonoré og syfilis
Et tema proppfullt av fortielse og bortforklaringer. Ikke kan vi legge skylda på Columbus, og ikke kan vi klandre Ibsen.


 
Fra Cupidos «Smitte-leksikon»:
Seksuelt overførbare infeksjoner
Kan ødelegge gleden ved sex. Den gode nyheten er at hvis man tar dem på alvor finnes det måter å beskytte seg på.
 
Herpes
Herpes har vært kjent i over 2000 år. Er du først blitt smittet, blir du aldri kvitt viruset igjen.

Klamydia
En infeksjon som mange går rundt med uten å vite det, og som kan føre til at kvinner ikke kan få barn.

Gonoré
På folkemunne kalt «dryppert» – en infeksjonen som overføres ved all seksuell aktivitet og er svært smittsom.

Hiv
Regnes ikke lenger som en dødelig sykdom i Norge, men kan forringe livskvaliteten til den som er smittet betydelig.
  • Søkeord:
  • SOI

Relaterte artikler