Kondom beskytter mot de fleste SOI, men bare når det brukes riktig. Illustrasjonen er fra info-materialet til RFSUs undersøkelse «Sex og Kondom og Sånn 2016». | © RFSU

Seksuelt overførbare infeksjoner (SOI)

Skrevet av: Tore Aasheim

Publisert:
Sist oppdatert:

Seksuelt overførbare infeksjoner kan virkelig ødelegge gleden ved sex. Den gode nyheten er at dersom man tar dem på alvor så finnes det måter å beskytte seg på.

SOI (seksuelt overførbare infeksjoner) forårsakes av mikroorganismer. De overføres ved kontakt fra person til person når slimhinner kommer i berøring med hverandre, for eksempel ved kontakt mellom penis og slimhinnene i skjeden/skjedeåpningen, eller penis og endetarmen.

Tidligere ble SOI kalt seksuelt overførbare sykdommer, kjønnssykdommer eller veneriske sykdommer. I 1999 anbefalte Verdens Helseorganisasjon at betegnelsen seksuelt overførbare infeksjoner erstattet de tidligere begrepene, siden den også omfatter asymptomatiske infeksjoner.

Smitteoverføring kan skje uavhengig av utløsning. SOI kan overføres fra utflod, sæd og skjedesekret via fingre og sexleketøy til partnerens kjønnsorgan og endetarm. SOI smitter også ved munnsex, ved kontakt mellom munn og kjønnsorgan eller anus.

Enkelte SOI, slik som hiv, hepatitt og syfilis kan i tillegg overføres via blod fra en som er smittet, og fra mor til barn.

Mikroorganismene som fører til SOI dør dersom de kommer utenfor menneskekroppen og smitter ikke via toalettseter, basseng eller håndklær.

Noen SOI er mer smittsomme enn andre. Man kan ha flere SOI samtidig og dette kan gjøre at man blir mer smittsom eller mer mottakelig for hiv infeksjon eller andre SOI.

Man kan ha SOI uten at man har noen plager eller uten å merke noe. Plagene kan også komme lang tid etter at man er smittet. Selv om man ikke har plager, kan infeksjonen overføres til en man har sex med.

Dersom noen blir smittet med SOI angår dette flere personer. Både tidligere og nåværende partnere til den som har en overførbar infeksjon må kontaktes. Den som har en SOI kan ha hatt sykdommen lenge uten å ha merket noe, og det er derfor ikke alltid mulig for en selv å vite at man har smittet andre. Blir man kontaktet av en nåværende eller tidligere partner som har en SOI skal man teste seg.

Dersom du er seksuelt aktiv er det to måter å unngå å bli smittet på:

1 - Å ha en partner som ikke har SOI. Dersom ingen av partene er smittet, kan man ha ubeskyttet sex uten å få SOI. Man kan imidlertid ha en seksuelt overførbar infeksjon uten at prøvene viser noe. Prøvene kan være tatt for tidlig etter smittetidspunktet, og en negativ prøve er heller dessverre ingen garanti for at man er smittefri.


























 
Husk at kondomet skal være på under hele samleiet, fordi overføring av smitte kan skje uavhengig av utløsning!
 
© RFSU - «Sex og Kondom og Sånn 2016»

2 - Å bruke kondom. Kondom beskytter mot de fleste SOI, men bare når det brukes riktig. Kondomet beskytter det området det dekker. Herpes, skabb, flatlus og kjønnsvorter kan sitte utenfor dette området, og kan derfor smitte selv om kondomet brukes riktig. Kondomet skal være på under hele samleiet, fordi overføring av smitte kan skje uavhengig av utløsning. Femidom og slikkelapper er andre barrieremetoder som kan beskytte mot SOI.


 
Fra Cupidos «Smitte-leksikon»:
Herpes
Herpes har vært kjent i over 2000 år. Er du først blitt smittet, blir du aldri kvitt viruset igjen.

Klamydia
En infeksjon som mange går rundt med uten å vite det, og som kan føre til at kvinner ikke kan få barn.

Gonoré
På folkemunne kalt «dryppert» – en infeksjonen som overføres ved all seksuell aktivitet og er svært smittsom.

Syfilis
Infeksjonen som en gang var nesten utryddet i Norge. Nå er den blitt vanligere igjen, spesielt i hovedstaden.

Hiv
Regnes ikke lenger som en dødelig sykdom i Norge, men kan forringe livskvaliteten til den som er smittet betydelig.
 

Les også:
Nøkkelen til bedre sexundervisning
Sexundervisning som legger vekt på likestilling og maktdynamikken i parforhold er mest effektiv.


Fra Cupidos arkiv: Seksualitet
Som voksen i dag har du sannsynligvis fått mangelfull seksualundervisning. Uansett kan det vel være smart med litt påfyll.
  • Søkeord:
  • SOI

Relaterte artikler