Spydigheter og vittigheter om seksuell helse

Skrevet av: Tore Aasheim

Publisert:
Sist oppdatert:

Mange helsearbeidere som ønsker å jobbe med seksuell helse blir mistenkeliggjort på arbeidsplassen.

Det er slett ikke alle innen helsevesenet som synes psykisk utviklingshemmede har rett til sin egen seksualitet, sier fagrådgiver Annie Mathisen til Cupido.
 
Under årskonferansen til «Nettverk: Funksjonshemmede, Seksualitet og Samliv» (NFSS) i Bodø i 2012, ble det flere ganger tatt opp at mange innen helsevesenet ser på sex og seksualitet som et «privat anliggende».
 
Annie Mathisen, fagrådgiver og seksualveileder ved voksenhabilitetstjenesten i Helse Førde og nestleder i NFSS, bekrefter i tillegg ovenfor Cupido at helsepersonell som jobber med denne delen av vår helse, ofte opplever å ikke bli tatt helt seriøst i sitt arbeide.
 
– Dette er ikke fjas! Det handler om å ta hele mennesket på alvor. Ofte er det vel slik, både innenfor helsevesenet og i hverdagen generelt, at den som kommer med spydigheter og vittigheter kanskje ikke er helt trygg på sin egen seksualitet.
 
Rett til seksualitet på egne premisser
Mathisen mener at det ikke ligger for alle å jobbe med seksualitet, men at man må kunne forvente at helsepersonell rent generelt lærer og skjønner viktigheten av god seksuell helse, og at det bør finnes fagfolk og muligheter for hjelp på alle nivåer innen helsevesenet.
 
– Vi må få større åpenhet rundt dette med sex. Vi som jobber med dette innen helsevesenet gjør det fordi vi ser hvor viktig det er. Det er en menneskerett å ha god seksuell helse. Verdens helseorganisasjon WHO nevner spesielt retten til egen seksualitet på egne premisser.
 
En gruppe mennesker som også på mange andre områder får en stemoderlig behandling er de psykisk utviklingshemmede. Selv om forholdene er blitt bedre de siste årene, har denne gruppen fortsatt en lang vei å gå når det gjelder seksuell helse.

 
Les hele intervjuet med Annie Mathisen:
Psyksik utviklingshemmede
stemoderlig behandlet

Psykisk utviklingshemmede får en stemoderlig behandling når det gjelder hjelp til å utvikle god seksuell helse.
 
Les også:
Et nettverk for nytelse og hjelp
Det hadde stått veldig dårlig til med funksjonshemmedes sexliv, hadde det ikke vært for NFSS (Nettverk: Funksjonshemmede, Sex og Samliv)

En hjelpende hånd?
I Danmark kan en funksjonshemmet betale for seksuelle tjenester. – Jeg synes dere i Norge ikke anstrenger dere nok. Sier dansk ekspert.

Helsefordeler ved god sex.
Cupidos overskt over forskning som dokumenterer eller indikererer positive sammenhenger mellom seksualitet og helse!


God sex bra for pasienters behandlingsmotivasjon
Ved kronisk sykdom kan et godt seksualliv utgjøre et eksistensielt ”fristed” som gir livsmot og ressurser.
 
Fra Cupidos arkiv:
Funksjonshemninger og seksualitet

Cupidos medarbeidere har gjennom en årrekke rapportert om funksjonshemmedes seksuelle rettigheter og behov.

Les også Elsa Almås sin kronikk om Helsedirektoratets forslag til strategi for seksuell helse:
Seksuell helse på politisk dagsorden!

Relaterte artikler