Solberg/Sæther
Solberg/Sæther | Lin Christine Solberg og Kjell Sæther - i Cupido 4/2012 | © Tore Aasheim

Muskelsyk og nyforelska

Skrevet av: Tore Aasheim

Publisert:
Sist oppdatert:

Lin og Kjell er som nyforelska par flest. Det at hun er muskelsyk hindrer dem slett ikke i å utforske sexlivets gleder

Lin Christine Solberg (24) og Kjell Sæther (26) er som nyforelska par flest. Det meste dreier seg om følelser, kjærlighet og sex. Det at hun er muskelsyk hindrer dem slett ikke i å utforske sexlivets gleder, og paret ser gjerne at vi får større åpenhet rundt dette med funksjonshemmede og sex.
 
Lin Christine har sykdommen Charcot-Marie-Tooth 1A, en genetisk muskelsykdom som også kan beskrives som muskelsvinn. Dersom Lin Christine beveger seg for mye eller for lite, mister hun muskelmasse i de perifere musklene på kroppen. Det finnes ingen reverserende behandling og heller ingen fasit på hvordan sykdommen skal behandles.
 
Lin Christine bruker rullestol for å avlaste kroppen, men hun kan bevege seg fritt dersom hun tar seg råd til det. Det å bevege seg uten rullestol har nemlig sin pris: Kroppen tappes for krefter, og som ytterste konsekvens mister hun ytterligere muskelmasse.
 
Større åpenhet gir bedre sexliv
– Det verste er at folk ikke skjønner hvor sliten jeg kan være. Sykdommen vises ikke utenpå, bortsett fra når jeg sitter i rullestolen. Jeg har til og med fått spørsmål om jeg har en tvillingsøster, fordi folk som har sett meg i rullestol blir veldig forvirret når de en annen gang ser meg gående.

Cupido møter Lin Christine og kjæresten Kjell hjemme i studenthybelen på Lillehammer. Hun studerer til sosionom, han er utdannet skogsarbeider.

Paret har et befriende åpnet forhold til sex og det å snakke om sex. De synes det er viktig med større åpenhet rundt temaet, og spesielt Lin Christine synes det er dumt at ikke helsepersonell kan mer om sex og funksjonshemminger sånn at de lettere kan snakke om utfordringer og løsninger.
 
– Funksjonshemmede har sex som alle andre, men vi må ta hensyn som ikke andre må forholde seg til. Det er stor forskjell på hvor mye og hvor lite sex funksjonshemmede kan ha. Mange kunne ha hatt et mye bedre sexliv dersom helsevesenet og politikerne tok seksuell helse på alvor.

Han skjønner ikke hvor skliten jeg kan være
– Hva vil dere si er den største utfordringen for dere når dere har sex?
 
– For meg er det kanskje at Kjell ikke skjønner hvor sliten jeg kan være. Vi har jo sex på samme måte som alle andre, og etter hvert blir man jo både veldig ivrig og intens. Da kan det være vanskelig å holde tilbake og lese den andres behov og ønsker. Jeg på min side anstrenger meg kanskje litt ekstra, og er muligens ikke så flink å kommunisere hvor dødssliten jeg egentlig er.
Kjell nikker samtykkende.
 
– Av og til kan det være litt strevsomt når Lin Christine blir så fort sliten. Det blir en balansegang mellom det å gjøre seg ferdig og det å stoppe opp fordi hun ikke orker mer. Det kan selvsagt være frustrerende noen ganger, men så er jo sex mye mer enn bare inn og ut også, smiler Kjell. Han understreker at han ikke føler at forholdet sliter under at de må ta spesielle hensyn, men at det av og til kan være en utfordring.

Bruker mye tid på å leke og utforske
Lin Christine forteller at kjæresten er flink til å spille på et bredt spekter når det gjelder sex, og at de bruker mye tid på å ta på hverandre, leke og utforske. Så ser de på hverandre, rødmer og bryter ut i latter – begge tenker det samme, men det er Kjell som kommer med innrømmelsen.
 
– Men det blir jo som regel til at vi står løpet helt ut. Vi er jo unge og har våre lyster, og da er det vanskelig for begge to å stoppe opp.
 
– Men Kjell, du er en frisk og førlig ung mann i din mest potente og seksuelt aktive alder. Hva tenker du selv og dine kamerater om at du har ei dame som er funksjonshemmet?
 
– Nei, jeg tenker ikke så mye på det. Vi møttes via nettet, og hun fortalte jo om sykdommen før vi møttes. Det har liksom aldri vært noe problem. Det er jo jenta og ikke sykdommen som er det viktigste for meg. Og vi lever jo stort sett helt normalt, bortsett fra at det er ting vi må ta hensyn til. Men det må jo også mange andre. Kameratene mine var nok litt skeptiske til å begynne med. En av dem har fortalt meg det rett ut, men etter å ha møtt Lin Christine og sett hvordan vi har det sammen, så er det ikke lenger noe tema.
 
Lin Christine klemmer hånda til kjæresten og forteller at det er han som passer på at hun ikke overanstrenger seg.

Før det skjer vil jeg oppleve mest mulig
– Ofte er det han som maser om at jeg skal bruke rullestolen, at jeg ikke skal slite meg ut. Jeg vil gjerne gå, være uavhengig og oppleve mest mulig. Jeg vet at jeg en dag kan bli nødt til å bruke rullestolen i større grad enn jeg gjør nå, og før det skjer vil jeg oppleve mest mulig.
 
– Gjelder også det seksuelle? Alt skal prøves?
 
Lin Christine drar litt på det.
 
– Det er jo klart at jeg vil oppleve, smake og føle på livet før jeg ikke blir i stand til det så mye som jeg ønsker. Jeg lever i nuet, og det har vel kanskje også innvirkning på sexlivet vårt. Egentlig burde alle tenke litt mer sånn – det er ikke farlig å prøve ut nye ting og oppdage nye sider ved seg selv og kroppen sin.
 
– Det er jo det som er litt dumt – om hun er forsiktig så vil hun kunne være friskere lenger, men det er jo ikke alltid like lett å huske på. Paret smiler til hverandre. Det er litt skummelt å snakke om sitt eget sexliv på denne måten, men de mener det er viktig at vi får mer kunnskap rundt det å være funksjonshemmet og å ha sex. Blant annet forteller de at det gjelder å være oppfinnsom.
 
Hjelper å snakke med andre
– Det er jo posisjoner og stillinger som ikke funker. Dersom vi holder på for lenge i en og samme posisjon må vi stoppe opp, og Kjell må hjelpe meg løs når kroppen har låst seg i en stilling. Men sex skal være godt, det skal være en nytelse og da gjelder det å ikke tenke på hva man ikke får til. Da må man heller fokusere på det motsatte – hva man kan gjøre. Det er jo bare fantasien som setter grenser for hva man kan få ut av sexlivet sitt, mener Lin Christine.
 
Likevel, Lin Christine erkjenner at hun er funksjonshemmet og at det er dager da ikke alt er like lyst.
 
– Da hjelper det å snakke med andre i samme situasjon. Jeg har venner som jeg kan snakke åpnet med om sex, og det er veldig bra. Vi snakker om utfordringer, stillinger som fungerer og ting man bør unngå.
 
Lin Christine og Kjell mener at et godt sexliv er utrolig viktig for selvtilliten til folk. Sex er en viktig del av et forhold mellom to mennesker, og man må gjøre det man kan for at det skal fungere på best mulig måte. Paret mener at unge mennesker har andre behov en voksne og eldre, spesielt i begynnelsen av et forhold når man er forelsket og hormonene bruser i kroppen.

– Hvor ofte har dere sex?
 
Paret ser på hverandre og rødmer sjarmerende. De vil ikke ut med noe tall, men forteller at det noen ganger byr det seg anledninger både morgen og kveld.
 
– Folk må ikke tro at vi som er funksjonshemmede har mindre lyst på eller har mindre sex bare fordi kroppen vår ikke fungerer hundre prosent. Sex og kjærlighet er vel så viktig for funksjonshemmede, forklarer Lin Christine. Hun understreker også at man ikke må se på funksjonshemmede som en stor gruppe der alle har de samme behovene.
 
Har forskjellige behov
– Kjell og jeg liker sex på vår måte. Andre funksjonshemmede kan ha andre behov. Noen liker for eksempel SM. Andre er homofile og lesbiske. Det tror jeg man ofte glemmer når man skal tilrettelegge et sexpositiv tilværelse for funksjonshemmede.
 
– Mange funksjonshemmede etterlyser hjelpemidler, hva tenker du om det?
 
– Det samme gjelder på dette området – det er svært forskjellige behov. Kjell og jeg synes sexleketøy er spennende og et pirrende supplement i sexlivet, men av og til kan rullestolen eller en ristende vaskemaskin være vel så gode hjelpemidler som noe annet, smiler Lin Christine lurt.
 
– Men for mange er tekniske hjelpemiddel veldig bra, og her bør det bli mye lettere for funksjonshemmede å få slikt utstyr på «blå resept» – i dag er ordningen altfor tungvint og byråkratisk.
 
– Det viktigste er likevel at vi begynner å snakke mer om sex og seksuell helse og hvordan vi kan gi enda flere et bedre sexliv, alene eller sammen med andre.
 
Lin Christine mener det er veldig viktig med åpenhet rundt dette med sex. Både det at helsepersonell blir flinkere til å snakke om det, og at funksjonshemmede selv blir mer åpne om sin seksualitet og seksuelle helse. Hun har ingenting imot at folk spør, så lenge det ikke blir for personlig eller at folk glemmer vanlig folkeskikk.
 
– Vi må komme dit da det ikke lenger er flaut å snakke om sex – at vi bare kan konsentrere oss om gleden og nytelsen.
 
 
Les også:
Funksjonshemmedes rett til å nyte
Sju funksjonshemmedes ulike opplevelser av seksuelle behov og hvordan de tilfredsstilles – eller i verste fall avvises.


Fra Cupidos arkiv:
Funksjonshemninger og seksualitet

Funksjonshemmede har seksuelle behov - og seksuelle rettigheter. Det er ikke alltid omgivelsene tar hensyn til det.

Relaterte artikler