Hos noen kvinner utvikler det seg livmorvev utenfor livmoren. «Et smertehelvete», sier Ann som er intervjuet om den kroniske sykdommen. | © Lightspring / Shutterstock / NTB scanpix

Kronisk syk og kronisk kåt

Skrevet av: Bent Ove Aulid

Publisert:
Sist oppdatert:

Hun har en kronisk smertefull livmorsykdom. Vanlig samleie kan være et smertehelvete.

Bent Ove Aulids intervju med Ann Myrbakk Andersen er fra 2012. I juli 2016 forteller Ann til Cupido at nye medisner har gjort livet «himmelsk mye bedre».


Kombinasjonen smertefull og kronisk sykdom og stor appetitt på sex kan være en prøvelse, men Ann Myrbakk Andersen takler det med humor og ærlighet:

– Det skulle ikke vært lov at en kvinne som er så kåt som jeg må slite med en slik smertefull sykdom, spøker hun, og avslører for Cupido hvordan hun takler utfordringene i sexleken.
 
«Et smertehelvete» kaller hun livet med endometriose. Etter 18 år vet Ann (38) mye om hva det vil si å leve med en kronisk sykdom, samtidig som hun ønsker å ha et godt sexliv.

Hos noen kvinner utvikler det seg livmorvev utenfor livmoren. Også dette vevet vokser seg blodig i ukene frem mot eggløsning. På samme måte som livmoren støter ut celler og blod under menstruasjon, tømmer dette vevet seg også for blod. Problemet er at dette blodet ikke har noen naturlig kanal ut, og det blir liggende inne i kroppen.

Slik skapes en kronisk betennelsesreaksjon som kan føre til arrdannelser (sammenvoksninger) på bukhinnen, eggstokkene, blæren og tarmene, samt i vagina og endetarmsåpningen.
 
Men jeg er nesten alltid kåt og vil ha masse sex.

Ann Myrbakk Andersen er blant dem som er hardt rammet av sykdommen.

– Vanlig samleie kan være et smertehelvete, men jeg er nesten alltid kåt og vil ha masse sex, forteller den åpenhjertige kvinnen.

Endometriose fører nemlig til smertefulle menstruasjoner og eggløsninger, samt smerter under eller etter samleie. Det er også vanlig med unormale blødninger, kroniske underlivssmerter, utmattelse og infertilitet.

Selv om kirurgi kan fjerne en del problemer, finnes det ingen kjent kur mot endometriose. Det finnes effektive medisiner, men de fleste behandlingene er ikke egnet for langtidsbehandling på grunn av bivirkningene. Ifølge Norsk Helseinformatikk vil to til tre prosent av alle kvinner få sykdommen.
 
Da kan jeg suge lenge. Det tenner jeg deilig på! Det er så deilig å gi kjærlighet.

– Heldigvis er sex mer enn samleie, og i utgangspunktet har jeg jo fingre og kjeften i orden, men endometriosen stråler ut i ryggen og det gjør det tungt å suge. Det har vi løst med at jeg ligger avslappet på rygg mens mannen min står over meg. Da kan jeg suge lenge. Det tenner jeg deilig på! Det er så deilig å gi kjærlighet, sier hun.

Og når det regner på presten, så drypper det gjerne litt på klokkeren også. Lar hun MX Fighteren vibrere musa mens hun suger ektemannen, kan hun få opptil 20 orgasmer mens hun ligger slik.

– Jeg er sliten og full av smerter etterpå, men jeg tar da like gjerne en smertestillende for å ha sex som for andre årsaker.
 
For meg er det iallfall viktig å strekke meg så langt jeg kan, selv om jeg har ondt.

– Sex er limet i et forhold. Uten sex, nærhet og intimitet dør forholdet, sier hun og legger til med et smil:

– Vi kvinnfolk har jo et visst ansvar for at mannfolka våre ikke drar og har seg utafor heimen. For meg er det iallfall viktig å strekke meg så langt jeg kan, selv om jeg har ondt. Det handler om kjærlighet til ham jeg er gift med.

Heldigvis er det perioder der det går kjempebra for Ann å ha samleie på vanlig måte.

– Misjonærstillingen fungerer bra, det samme når jeg rir ham. Eller vi ligger i kryss: Jeg på rygg og han på siden med bena sine over og under ett av mine, sier hun.

Ifølge Ann gjelder det at ektemannen ikke støter for hardt i henne, og at han heller ikke trenger for langt inn. Selv sørger hun for å bevege seg slik at stillingen er god for henne. Enten ved å svaie litt i ryggen eller ved å snu seg litt, slik at mannens pikk hverken kommer for langt bak eller treffer ømt arrvev.

– Da kan det gjøre no' djævelsk ondt, sier hun.
 
Et av problemene hennes er den halve eggstokken som legene ikke klarer å fjerne. Som følge av de utallige operasjonene har eggstokken vokst sammen med arrvev.

– Jeg har ofte cyster, men heldigvis har jeg også stor appetitt på sex. Legen min forstår ikke at jeg orker å tenke så mye på sex. Men heldigvis sitter lysten min mellom ørene, og ikke mellom bena. Derfor tenker jeg at dersom jeg ikke hadde vært så kåt i tankene, så hadde jeg heller ikke orket å ha sex, sier hun.
 
Jeg er blitt så fullstendig avhengig av MX Fighteren min at kjæresten til og med har gitt meg kjælenavnet «220-volten».

– I de periodene jeg går på medisin, blir skjeden så tørr at jeg må bruke mye glidemiddel. Da kan analsex være et OK alternativ. Tørrheten har dessuten gjort at vi må kjøre kortere økter enn før. Kanskje er det derfor jeg er blitt så fullstendig avhengig av MX Fighteren min? Han har til og med fått et kjælenavn: «220-volten».

Men, understreker hun, det er alltid gubben som foretrekkes.


 
Les også:
Selv om det gjør vondt
Over 50 prosent av unge kvinner opplever smerte i løpet av et samleie, og de slutter ikke å ha samleie selv om det gjør vont.

God sex bra for pasienters behandlingsmotivasjon
Ved kronisk sykdom kan et godt seksualliv gi livsmot og ressurser til å mestre en vanskelig situasjon.
 
 
Fra Cupidos arkiv:
Seksualitet og sykdom

Seksualitet kan føre til sykdom. Seksualitet kan forebygge sykdom. Seksualitet kan lindre sykdom.
 
Fra Cupidos arkiv:
Kvinnens seksualitet

Hva vet kvinnen om andre kvinners seksualitet - og om sin egen? Og hva vet egentlig mannen om den?

Relaterte artikler