Stortingsvalget2013
Stortingsvalget2013 | © BULLS

Seksualiteten - valgets taper

Publisert:
Sist oppdatert:

Partienes svar på Cupidos spørsmål om seksualitet avdekker at kunnskapen er skremmende dårlig. – Vi fikk inntrykk av at de rødmet litt da de svarte, skriver Cupidos Tore Aasheim.

Les en redigert kortversjon av Partienes svar på Cupidos spørsmål om seksualpolitikk!

Les intervjuet med professor i sexologi Elsa Almås som kommenterer partienes svar på Cupidos spørsmål: Politikere glemmer humanismen og forsømmer seksualteten


Kommentar: Tore Aasheim

Svært mange av partiene skjuler seg bak fraser som at «sex er en privatsak». – Har de sovet i timen?
 
Før sommeren 2013 sendte Cupido-redaksjonen et spørreskjema til landets politiske partier. Vi ville finne ut hvordan det står til med seksualitetens kår i de enkelte partienes programmer. Alle politiske partier svarte - og avslørte at kunnskapsnivået om viktigheten av god seksuell helse og det å være trygg i sin seksualitet er skremmende lavt.

Rødmet de da de svarte?
Allerede i svarprosessen skjønte vi at det kunne komme til å bli en utfordrende oppgave å samle informasjonen. Når både Høyre og Arbeiderpartiet åpent innrømmer at de mangler politikk på flere av områdene innen seksualitet og seksuell helse eller rett og slett ikke har noe svar å gi, er det grunn til bekymring.
 
Det må også sies å være en spesiell opplevelse å få inntrykk av at enkelte rådgivere og politikere satt og rødmet på andre siden av telefonlinjen da vi ringte og etterlyste svarene. Det er en reaksjon vi neppe hadde fått hadde vi spurt om samferdsel, rovviltforlik eller skoleplasser.
 
Professor i sexologi Elsa Almås uttaler i et intervjuet i Cupido 8/2013 at de som skal forvalte seksualiteten som en ressurs må ha kunnskap om seksualitet og trening i å snakke om den. Ettersom de fleste politikere ikke har det, lar de være å ta opp temaer som angår seksualitet, mener hun. Svarene fra de forskjellige partiene avslører at professoren har rett.
 
Er seksualitet en privatsak som andre må ta stilling til?
Svært mange av partiene skjuler seg bak fraser som at «sex er en privatsak» og «det er opp til fagfolk (lærere, helsepersonell) å ta de riktige beslutningene» og «dette er noe foreldrene må ta stilling til».
Dersom man ser på seksuell helse som en viktig del av den totale helsetilstanden til befolkningen, og en avgjørende faktor sammen med psykisk og fysisk helse, så avdekker svarene grove forsømmelser fra det politiske Norge innenfor dette temaet.
 
Har de sovet i timen?
I mange tilfeller har ikke partiene sett nødvendigheten av å diskutere tema som seksuell lavalder, den såkalte HIV-paragrafen i straffeloven eller alderstilpasset seksualundervisning. Sett ut fra et seksualfaglig og seksualpolitisk ståsted kan det dessverre virke som om mange politiske partier har sovet i timen. Eller de er så ubekvemme med temaet at de ikke får med signalene fra befolkningen – spesielt de unge – fra fagfolk og verden omkring oss. Mange av svarene som gis bærer preg av at temaet ikke har vært oppe til diskusjon på mange, mange år.
 
Mange av partiene har valgt «sin» seksualpolitiske sak; det være seg sexkjøpsloven, kampen mot prostitusjon, ungdom og sex (forebygging), hiv-paragrafen etc., men ikke ett eneste parti har en overordnet seksualpolitisk plattform fra hvor de både kan vurdere og realitetsbehandle viktige seksualpolitiske saker som måtte dukke opp.
 
Ser de ikke behov for overordnede mål?
Partiene ser ikke ut til å ha fått med seg hvor viktig seksualitet og seksuell helse er for folk flest. I en spørreundersøkelse gjennomført av Cupido for ett år siden kom det frem at flesteparten mener at våre politikere ikke tar seksuell helse og seksualitet på alvor.
 
Og når politikerne hevder at dette er «private spørsmål» som best håndteres av den enkelte og fagfolkene, så glemmer de at det finnes svært få retningslinjer, overordnede mål og behandlingstilbud som kan hjelpe og guide både privatpersoner, helsepersonell og andre fagfolk.

Relaterte artikler