453982951
453982951 | © Prazis / Shutterstock / NTB scanpix

Feministene må jobbe for seksuelle rettigheter for alle

Skrevet av: Tore Aasheim

Publisert:
Sist oppdatert:

Med en sexnegativ innstilling og ved å gjøre mannen til hovedfienden opprettholder feministene avstanden mellom kjønnene, hevder islandsk forsker.

Professor Sólveig Anna Bóasdóttir fra fakultetet for teologiske og religiøse studier ved Universitetet på Island, er klar i sin konklusjon: Feministene er bakstreverske når det handler om seksuell frigjøring.

Nordisk forening for klinisk sexologi (NACS) avholdt 4. - 7. oktober 2012 sin årlige konferanse i Helsinki, Finland, og her holdt den islandske professoren et foredrag om feministenes forhold til seksuell nytelse.

Gjør kvinnekampen en bjørnetjeneste
Bóasdóttir mener å ha grunnlag for å si at de feministiske teoretikerne gjør kvinnekampen en bjørnetjeneste ved å utpeke mannen som den store fienden og kvinnen som det evige offeret.

Hun siterte også kjønnsforskeren Katherine M. Franke som hevder at dersom feministene fortsetter å fokusere på vold i forholdet mellom kjønnene, kvinners avhengighet til menn og risikomaksimeringen ved seksualiteten, mister de også evnen til å se på kvinnekroppen som en kilde til nytelse, intimitet og erotiske muligheter.

Bóasdóttir gjorde rede for den tredje bølge av feminisme som vokste frem på midten av 1990-tallet, der det gis større rom til selvutvikling og mangfold, og der det også finnes de som har forståelse for porno, sexarbeidere, seksuelle lyster inn mot sadomasochisme og butch/femme-roller innenfor det lesbiske miljøet.

Seksuell nytelse som en tredje løsning
Slik Bóasdóttir ser det har feministene til nå hatt to valg; den radikale, dogmatiske og moralistiske retningen innenfor feminismen eller den mykere og pastorale, men like fullt moralistiske tenkemåten. Professoren fremholder at en tredje løsning er veien å gå: En mer realistisk innfallsvinkel, der man anerkjenner at sex kan være risikofylt, men likevel rik på nytelse.

Bóasdóttir anbefaler feministene å slå seg sammen med politiske organisasjoner som jobber for sosial rettferdighet og menneskerettighetsorganisasjoner, for gjennom samarbeid med disse å oppnå sine mål om likeverd mellom kjønnene.

Ikke fokusere på motsetningene mellom kjønnene
Hun fremholder videre at man ikke skal fokusere på motsetningen mellom kjønnene – dette forsterker bare det heteronormative samfunnet som holder fast på kjønnsrollene.

Bóasdóttir oppfordrer feministene til å diskutere seksuelt mangfold, blant annet transkjønnede og mennesker som ser på seg selv som interseksuelle. Hun mener man må gå bort fra å konsekvent gi kvinner offerrollen og jobbe globalt for å markedsføre seksuelle rettigheter for absolutt alle.

 
Les også:
Seksuelle rettigheter - universelle og ukrenkelige
Seksuelle rettigheter er en integrert del av grunnlegende menneskerettigheter og er derfor ukrenkelige og universelle.

Trenger menn et spark bak?
Hva er egentlig fascinerende med den mannlige seksualiteten? Spurte Cupidos redaktør i en pesimistisk spissartikkel.

Seksualitet i en religiøs brytningstid
Kvinner som prøver å vinne kroppslig selvbestemmelse, risikerer en høy fysisk, økonomisk og følelsesmessig kostnad i form av seksuell vold.


Fra Cupidos arkiv:
Kvinnens seksualitet

Hva vet kvinnen om andre kvinners seksualitet - og om sin egen? Og hva vet egentlig mannen om den?

Fra Cupidos arkiv:
Mannens seksualitet

Hva vet mannen om andre menns seksualitet - og om sin egen? Og hva vet egentlig kvinnen om den?

Relaterte artikler