RTA 5671-web
RTA 5671-web | © Robert Tarrerias

Trenger menn et spark bak?

Skrevet av: Terje Gammelsrud

Publisert:
Sist oppdatert:

Hva er egentlig fascinerende med den mannlige seksualiteten? Spurte Cupidos redaktør i en pesimistisk spissartikkel i 1996.

Cupido-gründer og mangeårig Cupido-redaktør, Terje Gammelsrud, var pesimist på mannens vegne og skrev denne spissartikkelen i 1996. Nå er han langt mer optimistisk, men artikkelen som ble valgt som "Cupidoreprise" i jubieumsåret 2009, bør likevel bli stående som et historisk dokument.


Heteroseksuelle menn trenger et spark bak for å ta igjen det store forspranget kvinner har opparbeidet når det gjelder seksuell bevisstgjøring og utviklingen av en frigjørende erotisk kultur.
 
Heteroseksuelle menn mangler simpelthen noen pionerer som kan trekke dem ut av det seige klisteret de sitter fast i, et klister kokt i hop av machokulturens skryt og klisjémessige forestillinger om hva som er mannens sanne seksuelle natur.
 
I den grad han har klart å rive seg løs, har det så altfor ofte skjedd på feminismens, og ikke på mannens egne premisser.
 
Ja, dette er kanskje en av de viktigste erfaringene jeg har høstet gjennom mine 12 år som Cupido-redaktør. I min søken etter hvem som virkelig står for vår tids spennende nyskapninger når det gjelder seksuelle bevisstgjøring og utvikling av erotisk kultur, så har jeg opplevd at det i overraskende høy grad er kvinner som står bak.
 
Det er ingen tvil om at kvinner, og selvfølgelig også homser, gjennom de to siste tiårene har vært utrolig mye flinkere enn heteroseksuelle menn til å definere sine egentlige seksuelle behov og utvikle en ny og frigjørende form for erotisk/seksuell kultur. Blant jentene har det dukket opp en lang rekke pionerer som har inspirert medsøstre verden over til fascinasjon og begeistring over sin kvinnelige seksualitets egenart.
 
Et nytt kreativt jentefellesskap
Vi er vitne til et kreativt fellesskap og en kulturskapning som kommer til uttrykk gjennom erotika, seksualpolitisk litteratur og video, gjennom bevisstgjøringsgrupper, performances og happenings og sist men ikke minst, gjennom kommersiell satsning på egen produksjon og salg av produkter til fremme av seksuell og kroppslig nytelse og velvære.
 
Det som i første rekke slår meg er at disse jentene er fascinert av sitt eget seksuelle potensial, de begeistres over sine orgasmer som er sterke og som kan vare lenge, de fryder seg over at de kan komme ofte, de elsker med hele kroppen og ikke bare med kjønnsorganene, og de gleder seg over at deres kropper kan nytes og elskes selv om de ikke lenger har de ”ideelle” mål og den ”ideelle” alder.
 
Føler ikke sin heteroseksualitet truet
I denne nye erotisk/seksuelle kulturen møter vi også kvinner som fascineres over at de så lett kan nyte sex med andre kvinner uten at de føler sin heteroseksualitet truet. De begynner i voksen alder å utforske sine kjønnslepper og sine klitoriser sammen med andre jenter. De møtes i seksuell lidenskap. De støtter hverandre i stedet for å konkurrere med hverandre. De viser gjensidig hengivelse og er altså blitt mye flinkere til å dele med hverandre og lære av hverandre.
 
Dette lar seg ikke avfeie med at det dreier seg om et amerikansk fenomen, endatil begrenset til enkelte miljøer i New York og San Francisco. Jo, pionerene kommer derfra, så godt som alle sammen, men budskapet deres er blitt godt mottatt av en universell hærskare av kvinner. I Norge faktisk også av stortingsrepresentanten Kristin Krohn Devold, som hevder at kvinnens seksualitet er som et romskip sammenliknet med mannens, som er som en traktor!
 
Jentesex er trendy!
Vi merker det tydelig også her i Cupido. De siste tre, fire årene har vi blant annet registrert en markert økning av innsendte leserbrev og noveller der den seksuelle handlingen utspilles jenter imellom.  Mellom lesbiske og biseksuelle så vel som mellom erklært heteroseksuelle kvinner! Tidligere tilhørte dette mannens fantasidomene. Nå har jentene definitivt overtatt. Jentesex er trendy! Faktisk er vi rammet av en alvorlig manko på gode heteronoveller. Av jentesex har vi skuffen full!
 
Cupido synes selvsagt det er flott at jentene akselererer mot høyere nivåer i sin seksuelle utvikling. Men vi er bekymret på mannens vegne.  Derfor vil vi nå slå et slag for at også han skal komme bedre i gang med rehabiliteringen av sin egen seksuelle og erotiske kultur.
 
De mange kloke menn må mer på banen
Også menn trenger en ny og bedre forankring for sin seksuelle identitet.
 
Fortsetter han å klynge seg til den gamle machokulturens idealer, vil han før eller siden bli akterutseilt av kvinner som ikke lenger finner ham interessant.
 
Tilpasser han sin seksualitet etter feministenes mannsidealer, vil han havne på et blindspor der han kan oppleve at han likevel ikke ble den mannen han selv eller hans kvinner ville han skulle bli.
 
Jeg tror det bare er mannen selv som kan kjenne etter og finne ut av mangfoldet og rikdommen i hans seksuelle potensial. Derfor må det utvikles kulturer der de utrolig mange kloke og innsiktsfulle mennene som har et avklart forhold til sin seksuelle identitet kan komme mer på banen – til glede og nytte for seg selv, sine brødre og sine kvinner!

 
Les også:
Mannens mange utfordringer -
og noen enkle løsninger

Ereksjonsproblemer, mangel på lyst... Menn sliter i stillhet. Det trenger ikke å være sånn.


Feministene må jobbe for
seksuelle rettigheter for alle

Med en sexnegativ innstilling og ved å gjøre mannen til hovedfienden opprettholder feministene avstanden mellom kjønnene.
 

Fra Cupidos arkiv:
Mannens seksualitet

Hva vet mannen om andre menns seksualitet - og om sin egen? Og hva vet egentlig kvinnen om den?

Relaterte artikler