Kvinnens romskip og mannens traktor

Skrevet av: Terje Gammelsrud

Publisert:
Sist oppdatert:

Når kvinnen først har lært å utnytte sitt rike potensial, kan hun gi seg hen i en nytelse som kan bringe henne langt lenger enn mannen noengang kan komme!

Stortingsrepresentant Kristin Krohn Devold (H) slo i bordet da skolens seksualundervisning kom i fokus i Holmgangs abortdebatt på TV2 i slutten av februar 1995.

- Ja, seksualitet må læres. Vi må lære at det er forskjell på kvinnens og mannens seksualitet. Hennes er jo som et romskip, mens hans er som en traktor! Sa stortingsrepresentanten fra Oslo.

Cupido ringte henne dagen etter TV-debatten for å gratulere med et usedvanlig friskt utspill.

- Mange takk, svarte Kristin Krohn Devold. Jeg har fått så mange hyggelige reaksjoner. Flest fra kvinner. Men også mange fra menn, selv om de fleste nok synes karakteristikken passer bedre på andre menn enn akkurat på dem selv!

- Kunne du være så snill å forklare nærmere hva du mener med romskip og traktor. Det var jo ingen av mennene i TV2-debatten som kom på å spørre deg!

- Det er vel ingen hemmelighet at kvinnens seksualitet er langt mer komplisert, og derfor selvfølgelig også mer avansert, enn mannens. Derfor kan det for mange kvinner ta så lang tid - ja, ofte et halvt liv - før de blir kjent med sine egne seksuelle finesser!

- Men du ville vite hvorfor jeg sammenlikner seksualiteten hennes med et romskip, fortsetter Kristin Krohn Devold. - Det gjør jeg fordi det krever både innsikt og ferdigheter å føre et romskip. Men når du først behersker det er det nærmest ingen grenser for hvor fantastiske opplevelser du kan få! Slik er det også med den kvinnelige seksualiteten. Når kvinnen først har lært å utnytte sitt rike potensiale, kan hun virkelig gi seg hen i nytelsen av gode, sterke og gjentatte utløsninger som kan bringe henne langt lenger enn mannen noengang kan drømme om å komme. Jeg forstår godt de mange menn som sier de er misunnelige på oss!

Men jeg synes selvfølgelig det er uhyre trist at så mange kvinner sjelden eller aldri oppnår seksuell utløsning. Jeg synes det er leit å høre at over 90 prosent av dagens kvinner innrømmer at de har faket seg til orgasme under samleiet. Og det gjør ikke saken bedre at det bare er de færreste av mennene som har gjennomskuet dem. Der ser du hvor lite vi egentlig forstår hverandre!

- Men si meg, hvorfor har du valgt en traktor som bilde på den mannlige seksualitet?

- Fordi jeg ser for meg bondens gamle traktor der ute på et jorde. Den er jo så enkel å betjene at enhver kan klare det - uten forkunnskaper. Det er jo bare å skru på tenningen og kjøre i vei.

- Og fordi mannen klarer å kjøre traktor, så tror han også at han kan mestre den kvinnelige seksualitet! Er det det du mener?

- Ja, dette er nok langt på vei riktig. Det er en alvorlig stressfaktor i svært mange samliv at mannen ikke har forstått hvordan han kan tilfredsstille sin kvinne. Men heldigvis, flere og flere menn, spesielt i den oppvoksende generasjon, ser nå ut til å forstå det.

- Når forsto du selv at det var så stor forskjell på den mannlige og den kvinnelige seksualiteten?

- Alle som har lest Kvinner og Klær de siste ti årene vet dette. Dette er et tema som alle kvinner snakker om!

- Så kan det vel tyde på at det blir med snakket?

- Ja, jeg tror faktisk det. Hovedproblemet er at vi kvinner nøyer oss med å snakke med hverandre om våre egne dårlige erfaringer. Denne praten har vanskelig for å nå ut over venninnekretsen. Vi er veldig lite flinke til å føre denne kunnskapen videre til dem som ennå ikke har gjort sine erfaringer. Slik kunnskap må også formidles fra mødre til døtre, og fra lærer til elev i samlivsundervisningen på skolen.

Og her er vi ved mitt utgangspunkt som altså var abortdebatten. Nå skal vi anstrenge oss for å begrense antall aborter, og da tror jeg saklig og ærlig seksualopplysning vil være en av de viktigste hjelpemidlene. Vi må lære unge jenter å ta ansvar for sin egen seksualitet.

- Nå vil jeg utforde utdanningsstatsråden til å lage en fagplan for seksualundervisningen på lærerhøgskolene, sier Kristin Krohn Devold.


Cupido fikk flere reaksjoner på disse ytringene fra Kristin Krohn Devold, blant annet et dikt, Traktoren, fra "en hengiven, men ukjent beundrer".

Relaterte artikler