00016t59
00016t59 | © Bulls

Allerede hormonelt tilfredsstilt

Skrevet av: Tore Aasheim

Publisert:
Sist oppdatert:

Gravide og nybakte mødre er så stappfulle av «kjærlighetshormonet» oksytocin at de er godt forsynt og vel så det med alt som har med seksuelle følelser å gjøre.

Jordmor Hilde Ostad mener at kvinner må kunne ha sex selv om ikke lysten er på topp, og hun synes også det er helt greit at mennene tyr til en runk eller to dersom presset i ballene blir for stort.
 
- Det er hormoner og ikke bare mangel på søvn og annet ubehag som gjør at kvinner mister lysten på sex før og etter svangerskapet. Jordmor Hilde Ostad, også kjent fra Morgenklubben på Radio Norge, mener det er et spørsmål om å gi og ta når det gjelder å holde sexlivet og samlivet sunt og levedyktig i forbindelse med en graviditet.
 
- Gravide og nybakte mødre er så stappfulle av “kjærlighetshormonet” oksytocin at de både fysisk og psykisk er godt forsynt og vel så det med alt som har med sex og seksuelle følelser å gjøre.
 
Kvinnen er allerede hormonelt tilfredsstilt
– å amme gir det samme som en orgasme

En orgasme og det å amme gir faktisk det samme rushet i kroppen av hormonet oxytocin. Det ene er seksuelt, det andre er hormonelt. Kvinnen blir likevel fornøyd og tilfreds, og behovet for en mann og en orgasme for enda et rush blir sterkt redusert.  
 
Dette fantastiske hormonet som binder oss sammen følelsesmessig, er det samme hormonet som gjør at en god del kvinner overhodet ikke føler lyst til sex – de er allerede hormonelt tilfredsstilt – noe som selvsagt fører til frustrasjon hos mannen som ikke slipper til.
 
Urettferdig i forhold til mannen
– også en gravid kvinne har sine plikter

Men enten kvinner liker det eller ikke, så er dette urettferdig ovenfor mannen som plutselig bare blir skjøvet bort og må spille annenfiolin i forhold til mor og barn.
 
Jordmoren mener det til en viss grad også er snakk om ekteskapelige plikter. En ektefelle har også sine fysiske behov, og under forutsetning at det ikke er snakk om tvang eller smerte, mener Hilde Ostad at kvinner har mye å tjene på å stille opp på sine egne premisser.
 
- Det er snakk om å bygge og holde en familie sammen. Hun får se på det som sitt bidrag til Familien AS.
 
Lukk øynene og tenk på shopping i London!
Hilde Ostad understreker at ingen skal tvinges til sex mot sin vilje. Men hun er ikke så sikker på at sex nødvendigvis skal være like fantastisk hver gang.
 
- Kvinnen får heller bare lukke øynene og tenke på shopping i London, mener Ostad.
 
- Jeg tror det er viktig at kvinner forstår at menns frustrasjon på grunn av manglende sexliv ikke går over før pungen er tom. Akkurat dette kan være vanskelig å fatte for mange kvinner, som på sin side kan gå i flere måneder uten sex uten at det blir et stort problem.
 
Ved å erkjenne at det er hormoner og ikke bare mangel på søvn eller timevis med amming som gjør at man minster sexlysten, og at menn faktisk har et fysiologisk behov som bør kunne dekkes, i alle fall av og til, tror Ostad at flere forhold vil kunne oppleve et mer harmonisk svangerskap og en mer givende tid etter fødselen.
 
- Det å skylde på hodepine hele tiden blir for kjerringaktig. Da er det bedre å sette av en kveld sammen der hun innstiller seg på å ha sex med ham, og der fokus skal være forholdet og samholdet mellom de to.
 
Menn har to armer og kan hjelpe seg selv
Hilde Ostad har samtidig liten forståelse for menn som problematiserer mangelen på sex. Her er Ostad svært løsningsorientert.
 
- Så fremt en mann ikke har fått amputert begge armene så er det vel egentlig ikke noe problem. Runking er et fint substitutt for samleie i for eksempel en periode der kvinnen på grunn av sykdom eller smerter ikke orker samleie. Runking er undervurdert som sex, og menn skulle bare ha visst hvor mange kvinner som tenner på å se mannen kose med seg selv.
 
Hun opplever stadig at menn som er med på kontroll før og etter fødselen uttrykker frustrasjon over mangelen på sex. Da har Ostad svaret klart:
 
- Det kan naturligvis være frustrerende ikke å få lov til å ha sex med den man er glad i og tenner på, men du har da to friske hender og de kan brukes til å hjelpe deg selv. Gå hjem og ta deg en god runk, det hjelper på det meste!
 
Kvinnene selv blir også fortvilt over at de mister sexlysten
Kvinnen går og bærer på barnet i ni måneder, og det burde ikke være et stort offer for mannen å være avholdende i deler av denne tiden. Kvinnen på sin side må kunne slippe mannen til dersom det ikke medfører smerte eller er til fare for barnet.
 
Hilde Ostad forteller at mange kvinner uttrykker usikkerhet i samtaler før og etter fødselen. De kan for eksempel oppleve at partneren blir mer rastløs, mer aggressiv og mer utilpass med situasjonen som graviditeten fører med seg. Kvinnene selv blir også fortvilt over at de mister sexlysten og til og med ikke orker at kjæresten tar i dem. Jordmoren tror at kunnskap og dialog partnerne imellom vil kunne løse mange av utfordringene.
 
- Det oppleves faktisk enda mer traumatisk for en kvinne å bli avvist under graviditeten. Dersom kvinner kunne velge mellom en mann som er litt vel ivrig og en mann som totalt avviser henne og synes hun er feit og ekkel, så vil de aller fleste foretrekke at mannen ønsket ha sex med henne.
 
Noen menn avviser sine kvinner fordi de er redde for å skade barnet. Dette er misforstått omsorg. Det er bedre, både for mor og foster, med et jevnlig tilsig av oksytocin som resultat av et sunt sexliv under svangerskapet. Bare berøring er ikke til å forakte, men sex er både godt og sunt. Jeg bruker å si: An orgasm a day, keeps the doctor away!”
 


Les også del 2 av Tore Aasheims intervju med Hilde Ostad:
Fascinasjon for oksytocin
Oksytocin er kjærlighets- og berøringshormonet. Det gjør også godt for immunforsvaret.

 
Les også:
Oksytocin viktig ved fødsel
Oksytocin som er kjent som kjærlighets- og berøringshormon, er også helt avgjørende ved fødsler.

Helsevesenet neglisjerer helserisiko
De fleste førstegangsfødende kvinner opplever problemer i seksuallivet under svangerskapet, men helsevesenet gir dårlig informasjon.

 
FRA CUPIDOS ARKIV:
Svangerskap
God sex under svangerskapet og i tida etter fødselen er en meget god investering for et fortsatt godt samliv. Lite eller dårlig sex i denne perioden kan være risikabelt.

Samlivet etter fødselen
Tid for nye utfordringer som kan skape rikelig med både begeistring og bekymring. Vær beredt!
 

Relaterte artikler