Våre menneskelige neser har ikke bare 30 millioner luktceller til sin hjelp, de er også utrustet med det nasale organet, VNO, som kan registrere feromoner. | © David Steinberg

Feromoner er som nøkler

Skrevet av: Malena Ivarson

Publisert:
Sist oppdatert:

Leter du etter din drømmemann eller drømmekvinne? La kroppsluktene, feromonene, gjøre jobben for deg! Spray dem ikke bort! Skjul dem ikke med parfyme!

Kroppslukten din er som skreddersydd for å lokke til seg en partner. Spray altså ikke bort den eller skjul den med parfymer. Og fjern for all del ikke sjenerende hårvekst. Det er ikke lenger kjærlighet ved første blikk som gjelder. Alt handler om den første fornemmelse av lukt.

Kroppslukter fungerer som nøkler, enten de åpner døra til romansen eller stenger den igjen. Om lukten av den andre oppleves som ubehagelig, fins det ingen knep i verden som kan holde liv i romansen.

«Å, så godt du lukter» kan bety «jeg elsker deg», sier Lars Gösta Dahlöf, dosent i psykologisk sexologi ved Göteborgs Universitet. Kvinner liker menn som lukter annerledes enn dem selv. Om lukten minner om pappas eller en av brødrenes, er det ting som tyder på at hun ikke bli særlig tent.

Kan lukte seg frem til en passende far
Vi synes ikke at våre nærmeste slektninger lukter videre godt. Ett unntak er det nyfødte spedbarnet som har en helt uimotståelig duft som produseres fra hårbunnen på det lille hodet.

Lars Gösta Dahlöf har forsket på feromonenes betydning i mer enn ti år. Han hevder at de kan være helt avgjørende i møtet mellom to mennesker. Studier viser til og med at kvinner kan lukte seg fram til en passende far til sine barn.

Velger menn som er mest ulike seg selv
– Ulike forsøk viser at kvinner under eggløsningen velger menn som er så ulike dem selv som overhodet mulig, rent genetisk. Det er bra for avkommet, som får et bedre immunforsvar og dermed mindre risiko for arvelige sykdommer. Når man tar p-piller blokkeres den naturlige syklusen – og eggløsningen uteblir. Kanskje kan man rent ut si at det er p-pillens feil at vi dras mot feil partner, siden den naturlige syklusen er satt ut av spill, sier Dahlöf. At mange slutter med p-piller når et forhold har tatt slutt, kan være en måte å få sansene til å spore opp en ny og mer velegnet partner.

– Det har lenge vært kjent at dyr utsondrer feromoner for å vise at de er seksuelt tilgjengelige. Bihunner slipper for eksempel ut en strøm av feromoner for å trekke til seg hannene. Og i parringstiden pruster hanngrisen over purka som igjen går rett i stilling for befruktning. Kunnskapen utnyttes innen jordbruket, hvor feromoner anvendes for å få dyrene til å pare seg.

Prøv ikke parfymen på ekspeditøren
Våre menneskelige neser har ikke bare 30 millioner luktceller til sin hjelp, de er også utrustet med det nasale organet, VNO, som kan registrere feromoner. De er grunnen til at en parfyme aldri lukter likt for to ulike personer. Prøv derfor aldri en parfyme på ekspeditøren om du skal kjøpe den til din kone, tipser Lars Gösta Dahlöf.

– Om vi med hjelp av «lånte lukter» skaper en feilaktig duft får ikke våre egne kroppslukter sjansen til å komme til sin rett.

Kan man så gjøre seg mer attraktiv ved hjelp av feromonparfymer? Man kan jo alltids prøve, men det fins ingen vitenskapelige bevis for at det virker.

Det trenger altså ikke være feil å forsterke sin egen lukt. Men man får heller prøve seg fram. Studier viser for eksempel at vanilje kan gjøre menn opphisset. Det kan jeg bevitne. Min sterkt vaniljebaserte, franske parfyme førte til et uventet antall beundrere!

Bruk heller såpe og vann
Innen EU overstiger omsetningen av parfymerer og kroppsprodukter årlig over 200 milliarder kroner. – De utnytter menneskers usikkerhet, sier Lars Gösta Dahlöf. – Såpe og vann holder i massevis. Kjønnsorganenes naturlige lukt er en viktig ingrediens i oralsex for både menn og kvinner. Man bør vaske seg ofte, men ikke ty til intimspray og lignende. Sjansen for å lokke til seg den rette partneren er størst om vi lar våre egne lukter slippe til.

Relaterte artikler