Katt_feromoner
Katt_feromoner

Duftende lidenskap

Skrevet av: Joachim Henriksen

Publisert:
Sist oppdatert:

Seksualiteten sitter i nesen, og ikke bare i kattens. Umerkelige dufter er nemlig viktigere for sexlivet ditt enn du tror.

Vi kaller dem feromoner. Duftene som finner vei til nesen din og forteller om hvem som er klar for en runde i sengehalmen. Men hvordan kan vi kjenne en lukt som vi ikke kan oppfatte bevisst? Og er betydningen av feromoner egentlig noe mer enn bare en romantisk myte?
 
Fantastisk effekt
En ting vet vi i alle fall med sikkerhet: Feromoner eksisterer i dyreverdenen. Det finnes flere bevis på hvordan insekter og smådyr sender ut luktsignaler for å fortelle at det er på tide med forplantning.
 
Mannlige møll kan oppdage en kåt hun-møll på flere kilometers avstand. Feminine griser med parringslyst tiltrekkes av galter som utskiller maskuline feromoner. Og har du en katt eller hund i huset? Da er du også klar over hvilken fantastisk effekt en frue i løpetiden kan ha for dyrelivet i nabolaget.
 
Lukter vi kjenner, men har glemt hva betyr
Så lett er det ikke for oss mennesker. Noen eksperter mener at høyere utviklede arter har mistet evnen til å gjenkjenne de diskrete duftsignalene. Men vi sitter fortsatt med evnen til å både utskille duftene og reagere på feromonene fra andre. Det kan forklare hvorfor vi ikke klarer å gjenkjenne feromoner, men likevel reagerer når vi blir utsatt for dem.
 
Mest feromoner rundt eggløsningen
Og reagere – det gjør vi. Et vanlig eksempel på feromonenes effekt er hos kvinner som bor tett sammen. I løpet av noen få måneder vil menstruasjonen tilpasse seg slik at de alle menstruerer på samme tidspunkt. Dette fenomenet kan forklares med feromoner som utskilles fra kjertler i armhuler og kjønnsorganene og blandes med svette på huden.

Undersøkelser viser også at kvinner sender ut mest feromoner i perioden rundt eggløsningen. Dette er jo også den tiden av måneden hvor mulighetene for å bli gravid er aller best.
 
Det maskuline feromonet Androstenon finnes først og fremst i svetten hos menn. Altså om den ikke allerede er vasket bort og kamuflert med såpe, deodorant og aftershave.
 
For feromonene har et stort problem: De opptrer ofte sammen med tydelige lukter som vi ikke er så stolte av å dele med andre. Svette, kjønnssafter og urin bæres med stolthet i dyreriket, men hos oss mennesker er ikke slike lukter like akseptert. Derfor bruker både kvinner og menn gjerne et tilskudd med parfyme for å tildekke de ubehagelige luktene.
 
Ekte kroppslukt er sexy
Problemet ligger ikke i selve svetten. Fersk svette i normale mengder regnes som en tiltrekkende kroppslukt av mange. Men når svette, bakterier og avfallsstoffer fra huden får utvikle seg fritt, oppstår lukten som mange synes er ubehagelig.
 
– Kroppslukt er jo ikke lenger akseptabelt, du kan si at vi lider av en antisvette-nevrose alle mann. Vi bruker kunstig lukt for å maskere kroppslukten eller vasker oss til vi ikke lukter mer. Og når vi forvrenger og maskerer kroppslukten gir vi også fra oss andre signaler, forteller den svenske eksperten Lars-Gösta Dahlöf.
 
Dahlöf er dosent i psykologisk sexologi ved Göteborgs Universitet og har god forståelse for at vi gjerne ønsker å lukte godt. Men kanskje bør vi stole mer på vår egen kroppslukt dersom vi følger reglene for vanlig renslighet.
 
– Det er jo ikke akkurat akseptabelt å gå bort og lukte på et annet menneske, om vi ikke allerede er intime. Vi tør ikke tro at vår egen kropp kan lukte godt sånn helt av seg selv, men mange kan oppdage at sin egen lukt faktisk er tiltrekkende på andre mennesker, mener Dahlöf.
 
Sikker vinner på sjekkemarkedet?
Om du ønsker en aura av sexy feromoner bør du altså være forsiktig med kosmetikken. Men det er heller ikke uten problemer. En utfordring er at svette ikke skal ligge lenge på huden før lukten endrer seg fra sprek mann til gammel gris. Og menn som lukter gammel svette blir sjelden invitert på nachspiel.
 
Men heldigvis finnes det råd. Flytende feromoner på små flasker kan blandes i aftershaven eller parfymen for en bombesikker mikstur. Godlukt med tiltrekkende og hemmelige feromoner – det må da være en sikker vinner på sjekkemarkedet?
 
– Det finnes noen seriøse produsenter av konsentrerte feromoner som du for eksempel kan tilsette i en flaske med parfyme. Men om det faktisk hjelper på seksuell tiltrekning, det er vanskelig å bevise.
 
­– Vi forskere er ennå ikke 100 prosent sikre på om menneskelige feromoner eksisterer slik vi tror, og om de i det hele tatt er sentrale i vårt seksualliv. Noen av essensene som er i salg inneholder også så lite virkestoffer at det er tvilsomt at de har noen effekt, mener Dahlöf.
 
Han har derimot tro på at blandingene kan gi en placeboeffekt, det vil si at vi føler oss mer attraktive og sexy fordi vi vet at huden er dusjet med feromonene. Og det kan gjerne føre til at vi også blir mer attraktive i andre menneskers øyne.
 
– Men dette er veldig individuelle saker altså. Vi har jo alle personlige preferanser som er forskjellige. Og personlig tiltrekning handler nok enda mer om den som lukter, enn selve lukten, når alt kommer til alt.
 

Relaterte artikler