Din kroppslukt er unik

Publisert:
Sist oppdatert:

Forskning fastslår at hver og en av oss lager vår egen unike lukt, helt uavhengig av dagens dusj med parmyme eller etterbarberingsvann.

Forskere fra Konrad Lorenz Institute for Ethology i Wien har undersøkt det hele ordentlig, skriver forskning.no med bladet Nature som kilde. 

Konklusjonen ser ut til å være at kroppslukta di skiller deg fra andre mennesker, kanskje like tydelig som ansiktet ditt.

Det østerrikske forskerteamet samlet 197 voksne mennesker, som gikk med på å gi fra seg prøver av både urin, spytt og underarmssvette. De neste ti ukene ble slike prøver tatt ved fem forskjellige anledninger.

Da forskerne undersøkte prøvene, fant de flere tusen ulike flyktige kjemikalier - stoffer som kan ha en lukt. Disse kjemiske forbindelsene ble identifiserte ved hjelp av kromatografi og massespektrometer, skriver Nature.

Resultatene tydet på at cocktailen av luktstoffer i svetten forandret seg fra prøve til prøve. Men det var likevel en gruppe på omtrent 400 forbindelser som så ut til å holde konstante nivåer gjennom hele perioden.

Ved å sammenligne hvilke av disse stoffene som var til stede eller ikke til stede hos hver person, kunne forskerne klart skille de 197 menneskene fra hverandre. Dette gjaldt også for folk som bodde sammen eller var i nær familie.

Relaterte artikler