Innvandrere møter ny kunnskap om omskjæring

Publisert:
Sist oppdatert:

Holdningene til omskjæring av kvinner forandres når innvandrere flytter til Norden.

Det skjer blant annet fordi kjønnslemlestelse er forbudt, men også fordi folk møter ny kunnskap om omskjæring, viser forskning utført ved universitetet i Örebro.

«Det kan være en lege eller sykepleier som forteller at det er helsefarlig, eller en religiøs leder som sier at religionen ikke krever det,» forklarer forsker Sofia Strid, og legger til at koranen faktisk forbyr mennesker å skade kroppen. I for eksempel Somalia omskjæres 98 prosent av kvinnene, ifølge NHO, og de uomskårne risikerer både utstøtelse og problemer med å bli gift. 

Samtidig lever forestillingen om at omskjæring er bra for helsen og hygienen, og Sofia Strid kan fortelle at spesielt mennene i undersøkelsen lurer på om det ikke er like bra å skjære bare litt, sånn for sikkerhets skyld. Det er kvinnene som rent praktisk står for omskjæringen, men Strid påpeker at vi må huske at dette er en tradisjon som opprettholdes av og for menn på samfunns- og strukturnivå. 

«Noen menn er bekymret for at manglende omskjæring kan føre til sykdommer, mens andre frykter at døtrene ikke skal bli betraktet som rene. Kvinnene er derimot tydelige på at omskjæring faktisk fører til sykdommer, både fysiske og psykiske. Deres egne erfaringer får dem til å endre mening.

 
Les mer:
Nytelsesfull sex -
selv etter kvinnelig omskjæring

Til tross for smertefulle innegrep med helserisiko, kan de de største sexproblemene oppstå på grunn av vestlige fordommer.

Kvinnelig omskjæring: Fordommer i nord
Siden 1993 har norsk-somaliske Safia Yusuf Abdi holdt foredrag om kjønnslemlestelse for norske helsearbeidere. Hun forteller ofte historier om hvor lite nordmenn vet om sex.

Fakta om omskjæring av kvinner
Kvinnelig omskjæring eller kjønnslemlestelse er en fellesbetegnelse på ulike typer og grader av inngrep hvor ytre kjønnslepper fjernes helt eller delvis eller påføres annen varig skade.

Relaterte artikler