Fakta om omskjæring av kvinner

Skrevet av: Hanne Grasmo

Publisert:
Sist oppdatert:

Kvinnelig omskjæring eller kjønnslemlestelse er en fellesbetegnelse på ulike typer og grader av inngrep hvor ytre kjønnslepper fjernes helt eller delvis eller påføres annen varig skade.

  • Verdens Helseorganisasjon skiller mellom fire former for kvinnelig omskjæring hvor infibulasjon, det å sy igjen kjønnsåpningen og fjerne ytre kjønnslepper regnes som den mest alvorlige.
     
  • Kvinnelig omskjæring praktiseres i 28 afrikanske land. Størst utbredelse er det i Djibouti, Egypt, Etiopia, Eritrea, Gambia, Mali, Somalia og Sudan. Kvinnelig omskjæring praktiseres også i noen grad i Asia og Midtøsten.
     
  • I Europa har det også, historisk sett, vært brukt omskjæring som kur mot kvinnesykdommer som hysteri.
     
  • I Gambia omskjæres jenter når de er spedbarn. I Somalia når de er i 6–8 års alderen. Det vanlige er at jenta omskjæres før hun kommer i puberteten.
     
  • Omskjæring regnes som en innvielse til voksenlivet og man mener at dette sikrer at jenta forblir jomfru og ærbar før hun blir gift. I Somalia, hvor infibulasjon praktiseres, er det et tegn på maskulinitet når mannen penetrerer den gjensydde kjønnsåpningen på bryllupsnatten.

    Faktasamlingen er fra et tema om omskjærig i bladet Cupido.
     
Les mer:
Nytelsesfull sex -
selv etter kvinnelig omskjæring

Til tross for smertefulle innegrep med helserisiko, kan de de største sexproblemene oppstå på grunn av vestlige fordommer.

Kvinnelig omskjæring: Fordommer i nord
Siden 1993 har norsk-somaliske Safia Yusuf Abdi holdt foredrag om kjønnslemlestelse for norske helsearbeidere. Hun forteller ofte historier om hvor lite nordmenn vet om sex.

Da psykiatrien tok klitoris
Også vestlige kvinner er blitt utsatt for  omskjæring av klitoris. Det er et mørkt og ukjent kapittel i vår historie.

Relaterte artikler