Nytt nummer ute nå!
Gorillaen har flusst med damer og trenger ikke flotte seg med prangende stas. | © Bulls

Når størrelsen ikke teller

Publisert: 15.10.2016 kl. 00:00 | Oppdatert: 02.11.2018 kl. 15:02

I forhold til menneskets størrelse er våre kjønnsorganer svært store - sammenlignet med vår «frendsart» gorillaen.
Apekongen har en kropp som veier mellom 140–165 kilo, men penis hos hannene er ikke mer en cirka tre centimeter lang i snitt. Sjimpansen er litt bedre stilt med sin seks centimeter lange penis, men faktum er at ingen av dem er i nærheten av mennesket der penisstørrelsen i gjennomsnitt er på mellom 13 til 15 centimeter.

Så hvordan har det blitt slik? spør forskere. I en nylig gjennomført australsk studie kom det frem at kvinner har en tendens til å finne store peniser, i tillegg til brede skuldre, mest attraktivt.
 
Det kan gi oss noe av svaret på gåten om hvorfor vi mennesker har så store kjønnsorganer.
 
– Jeg synes dette er spennende resultater fordi det kan gi oss noe av svaret på gåten om hvorfor vi mennesker har så store kjønnsorganer, og hvorfor vi ser ut som vi gjør, sier Peter Kjærgaard, som er professor i evolusjonære studier ved Aarhus Universitet i Danmark til nettsiden videnskap.dk.
 
Han mener de australske funnene gir en pekepinn på hvordan det gjennom evolusjonen har foregått en seksuell seleksjon. – Fra det tidspunktet mennesket begynte å gå på to ben har våre kjønnsorganer vært veldig synlige. En stor penis vil altså ha vært et tydelig trekk hos oss i forhold til andre primater, forklarer han.
 
I motsetning til oss mennesker har for eksempel gorillaen et harem av kvinner for seg selv. – Det eneste han skal bruke for å holde hannene unna er ren og skjær muskelkraft. Det foregår altså ingen konkurranse på utseende og derfor har han heller ikke trengt å gjøre annet for å imponere damene enn å flekse litt med musklene, sier Kjærgaard. 

 
Les også:
Sex som alternativ til krangel
Vi mennesker løser gjerne konflikter ved verbal kommunikasjon, og det engelske begrepet «make-up sex» etter en krangel er vel ikke helt ukjent for de fleste.

Kommer det an på størrelsen?
Menn kan ha legitim angst for det som er viktig for kvinner, melder The Journal of Sexual Medicine.


Kunsten å måle penis
Det er lett å måle feil. Skriv det gjerne på kontoen for subjektiv oppfattelse, den samme vi bruker når vi bedømmer egne barn og egen hjemmelaget vin.


Fra Cupidos arkiv:
Mannens seksualitet

Hva vet mannen om andre menns seksualitet - og om sin egen? Og hva vet egentlig kvinnen om den?Denne artikkelen var først publisert i bladet Cupido 7/2013.