Kvinnelig omskjæring: Fordommer i nord

Skrevet av: Elin Johansen

Publisert:
Sist oppdatert:

Siden 1993 har norsk-somaliske Safia Yusuf Abdi holdt foredrag om kjønnslemlestelse for norske helsearbeidere. Hun forteller ofte historier om hvor lite nordmenn vet om sex.

På konferansen til Norsk forening for funksjonshemming, samliv og sexualitet i 2008 forteller den strålende og selvsikre Safia om hvordan hun ble møtt som nyutdannet sykepleier.

Safia møter sin nye nærmeste kollega i korridoren, som nesten før hun får hilst på henne spør, som de fleste nordmenn: «Hvor er du fra?» Når Safia svarer Somalia setter kollegaen opp en bekymret mine: «Stakkars deg da ... Da er du jo omskjært, ødelagt, og kan ikke få orgasmer.»
 
«Du vet vel at etter brylluppet er vi ikke sydd igjen lenger, så vi kan ha sex så mye vi vil?» Den norske kollegaen hadde ikke ventet så direkte tale.

Smilet sitter fremdeles i Safias ansikt, selv om hun irritert lurer tilbake på om det er vanlig å spørre om sexlivet i første samtale? «Ja, vi er nå litt friere her nordpå», svarer sykepleieren i 40-årene. Ok, Safia er verken flau eller redd for å snakke om kropp og orgasmer, så hun parerer: «Du vet vel at etter brylluppet er vi ikke sydd igjen lenger, så vi kan ha sex så mye vi vil?»

Den norske kollegaen hadde kanskje ikke ventet så direkte tale, men hun mumler noe om at fysisk sett så er jo mulighetene for orgasme ødelagt. Safia himler med øynene: «Har du ikke hørt om g-punktet, eller vaginalorgasmer?»

Det hadde den norske frigjorte og utdannede kvinnen ikke, hun trodde orgasmen var avhengig av klitoris. Og snart kom det fram at det var hun som hadde orgasmeproblemer, både under samleie og på egenhånd. Heldigvis kunne omskjærte, somaliske Safia sette seg ned med henne, og lære henne litt om sex.

 
Artikkelen er fra et omskjæringstema i bladet Cupido.

Les mer:
Nytelsesfull sex -
selv etter kvinnelig omskjæring

Til tross for smertefulle innegrep med helserisiko, kan de de største sexproblemene oppstå på grunn av vestlige fordommer.

Fakta om omskjæring av kvinner
Kvinnelig omskjæring eller kjønnslemlestelse er en fellesbetegnelse på ulike typer og grader av inngrep hvor ytre kjønnslepper fjernes helt eller delvis eller påføres annen varig skade.

Innvandrere møter ny kunnskap om omskjæring
Holdningene til omskjæring av kvinner forandres når innvandrere flytter til Norden.

Da psykiatrien tok klitoris
Også vestlige kvinner er blitt utsatt for  omskjæring av klitoris. Det er et mørkt og ukjent kapittel i vår historie.


Nyttig å vite om mannens forhud
Med støtte i et nordisk barnemedisinsk fagmiljø, foreslår barneombudene i Norden aldersgrense for omskjæring av gutter.


Fra Cupidos arkiv: Kvinnens orgasme
Kvinnens orgasme er - takket være ny forskning  - ett av flere områder der seksualiteten må fortelles på nytt.

Relaterte artikler