DCE 7302w
DCE 7302w | © Daniel Černý

Berøringshormon som gjør oss kåtere og friskere

Skrevet av: Hanne Grasmo

Publisert:
Sist oppdatert:

Berøringer trenger vi, ikke bare fordi det er deilig og gir mer kåthet, men fordi kroppskontakt er helt nødvendig for helsa vår.

Det er gjort mye forskning på berøring i de siste tiårene, spesielt professor Kerstin Uvnäs-Mobergs ved Karolinska Instituttet i Stockholm har vært i front for å finne ut av sammenhengen mellom oxytocin og berøring. Oxytocin er et hormon som gjør oss kåtere, gladere og friskere!

Sexologisk rådgiver Stine Kühle-Hansen forteller til Cupido at forskerne opprinnelig trodde det kun var kvinner som hadde og trengte oxytocin, fordi det gir sammentrekninger i livmoren under en fødsel. Det er også det hormonet kvinner kan få kunstig i "drypp" dersom veene ikke er sterke nok.

- Oxytocin utskilles også når en kvinnes brystvorter blir stimulert, både ved amming og kjærtegn, det gir sammentrekninger i underlivet og kan til og med gi henne orgasme, sier Stine Kühle-Hansen entusiastisk.

Positiv helseeffekt - og det skal ikke så mye til
Men nå har forskerne bevist at all slags berøring øker oxytocin-nivået i blodet både hos kvinner og menn. Det skal ikke så mye til heller, en klapp på skulderen eller et kyss på kinnet gir målbare resultater.

Cupido har tidligere skrevet om de positive helseeffektene av å ha høyt oxytocin-nivå. Og Kühle-Hansen sier all ny forskning bekrefter tidligere hypoteser. Det mest ekstreme eksemplet på hvor farlig det er å ikke få nok berøring er at spedbarn på barnehjem som ikke blir berørt, faktisk kan dø av mangel på kroppskontakt.

- Et mer positivt eksempel er massasje. Uvnäs-Mobergs forskning beviser at det senker aggresjon, minsker stress, bedrer fordøyelsen og gjør at sår gror raskere.

Berøringshormonet er ferskvare
Å kalle oxytocin "berøringshormonet" blir derfor meningsfullt. Men Stine Kühle-Hansen minner om at hormonet er ferskvare: - Så du holder ikke en hel uke på én berøring!

Berøring er så mangt, fra et håndtrykk til en legeundersøkelse, fra trøstende klemmer til pirrende tak i rumpeballene. De viktigste hovedgruppene er, ifølge Stine Kühle-Hansen:

  • Klinisk berøring (hos lege, terapeut)
  • Spa-berøring (massasje, fotpleie)
  • Omsorgs-berøring (klem, stryk)
  • Seksuell berøring

Noen er redde for at forholdet skal bli "kost i hjel", at spenningen blir borte om man bare tar på hverandre uten sex. Men det er motsatt! Om vi ikke berører og koser, blir lysten mindre. Igjen er det oxytocin-hormonet som sørger for økt lyst.

- Berøring gir mer kåthet, både for ham og henne, både i øyeblikket og generelt i hverdagen, sier hun. - Sexlysten sitter ikke i kjønnet, men i hjernen, og veien dit går via hele kroppen og sansene. Å bare bruke kjønnet til sex tar bort store deler av mulighet for å sanse og oppleve ekstaser. Sex er så mye mer enn samleie.
 

 

Les også:

Erotikk i koronaens tid - Hvordan finne hint i fantasiene?

Smittsomt Unngå å smitte og bli smittet!

 

Relaterte artikler