Tatt på fersken

Publisert:
Sist oppdatert:

Å ha smårollinger i huset kan av og til gjøre hyrdestunden til en ekstra utfordring. Sover de? Hysj, ikke stønn så høyt!

Nei, det er ikke alltid like lett «å komme seg unna» med noe særlig mer enn en kjapp en, mens junior får servert noen tegnefilmer på tv´n.

Men hva gjør du hvis så skulle skje – at dere blir tatt på fersken, mens kosen er i gang? Spesialist i sexologisk rådgivning og førskolelærer, Margrete Wiede Aasland, forteller til Foreldre.no at man naturlig nok stopper opp om barnet fersker en i akten.

«Bare si at mamma og pappa koser med hverandre, eller mamma og pappa elsker med hverandre,» sier hun.

Hun forteller at det å ferske foreldrene kan være veldig flaut for en 10-åring, men at en treåring ikke vil skjønne stort av det.

«Bare si: Dette skulle ikke du sett, unnskyld for at du så det,» forklarer hun.
 
«Mamma og pappa ligger og koser med hverandre og da lager man rare lyder av og til.»

Hun tror likevel ikke at barn tar skade av å se foreldrene midt i hyrdestunden. «De tar mer skade av at mamma roper og skriker og ynker seg. Si «vet du, mamma og pappa ligger og koser med hverandre og da lager man rare lyder av og til», sier hun.

Det er også viktig at barn tidlig lærer om kroppen sin og hvordan et barn blir til. Wiede Aasland mener det er lurt at barna får vite dette før de begynner på skolen.

«Si for eksempel: Og så tar pappa tissen inn i vagina, eller skjeden, og dette gjør vi fordi det er godt. Og når man er voksne så kan man lage barn. Noen ganger gjør man det fordi det er godt, noen ganger gjør man det for å lage barn. På den måten ble du til», forklarer hun.

Psykolog og samlivsterapeut, Peder Kjøs, mener man må se litt an hvordan barnet reagerer. «Den generelle retningslinjen er ikke å gi mer informasjon enn nødvendig, forteller han.
 

Les også:
Snakk med barna om seksualitet
før de blir flaue!

La barna ha sin seksualitet i fred, men gi dem kunnskap nok til å ta de riktige valgene.

31 spørsmål om ung seksualitet
Spørsmål og svar om de unges møte med seksualitet – enten sin egen eller andres – og hvordan de voksne kan eller bør takle det.


Fra Cupidos arkiv:
Barns seksuelle utvikling

Det skjer vesentlige forskningsgjennombrudd på et område som fortsatt er tabu innen store deler av forskningsverdenen.

Relaterte artikler