Kosestund for å starte fødselen

Skrevet av: Hanne Grasmo

Publisert:
Sist oppdatert:

Det finnes ikke så mye forskning på dette området, men en kosestund kan anbefales for å sette i gang fødselen dersom kvinnen går over termin.

Antall elskovsstunder synker drastisk for nybakte foreldre, men det trenger absolutt ikke være sånn. Kåtheten både kan og bør dyrkes, før, under og rett etter en fødsel. 
 
Det tar ni lange måneder å bære frem barnet. For noen tar det enda lengre tid å komme i gang med sexlivet igjen etter fødselen. Dette er ikke bra, verken for foreldre eller barn. Et godt og sunt sexliv er bra for både mor og far, og når foreldrene har det bra er dette selvsagt til stor fordel for den nyfødte.
 
«Det er ingenting i veien for å fortsette seksuell aktivitet, med eller uten samleie, helt fram til den dagen fødselen starter,» sier den kjente sexologen og gynekologen Woet Gianotten til Cupido.


 

© Bulls - 000aq8qy


Gianotten mener det er helt klart at desto mer sex og desto bedre sexliv et par har før fødselen, desto mer og bedre sex kan de to nyte etter at barnet er født.
 
Erotisk fødsel
Mange avstår fra sex under svangerskapet fordi de er redde for at samleiet skal starte fødselen før tiden. Det finnes ikke så mye forskning på dette området, men det er vanlig at jordmødre anbefaler paret en kosestund for å sette i gang fødselen dersom om kvinnen går over termin.
 
Det er likevel ingen grunn til bekymring for at fødselen skal starte for tidlig. Sex vil kun fungere som «kick-start» når kvinnen er tett på terminen, mer enn 38 uker inn i svangerskapet.
 
Det finnes noen vitenskapelig beviste grunner til at samleie, og orgasmer, kan bidra til å starte fødselen:
 

  • Mannens sæd er rik på prostagladin, et hormon som legene bruker sammen med hormonet oksytocin i «kunstig drypp» for å få i gang veene.
  • Det at penis støter mot skjedeveggen kan sette i gang produksjonen av prostagladin hos kvinnen.
  • Når kvinnen får orgasme slippes hormonet oksytocin i blodet, noe som kan føre til at fødselen settes i gang.
  • Sterke orgasmesammentrekninger kan lage sprekker i livmorens membran, som så starter fødselen.
  • Å dra i eller å massere brystvortene utløser store mengder oksytocin, noe som kan starte veene og fødselen.

 
Selve fødselen oppleves som et mareritt for mange kvinner. 45 prosent sier smertene var verre enn forventet. På den annen side – og dette er kanskje overraskende – opplever også en liten andel kvinner fødselen som erotisk.
 
Sexolog Gianotten forteller at fødselen kan være av det gode, men også traumatisk for mange menn. At partneren er med under fødselen kan enten stryke båndene mellom paret, eller det kan også være så traumatisk for ham at det virker ødeleggende på det kommende sexlivet.
 
Seksuell stimuli som smertelinding
Når fødselen er kommet i gang eller stopper opp kan seksuell stimulering både brukes som smertelindring eller for å få i gang veene igjen. Stimuleringen kan bestå i at kvinnens bryster blir massert eller at hun selv, partneren eller jordmoren stimulerer klitoris eller området rundt vagina. Stimuleringen setter i gang produksjonen av blant annet hormonet oksytocin som er bra både for melkeproduksjon og relasjonsbygging mellom foreldre og barn.
 
De kvinner som opplever fødselen som erotisk kan på forhånd ha lært seg teknikker som «å puste ut barnet», vippe med bekkenet og å bruke sin seksualitet til å døyve smertene.
 
Noen kvinner opplever også å få orgasmer under veene.

 

Les også:
Oksytocin viktig ved fødsel
Oksytocin som er kjent som kjærlighets- og berøringshormon, er også helt avgjørende ved fødsler.


Med lyst skal du føde
Kvinner fra hele verden kan fortelle om lystfylte fødsler med sensuelle og seksuelle innslag. Likevel oppfattes slike opplevelser som tabu.


Fra Cupidos arkiv:
Livssyklus / Fødsel
Innebærer hospitalisering av fødsler også en sykeliggjøring av en naturlig prosess? Neglisjeres muligheter fordi vi er så forlegne?

Relaterte artikler