Oksytocinet er ikke bare avgjørende for fødselsprosessen, men også viktig for å skape god relasjon mellom moren og det nyfødte barnet. | © Bohbeh / Shutterstock / NTB scanpix

Oksytocin viktig ved fødselen

Skrevet av: Tore Aasheim

Publisert:
Sist oppdatert:

Oksytocin som er kjent som kjærlighets- og berøringshormon, er også helt avgjørende ved fødsler.

– Oksytocin sørger for at livmoren får muskelkramper eller rier som presser barnet ut. Og når barnet er vel ute, er hormonet viktig for å få til amming; det driver ut melken til barnet som suger, og det skaper en relasjon som gjør det lystbetont å amme. Før i tiden ville jo barnet dødd av sult om mor ikke opplevde det som positivt å amme.

– Umiddelbart etter fødselen er dette nødvendig slik at barnet får den livsviktige første slurken morsmelk, som blant annet inneholder store doser antistoffer som sparker i gang barnets immunforsvar.
 
Kommer i kontakt med området rundt morens anus
Til tross for at hun har jobbet som jordmor i snart ti år lar Hilde Ostad seg fortsatt forundre over skaperverkets styrke og finurlige innretninger. Visste du for eksempel at grunnen til at barn som regel fødes med hodet først og ansiktet vendt nedover er fordi det da umiddelbart kommer i kontakt med området rundt morens anus som inneholder massevis av bakterier, og som gjør at barnet dermed adopterer morens bakterieflora?
 
– Ja, det var altså bare en digresjon, forsikrer jordmoren som elsker jobben sin, men som også forteller at hun har et ambivalent forhold til alskens nye instrumenter og medisiner som introduseres på fødeavdelingene.
 
– Ikke misforstå – i noen tilfeller er det viktig at vi har ekstra utstyr å hjelpe oss med. Men vi må ikke glemme at fødselen er en naturlig prosess, og at vi er skapt for å føde naturlig. Av erfaring vet jeg at når en kvinne begynner å bevege seg på en spesiell måte, når hun får en viss hudfarge eller til og med en viss lukt, så vet jeg sånn cirka hvor langt fødselen er kommet.

– En slik kunnskap kan ikke maskinene hjelpe oss med. Og selv om vi gir kjemisk oksytocin for å få fart på fødselen så virker det bare på en liten del av fødselen, for hele prosessen er mer komplisert enn som så.
 
Kan bli for seksuelt for jordmødrene
Hilde avslører at hun av og til “lurer” de fødende til beste for dem selv om og barnet.
 
– Da jeg skrev hovedoppgaven min om bryststimulering ved fødselen, noe som beviselig er bra for mor og barn, oppdaget jeg at mange jordmødre vegret seg for å ta opp dette med de fødende. Dette med å stimulere brystene ble for seksuelt for både de som skulle føde og jordmødrene, og i stedet for naturlig stimulans og produksjon av oksytocin valgte man å bruke kjemisk fremstilte hormoner.
 
– Når jeg skjønner at fødselen er i ferd med å stoppe opp spør jeg ofte om vi skal sjekke om det er melk i kvinnens bryst slik at det er mat til babyen når den blir født.

– Dette blir ikke oppfattet som så farlig, og ved å kjenne på brystene og prøve å presse ut litt melk blir brystvortene stimulert, kroppen produserer oksytocin for fullt og fødselen kommer i de aller fleste tilfellene i gang igjen helt naturlig og uten bruk av kjemikalier.
 
Hilde Ostad forteller at hun også har vært borti kvinner som har aversjoner mot kjemiske medikamenter og så har valgt å onanere for å få i gang fødselen igjen.
 
Ved keisersnitt kan hormonene gå amok
– Det at brystene blir stimulert og at livmoren presser og trykker forutsetter jo en naturlig fødsel. Hva med de som føder med keisersnitt?
 
– Keisersnitt er en riktig løsning i noen tilfeller. Når det er fare for moren og barnets liv er keisersnitt en nødutgang som vi skal og må bruke. Men forskning viser samtidig at kvinner som føder ved hjelp av en slik operasjon, og som dermed mister den delen av fødselen der kroppen produserer oksytocin, har langt større risiko for å gå inn i en fødselsdepresjon.

–Hele svangerskapet er en hormonell prosess, med en start og en slutt, og dersom vi tar bort den viktige avslutningen er det ikke rart at kroppen ikke skjønner hva som skjer. Da kan hormonene gå litt amok.
 
– Som jordmor opplever du livets under, men du opplever også det triste i livet?
 
– Ja, av og til dør barnet før det blir født eller like etterpå. Igjen ser vi at oksytocin har sin misjon. Kvinner som går gjennom fødselen på vanlig måte, selv om barnet er dødt, får anledning til å gå gjennom den siste avsluttende fasen i svangerskapet, og starten på sorgprosessen blir trolig bedre med store doser oksytocin flytende i blodet.
 
De får kanskje et annet forhold til barnet sitt enn om det hadde blitt operert ut ved keisersnitt. De får sørge, og de får avslutte et kapittel, i stedet for å få en etterreaksjon ett, to eller tre år etterpå på grunn av hormoner som er i ulage. Hormonelle prosesser bruker nemlig lang tid på å stabilisere seg når all energi tappes i sorgprosessen.
 
Å gjøre fødselen til en fest
For Hilde Ostad er fødselen det viktigste og vakreste i livet. Under opplæringen blir våre jordmødre oppfordret til å gjøre hver eneste fødsel til en fest. Hilde har tatt dette bokstavelig og når fødselen er kommet godt i gang og alt fungerer som det skal, gjør hun en bitteliten pause, tar frem leppestiften og trekker den over leppene.
 
– Ja, nå er det like før hovedgjesten kommer, så da må man jo pynte seg litt ekstra, bruker Hilde Ostad å si. Stemningen stiger, oksytocinet flyter og nok et hverdagsunder finner sted.

 
Les også:

Allerede hormonelt tilfredsstilt
Gravide og nybakte mødre er så stappfulle av «kjærlighetshormonet» oksytocin at de er godt forsynt og vel så det med alt som har med seksuelle følelser å gjøre.

Kosestund for å starte fødselen
Det er ikke uvanlig at jordmødre anbefaler paret en kosestund for å sette i gang fødselen dersom kvinnen går over termin.


Med lyst skal du føde
Kvinner fra hele verden kan fortelle om lystfylte fødsler med sensuelle og seksuelle innslag. Likevel oppfattes slike opplevelser som tabu.


Fra Cupidos arkiv:
Livssyklus / Fødsel
Innebærer hospitalisering av fødsler også en sykeliggjøring av en naturlig prosess? Neglisjeres muligheter fordi vi er så forlegne?

Relaterte artikler