© Volodymyr TVERDOKHLIB / Shutterstock / NTB
© David Steinberg

Når gamle berøringsmønstre ikke virker

Skrevet av: Hanne Grasmo

Publisert:
Sist oppdatert:

Den berøringen paret vanligvis deler, kan funke fint i ti år, men kanskje ikke i de ti neste.

Par går gjerne inn i et fast mønster av erotiske vaner som blir kjedelige etter hvert. Det å prøve nye ting er en god forsikring for å beholde lysten.

– Kanskje det er godt å tenke igjennom, innimellom, hva du egentlig ønsker deg fra den erotiske menyen: Å være så inderlig, svømmende råkåt som overhodet mulig, tre timer i strekk, eller fortest mulig oppnå en orgasme som er over på sju sekunder? Hevder sexologisk rådgiver Stine Kühle-Hansen til Cupido. Hun er en ivrig misjonær for stadig å lære noe nytt på erotikkens område.

Hva når du er syk, gravid eller mindre viril?
Det kan også være nye ting i livet som gjør at gamle berøringsmønstre ikke virker, slik som sykdom eller skader, barnefødsler eller at viriliteten ikke er som før. Kühle-Hansen ønsker at både helsepersonell og folk flest kan bli flinkere til å ta inn sex når det oppstår utfordringer med kroppen.

Hva kan seksuelle berøringer hjelpe til med når du er syk, skadet eller gravid? Om kvinnen mangler væte, kan kjærtegn hjelpe. Om mannen ikke får reisning, hold på lenger og finn nye triggerpunkter for lysten, i stedet for å bare ta en pille.

– For eksempel hjelper orgasme livmoren å trekke seg sammen. Det er viktig for kvinnen både rett før fødsel, og etter at hun har født. Det er noe tull at hun skal la være å ha sex i denne perioden, for orgasmer kan hun jo få, også uten samleie.

– Snakk konkret om ulike berøringer, det kan hjelpe oss med å ta vare på de mange nytelsene!
 .

Artikkelen er et utdrag fra Hanne Grasmos intervju med Stine Kühle-Hansen om berøring, et håndverk som gjør oss friskere, en del av temaet ”Berøring – Sex er mer enn inn-og-ut” i bladet Cupido.
.Les mer fra Hanne Grasmos intervju med Stine Kühle-Hansen:
Samleiefokusert språk reduserer nytelsen
Om vi sier «sex», så tenker de fleste først og fremst på samleie. Derfor kan det ofte være bedre å snakke om kos og berøring.
.
Du har elleve peniser - bruk dem alle!
Sa en kvinne, som var utrolig oppgitt over mannen sin fordi han bare var opptatt av samleie og sjelden tok på henne på andre måter.

Ta på meg!
Om du utvikler dine sanser, utvikler du samtidig dine evner til lyst og nytelse. Her er noen tips for flere sanselige opplevelser.
.
Sex = Syn+Lukt+Smak+Lyd
«Jeg har ikke sans for oppskrifter som "Slik Tenner Du Kvinnen" fordi kåthet er individuelt.»
.
 

Karolinska Instituttet i Stockholm har vært i front for å finne ut av sammenhengen mellom oksytocin og berøring.
.
.
Les også Malena Ivarssons:
Erogene soner og erotisk intelligens
Både menn og kvinner klager over at partnerne deres trykker på for få knapper.
.
.
.
.

Relaterte artikler